Mulți români neglijează indiciile unui posibil cancer de piele

15 iunie 2021 | 0 comentarii |

Reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) solicită autorităților, din această cauză, o strategie naţională de luptă împotriva melanomului şi non-melanomului, întrucât propriile campanii de educare și informare sunt insuficiente.

 

Nu de puține ori aflăm că cineva are o afecțiune oncologică pe care și-a descoperit-o prea târziu, iar tratamentele care ar fi fost eficiente în fază incipientă nu mai au efect. Cauza este, în majoritatea cazurilor, aceea că mulți români se prezintă la medic prea târziu, iar prevenția este una dintre verigile slabe ale sistemului românesc de sănătate.

FABC a finalizat recent cea de-a opta ediție a campaniei „Un viitor fără pată”, având ca scop conştientizarea pericolului îmbolnăvirii de cancer de piele şi educarea populaţiei în sensul prevenţiei. Campania s-a derulat în mediul rural, unde au fost testate în total 516 persoane, care au beneficiat de dermatoscopii gratuite. Dintre acestea, 42 de persoane au primit recomandări pentru investigații suplimentare, prezentând semne suspecte ce ar fi putut indica începutul unui cancer de piele. Cu toate acestea, 30 dintre persoanele care au primit această recomandare au refuzat investigațiile suplimentare, deși organizatorii campaniei le-ar fi asigurat gratuit, în cel mai apropiat oraș. Din cele 12 persoane care au conștientizat importanța acestor investigații suplimentare, două au primit diagnosticul de carcinom – un tip de cancer de piele. De asemenea dintre cele peste 500 de persoane testate, 218 au precizat că au alunițe care le fac probleme, iar 155 aveau de gând să meargă la dermatolog din acest motiv.

 

Cezar Irimia

Această nouă ediție a campaniei a permis efectuarea unei radiografii actualizate a problemelor cu care se confruntă pacienții din România, cu accent pe cancerul de piele. Cezar Irimia, președintele FABC, a precizat că organizația pe care o reprezintă, va continua campaniile de informare și educare a populației în privința cancerului de piele, însă aceste acțiuni nu sunt suficiente pentru a avea un program de prevenție eficient. În opinia sa, campaniile de informare trebuie completate de programe de screening, care să asigure accesul la testare pentru cât mai mulți pacienți, crescând astfel șansele diagnosticării precoce ale cancerelor de piele, in stadii în care acestea pot fi încă tratate cu eficiență maximă.

Dacă ar fi să fac o radiografie a contextului şi nevoilor pacienţilor, în continuare, pacienţii sunt diagnosticaţi târziu, atunci când şansele de supravieţuire scad considerabil, iar costurile tratamentelor cresc. Între timp, incidenţa bolii creşte de la an la an. Populaţia nu cunoaşte îndeajuns de bine factorii de risc, metodele de testare prin care poate să depisteze în stadiu incipient cancerul de piele. Nu avem un program naţional de screening pentru cancerul de piele, iar la nivel naţional, nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea îmbolnăvirilor. Pe lângă partea de prevenţie, pacienţii diagnosticaţi cu melanom şi non-melanom în stadiu avansat au acces limitat la tratament inovator eficient, care ar putea să le ofere celor care răspund bine la tratament, o rată de supravieţuire mult mai mare şi o calitate mai bună a vieţii”, spune președintele FABC.

 

În același timp, populația încă nu cunoaște necesitatea vizitelor de rutină la medicul dermatolog, nici chiar atunci când are o suspiciune î nprivința acestei boli. „Oamenii nu sunt învăţaţi să îşi facă o auto-examinare şi nici cum să o facă corect. De exemplu, majoritatea cazurilor de melanom şi non-melanom – circa 85% – se dezvoltă pe aluniţe sau leziuni nou apărute, nu pe nevi deja existenţi. În plus, mulţi nu iau în calcul că istoricul familial de melanom și alte cancere de piele reprezintă un mare factor de risc” , a mai declarat Cezar Irimia.

Acesta anunță că FABC va continua pe parcursul lunilor de vară și nu numai acțiunile menite sa crească gradul de conştientizare asupra acestor afecţiuni, însă face și un apel către autorități, fără implicarea cărora, astfel de acțiuni își ating doar în foarte mică măsură scopul.

În opinia sa, este nevoie cât mai urgent de o strategie naţională de luptă împotriva melanomului şi non-melanomului, menită să reducă incidenţa bolii şi să crească accesul pacienţilor la tratament adecvat.

 


Adaugati un comentariu


 

*