În lupta împotriva cancerului, CNAS dă asigurări că este „în prima linie”

6 februarie 2018 | 0 comentarii |

130.000 de români vor beneficia anul acesta de tratament și monitorizare prin Programul Național de Onacologie, pentru care s-a alocat un buget de 1,5 miliarde de lei.

 

Schimbări majore vor avea loc, anul acesta, pentru pacienții cu afecțiuni oncologice, a anunțat președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu,  prezent la manifestările dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului.  El a trecut în revistă principalele activităţi derulate de instituţie în domeniul patologiei oncologice, subliniind măsurile prin care se simplifică accesul la tratamente. O noutate ce se va regăsi în noul Contract-cadru este aceea că internarea pacienților incluși în Programul Național de Oncologie (PNO) pot beneficia de internare continuă în secțiile/spitalele de specialitate, chiar dacă nu au bilet de trimitere.

CNAS, alături de Ministerul Sănătăţii, se află în prima linie a luptei împotriva cancerelor, atât prin Programul Naţional de Oncologie, cât şi prin asigurarea de tratamente de ultimă oră, disponibile ca urmare a contractelor cost-volum semnate cu deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a acestor medicamente” – a declarat Răzvan Vulcănescu.

El a subliniat că PNO are ca obiective tratamentul medicamentos al bolnavilor cu afecţiuni oncologice (adulţi şi copii), monitorizarea prin PET-CT a evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice, reconstrucţia mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, diagnosticul şi monitorizarea leucemiilor acute la copii şi adulţi, radioterapia bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizate în regim de spitalizare de zi şi diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne la copii şi adulţi.

 

Razvan Vulcanescu

Potrivit șefului CNAS, numărul pacienţilor beneficiari ai PNO în acest an este estimat la peste 130.000, finanţarea diagnosticării şi tratamentelor fiind de circa 1,5 miliarde lei. La sfârşitul anului anului 2016 s-au introdus două noi subprograme, vizând diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne, respectiv diagnosticul şi monitorizarea bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute, iar în anul 2017 s-a dublat bugetul pentru subprogramul de monitorizare prin PET-CT a evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice.

Distinct de Programul Naţional menţionat, tot pentru bolnavii oncologici, CNAS mai asigură un număr de 13 medicamente inovative prin contracte cost-volum, iar alte 4 medicamente de acest fel urmează să fie disponibile în curând, contractele respective fiind deja semnate”, a mai spus Răzvan Vulcănescu.

CNAS a fost autorizată ca în acest an să negocieze şi să încheie contracte de tip cost-volum/cost-volum-rezultat în valoare totală de 3,9 miliarde lei (+20% faţă de anul 2017), iar președintele CNAS promite că vor mai urma şi alte contracte, atât pentru continuarea celor aflate în derulare, cât şi pentru noi medicamente. „Mă bucur că doamna Ministru a Sănătăţii a anunţat deja că tratamentul afecţiunilor oncologice va fi o prioritate pentru acest an. Am solicitat o analiză a principalelor patologii pentru care bolnavii au beneficiat de tratament în străinătate şi vom înainta MS propuneri astfel încât pacienţii să fie trataţi la noi în ţară la aceleaşi standarde” – a spus Preşedintele CNAS.

 

În proiectul Contractului-cadru pe acest an, aflat în curs de aprobare, s-a prevăzut ca noutate că pacienții cu diagnostic oncologic confirmat, aflați în Programul Național de Oncologie, se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă.

Această prevedere normativă va veni în completarea altor măsuri care simplifică şi cresc accesul la tratamente pentru toţi asiguraţii, inclusiv pentru pacienţii oncologici, cum ar fi introducerea posibilităţii onorării prescripţiilor pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală de oricare farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate, respectiv a posibilităţii efectuării investigaţiilor paraclinice recomandate de medicii aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate la oricare furnizor de profil din ţară”, a explicat Vulcănescu.

În acelaşi scop, președintele CNAS spune că se vor modifica şi unele reguli de prescriere a medicamentelor, introducându-se, spre exemplu, sancţiuni pentru spitalul sau medicul de specialitate din ambulatoriu care care nu eliberează prescripţia medicală necesară la externare, respectiv după consultarea asiguratului.

 

Totodată, președintele CNAS a dat asigurări că instituția pe care o reprezintă acordă o importanță majoră prevenției, astfel că asigură tratamente şi pentru alte afecţiuni care, netratate, ar putea duce la dezvoltarea de afecţiuni oncologice, dând exemplul hepatitelor cronice. Vulcănescu a făcut însă apel și la populație care, este necesar să conștientizeze că este necesar să ducă un stil de viață sănătos și să efectueze controale medicale periodice, pentru că numai astfel pot fi prevenite bolile grave sau pot fi descoperite și tratate în fază incipientă.

Pentru a răspunde cât mai bine necesităţilor pacienţilor oncologici, CNAS va continua dezvoltarea Programului Naţional dedicat acestora. Însă pentru evitarea creşterii incidenţei cazurilor de cancere este necesară conştientizarea populaţiei asupra conduitei preventive, constând într-un stil de viaţă sănătos, dar şi în efectuarea de controale medicale periodice, în condiţiile în care  depistarea bolii într-un stadiu cât mai incipient duce la creşterea şanselor de succes ale tratamentelor. În acest sens, doresc să amintesc îndemnul din acest an al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la acţiune individuală şi colectivă în privinţa patologiei oncologice – «Noi putem, eu pot!»” – a conchis Răzvan Vulcănescu.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, anual pierzându-și viața din această cauză, peste 8,8 milioane de persoane.

 

Cu ocazia „Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului”- 4 februarie – Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România a organizat, cu sprijinul Asociațiilor membre, o serie de evenimente specifice de conștientizare a riscurilor și problemelor cu care se confruntă pacienții oncologici din România în ceea ce privește tratamentul și diagnosticarea precoce a cancerului.

Alături de medici și pacienți, la evenimente au participat reprezentanți ai autorităților și politicieni, această zi fiind marcată prin conferințe, distribuirea de materiale informative și mese rotunde. „Pacienții cu cancer din România au dus o luptă generalizată și inegală, atât cu boala, dar mai ales cu indolența autorităților care, prin lipsa de reacție și amatorism, au încălcat constant drepturile pacienților. Am fost nevoiți să apelăm la instituțiile și cancelariile europene pentru a ne apăra un drept consfințit în Constituție: DREPTUL LA VIAȚĂ!” a subliniat Cezar Irimia, președintele FABC.

Conform statisticilor Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, 5.2% dintre români au cancer, iar 21,1 % au o rudă de gradul I cu cancer (mama, tata, copilul).  Un sondaj realiat de FABC arată că 75% dintre români spun că durează prea mult până când un medicament nou descoperit apare pe piața din România, 45% spun că un diagnostic de cancer duce întotdeauna la deces, iar 68% consideră că statul român nu contribuie suficient la asigurarea unui tratament corespunzător pentru bolnavii de cancer. Cei mai importanți aliați în lupta cu cancerul sunt familia (46,3%), medicamentele și tehnologiile noi (30,1%) și medicii (16,5%).

89,8% dintre pacienții cu cancer se declară multumiți de medicul oncolog curant, iar 42,2% ar participa la un studiu clinic cu un medicament nou.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*