Pacienții oncologici, indignați de „nepăsarea” autorităților

Aceștia sunt nemulțumiți că nici un reprezentant al instituțiilor cu atribuții în domeniul sănătății nu a dat curs invitației de a participa la Conferința Națională a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

 

Zilele trecuta a avut loc, la Poiana Brașov, cea de-a XI-a ediție a Conferinței Naționale a FABC, eveniment la care au participat peste 150 de pacienți cu afecțiuni oncologice, aparținători ai acestora și specialiști de renume din domeniul medical. În cadrul conferinței, medicii specialiști au prezentat cele mai noi informații medicale care să îi ajute pe bolnavii de cancer în lupta cu boala, dar și depre pașii legali care trebuie urmați pentru a obține în instanță accesul la investigații și tratamente, FABC oferind tot sprijinul în acest sens.

Temele medicale pe marginea cărora s-a discutat au vizat tratamentele personalizate în cancer, imuno-terapia, diagnosticele de precizie, radioterapia în diferite tipuri de cancer, precum și prevenția în cancerul bronho-pulmonar, nutriția pacientului oncologic în cancerele colorectale, importanța psiho-oncologiei, fiind abordate și aspectele legale în ceea  ce privește accesul la servicii medicale si tratament.

Din păcate, problemele cu care se confruntă pacienții oncologici din România nu sunt deloc puține, acestea fiind legate în special de accesul la tratament, iar în acest sens, organizatorii au lansat o invitație le eveniment și reprezentanților factorilor de decizie din Sănătate, pentru a dezbate împreună aceste probleme și a încerca să găsescă soluții.

 

Reprezeentanții autorităților nu au onorat însă invitația, iar reprezentanții FABC spun că nu este prima dată când reprezentanții Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai comisiilor de Sănătate din Parlament și cei ai ANMDM refuză nevoia pacienților oncologici de a primi explicații la problemele grave cu care aceștia se confruntă în fiecare zi, sfidând în continuare drepturile acestora”.

Într-un comunicat al organizatorilor, autoritățile sunt acuzate de „nepăsare”, fiind reamintite o dată în plus problemele majore ale sistemului sanitar cu care e confruntă pacienții cu cancer. Este vorba de nerambursarea a 8 molecule noi pentru care nu s-a emis nicio rezoluție, deși s-a depășit de mult termenul legal, precum și de întârzierea publicării ordinului ministerial privind prescrierea medicamentelor off-label, document lansat în dezbatere publică încă din luna septembrie a anului trecut. De altfel, recent, cinci pacienți și-au câștigat în instanță dreptul de a beneficia de tratament gratuit cu medicamente off-label.

 

Lipsa medicamentelor uzuale din spitale și farmacii, neasigurarea continuității tratamentelor și întreruperea acestora, cauzate de retragerea unor medicamente de pe piață sau de exportul paralel și lipsa finanțării corespunzătoare pentru noile centre de radioterapie sunt alte probleme la care FABC ar fi așteptat răspunsuri din partea autorităților, în cadrul conferinței naționale de la Poiana Brașov.

Faptul că FABC nu dă premii pentru incompetență, iar pacienții cu cancer nu mai tolerează minciuna, a determinat absența acestora”, comentat ironic președintele federației, Cezar Irimia. Acesta a reamintit că, zilnic, în România mor peste 140 de pacienți cu diferite forme de cancer, cauza principală nefiind boala în sine, ci întârzierea accesului la investigații și tratament, precum și lipsa medicamentelor necesare. „Cine răspunde pentru aceste decese? Cine se face vinovat de lipsa strategiilor și a politicilor sanitare în România? Pe cine vom acționa în judecată din multitudinea instituțiilor și a persoanelor responsabile pentru acest dezastru din sistemul public de sănătate?” – a întrebat, retoric, președintele FABC.

Totodată, Anka Mateescu, reprezentanta Asociației Române Împotriva Leucemiei a precizat că „întârzierile accesului la noile medicamente determină pacienții noștri să se aprovizioneze din surse nesigure. Cine controlează medicamentele produse în diferite țări, pe care pacienții români sunt obligați să le cumpere, deoarece statul nu dorește să se implice în rezolvarea problemelor acestora? Trebuie mare grijă, atunci când pacienții noștri sunt constrânși să cumpere medicamente neverificate din dorința de a se trata și trăi”.

 


Adaugati un comentariu


 

*