Instanța le-a dat din nou dreptate pacienților care își revendică dreptul la tratament

Dacă până acum au acționat statul în judecată, reprezentanții pacienților avertizează că următoarea acțiune în instanță va fi îndreptată împotriva ministrului Sorina Pintea.

 

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), prin vocea președintelui Cezar Irimia, a anunțat o nouă victorie obținută în instanță de pacienții care au solicitat să beneficieze de tratamentul gratuit la care au dreptul prin lege, dar nu au putut avea acces până acum din cauza lipsei unor reglementări clare pe care autoritățile statului întârzie să le adopte. De această dată este vorba de cinci pacienți cu tumori cerebrale care aveau nevoie de medicamente off-label, adică medicamente utilizare pentru o indicație terapeutică neinclusă în prospectul produselor respective, pacienți care au dat statul în judecată, dat fiind faptul că nu există la acest moment niște prevederi clare privind prescrierea acestor medicamente, ceea ce le-a îngreunat accesul la tratament.

Demersurile judiciare au fost sprijinite și de această dată de APCR, iar Curtea de Apel București le-a dat câștig de cauză celor cinci pacienți, judecătorii considerând că „dreptul la viaţă le este afectat de refuzul autorităţilor competente de a lua o decizie finală cu privire la includerea noilor tratamente pe lista de medicamente compensate de către stat, iar legislaţia naţională nu este de natură să asigure transpunerea corespunzătoare a directivelor europene în acest sens”.

Astfel, prin Ordonanță Președințială, statul român, prin Ministerul Sănătății, CNAS și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale,  este obligat să le asigure celor cinci pacienți accesul gratuit la medicamentele off-label de care au nevoie.

 

Cezar Irimia

Decizia vine în contextul în care, de aproape un an, din partea ministrului Sănătății  vin promisiuni că va fi elaborat un document legislativ care să reglementeze eliberarea medicamentelor off-label. Un proiect în acest sens a fost lansat în dezbatere publică la începutul lunii septembrie, însă de atunci nu s-a mai făcut nici un pas concret în această direcție, fapt pentru care Cezar Irimia a acuzat-o pe Sorina Pintea de ipocrizie și a avertizat-o că următoarea acțiune în instanță va fi îndreptată asupra sa.

„De un an de zile avem promisiunile doamnei ministru pentru creionarea acelui proiect de prescripţie off-label, adică în afara prospectului, unde medicul îşi asumă recomandarea acestui tratament. Doamna ministru nu are timp să semneze un ordin de ministru prin care să pună la dispoziţie pacienţilor aceste medicamente şi atunci ne-am hotărât să acţionăm statul în judecată, pentru că această aşteptare face victime. Ne-am săturat de promisiunea doamnei ministru. De mult timp nu am putut să văd asemenea ipocrizie. Poate să mă acţioneze în judecată, că mi-a mai transmis mesaje de genul acesta, dar îi spun clar că următoarea acţiune judecătorească va fi îndreptată împotriva dumneaei, ca ministru, nu împotriva statului român. Şi-a asumat responsabilitatea, să şi răspundă!”, a declarat președintele APCR.

 

Și de această dată, cei cinci pacienți au fost reprezentați de avocatul Dan Cimpoeru, care a precizat că decizia instanței a ținut cont și de faptul că, deşi în luna septembrie Ministerul Sănătăţii iniţiase un proiect de ordin privind prescripţia în regim off-label, ce fusese supus dezbaterii publice, până în prezent, acesta nu a fost adoptat.

„Prescripţia în regim off-label trebuie reglementată urgent şi în România, astfel încât, pe de o parte pacienţii să aibă acces la terapia de care au nevoie şi, pe de altă parte, medicii să poată prescrie medicamente fără teama de a răspunde pentru eventuale fapte de malpraxis. Problema prescripţiei off-label constă în faptul că medicul ştie că acel medicament are efect terapeutic pentru un pacient, dar în momentul în care el îl prescrie în afara etichetei, adică off-label, îşi asumă un risc. Dacă pacientului îi este afectată viaţa sau sănătatea, atunci medicul răspunde pentru malpraxis. Cu alte cuvinte, medicul este singur, răspunde în faţa tuturor pentru o faptă de malpraxis, deşi paradoxal el doreşte să prescrie un tratament care este benefic pacientului” a explicat avocatul.

Demersurile judiciare ale pacienților care și-au revendicat în instanță dreptul la tratament au început în anul 2014, când șapte pacienți, sprijiniți de APCR, au dat statul în judecată, întrucât medicamentele de care aveau nevoie nu se aflau pe lista de compensate, care nu mai fusese actualizată de multă vreme. Instanța le-a dat câștig de cauză, iar exemplul le-a fost urmat de alți pacienți, astfel că în perioada 2014-2015, peste 175 de pacienți și-au câștigat dreptul la tratament pe această cale. APCR a reluat aceste demersuri anul trecut, astfel că până în prezent alți 14 pacienţi cu cancer şi alte boli cronice grave au câştigat în instanţă dreptul la tratament.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*