Noile reglementări referitoare la tratamentul marilor arși, lansate în dezbatere publică

Transferul pacienților în străinătate se va face doar în cazul în care toate paturile centrelor din țară sunt ocupate, iar decizia va aparține unei comisii de analiză.

 

Ministerul Sănătății a anunțat ieri prin intermediul unui comunicat că au fost lansate în dezbatere publică pe site-ul propriu două proiecte legislative referitoare la îngrijirile medicale acordate marilor arși, acestea vizând în special condițiile în care de va face transferul acestor pacienți în străinătate, precum și condițiile în care aceștia vor beneficia de recuperare medicală.

Despre aceste proiecte, ministrul Sorina Pintea vorbea încă din luna noiembrie a anului trecut, la acel moment având chiar o întâlnire pe această temă cu un grup de răniți din Colectiv care au solicitat înființarea unui mecanism național de intervenție pentru marii arși. Cu acea ocazie, ministrul anunțase lansarea în dezbatere a unui proiect similar ce prevedea înființarea unei comisii de analiză pentru transferul pacienților arși în străinătate, însă o parte din răniții de la Colectiv s-au declarat nemulțumiți de această decizie, spunând că o astfel de comisie nu va face decât să tergiverseze procedurile de transfer. La mai bine de șapte luni de la acel moment, Ministerul Sănătății a lansat din nou în dezbatere publică două proiecte de ordin ministerial, referitoare la îngrijirile medicale în cazul marilor arși.

 

Primul dintre ele vizează condițiile în care se efectuează transferul în străinătate al acestor pacienți, și prevede ca acest transfer se poate face doar cu avizul unei comisii de analiză și doar în situația în care toate paturile disponibile în centrele de pentru marii arși din țară sunt ocupate. Comisia de transfer va fi formată din medicul curant al pacientului, medicul șef linie de gardă ATI și medicul șef linie de gardă chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz și se va întruni în regim de urgență, la solicitarea medicului curant, care trebuie să vină în maxim două ore de la primirea cazului. Decizia acestei comisii va fi apoi transmisă Centrului Operativ pentru Situații de Urgență din Ministerului Sănătății, care va solicita imediat Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, asigurarea transportului autorizat al pacientului către o clinică din străinătate. Demersurile pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării documentului S2 vor intra în sarcina medicului curant, după cum mai prevede proiectul de ordin.

 

Celălalt document legislativ lansat ieri în dezbatere publică se referă la recuperarea medicală a pacienților care au suferit arsuri, prevăzând ca aceasta să se desfășoare în secția de Medicină Fizică și de Recuperare a spitalului în care pacientul a fost tratat, sau, dacă starea sa o permite, în alte secții de Medicină Fizică și de Recuperare. În ambele situații, pacienții vor beneficia de asistența personalului specializat pentru reabilitare și recuperare, iar în centrele care asigură îngrijiri pentru copiii cu arsuri, în schema de personal vor fi incluși și medici specializați în Pediatrie și Chirurgie Pediatrică.

Referindu-se la cele două proiecte, ministrul Sorina Pintea a declarat că „am convingerea că, odată cu aprobarea acestor ordine, nu vor mai exista sincope în ceea ce privește transferul pacienților cu arsuri în străinătate. Am dorit să existe o procedură clară, astfel încât ori de câte ori apare un caz  nou, cea mai buna decizie să fie luata rapid, în interesul pacientului. Pe lângă aceste reglementari, continuăm demersurile pentru a crea propriul sistem  de tratament al marilor arși”.

Săptămâna trecută, aceasta a reamintit că România are cel mai mare număr de arși din Europa, asta în situația în care, în centrele din țară sunt disponibile doar 11 paturi pentru marii arși.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*