Doi pacienți cu arsuri grave așteaptă transferul în străinătate

2 martie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia au fost răniți în timp ce încercau să stingă un incendiu izbucnit la o unitate de prelucrare a țițeiului din județul Prahova.

 

Autoritățile din Sănătate sunt din nou în alertă, după ce un incendiu violent s-a soldat cu două victime care au suferit arsuri grave pe o suprafață mare a corpului și necesită transfer în clinici din străinătate. Incendiul a avut loc aseară în localitatea prahoveană Inotești, în incinta unei unități de prelucrare a țițeiului, unde se afla depozitată o cantitate însemnată de reziduuri petroliere. Focul a izbucnit într-o hală în care se aflau birouri și mai multe utilaje, iar sursa probabilă, după primele verificări, este un aparat de sudură folosit fără respectarea normelor de siguranță.

Printre primii care au intervenit să stingă incendiul s-au numărat și doi bărbați de 53 și 59 de ani, care s-au ales însă cu arsuri grave. Au fost transportați în primă instanță la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, unde medicii de la UPU au reușit să îi stabilizeze, iar informații despre starea gravă a acestora au fost transmise și către Ministerul Sănătății. La scurt timp, de la minister s-a anunțat că pacienţii întrunesc criteriile de admitere într-un centru de mari arşi, ținând cont de suprafața afectată și de gradul arsurilor suferite.

 

Pe timpul nopții, după ce au fost evaluați, cei doi pacienți au fost supuși unor intervenții chirurgicale pentru curățarea plăgilor, iar în această dimineață, medicii spitalului din Ploiești au anunțat că aceștia se află la Terapie Intensivă, intubați. Pacientul de 59 de ani a suferit arsuri de gradele II și III pe circa 60% din suprafața corpului, iar cel de 53 de ani are arsuri de aceleași grade pe 60-70% din corp, ambii având și căile aeriene superioare afectate. La București nu sunt locuri disponibile pentru transferul acestora, astfel că singura soluție este transferul lor la centre pentru mari arși din străinătate.

În această dimineață Ministerul Sănătății a anunțat că pentru unul dintre cei doi pacienți, s-a obţinut accept pentru transfer de la Spitalul Militar Reine Astrid din Belgia, iar pentru cel de-al doilea pacient se aşteaptă un răspuns de la clinica AKH din Viena.

 

Într-un comunicat remis în această dimineață se arată căîn această dimineață, conducerea Ministerului Sănătății, a fost informată de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii că au fost primite rapoartele medicale ale celor doi pacienţi cu arsuri, suferite în incendiul din localitatea Inoteşti, judeţul Prahova. Rapoartele au fost transmise de către Spitalul Judeţean Ploieşti, completate de comisia de specialitate constituită la nivelul spitalului în baza Ordinului Ministrului Sănătăţii 2063/2020 în vederea transferului în străinătate. Documentele au fost transmise şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în vederea identificării unor locuri în centre de mari arşi din Europa şi a efectuării unor transferuri, conform OMS 2063/2020. Conform ultimelor informaţii primite, pentru unul dintre pacienţii arşi, DSU a obţinut accept pentru transfer de la Spitalul Militar Reine Astrid din Belgia și se aşteaptă un răspuns şi de la clinica AKH Viena, pentru al doilea pacient”.

La câteva ore de la transmiterea acestei informații, Ministerul Sănătății a revenit cu un nou comunicat prin care se anunță că a fost primit acordul și pentru transferul celui de-al doilea pacient la clinica din Viena.

 


Adaugati un comentariu


 

*