Pacient cu arsuri grave, transferat în Italia cu o aeronavă militară

Operațiunea a avut loc în această dimineață, în condițiile în care toate locurile din centrele pentru marii arși sunt ocupate.

 

La o săptămână după ce Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică o serie de noi reglementări referitoare la transferul în străinătate al pacienților cu arsuri grave, în această dimineață a avut loc o astfel de operațiune, în acest scop fiind solicitată o aeronavă militară.

Pacientul, având arsuri pe 55% din suprafața corpului, a fost adus inițial la Centrul de arși de la Timișoara, însă din cauză că toate locurile disponibile erau ocupate, s-a luat decizia transferului acestuia în străinătate, conform protocoalelor.

Comisia medicală a decis transferul, s-a luat legătura cu reprezentanții unei clinici din Rimini, iar după ce specialiștii de aici și-au dat acordul pentru a primi pacientul din România, s-a apelat la Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naționale pentru efectuarea transportului, de la centrul din Timișoara la clinica din Italia. 

Astfel, în urma acordului dat de ministrul Mihai Leș, la dispoziția echipei medicale a fost pus un avion militar Spartan configurat pentru misiuni de evacuare medicală, să efectueze o misiune umanitară de urgență pe ruta București – Timișoara – Rimini, Italia, pentru preluarea şi transferul unui pacient care a suferit arsuri.

 

Aeronava a decolat în această dimineață către Timișoara, la ora 6.30 de la baza aeriană din Otopeni, având la bord un echipaj format din căpitan-comandorul Ovidiu Dragomir, locotenent-comandorul Daniel Motoroiu, maistrul militar Bogdan Zaharia, locotenent-colonelul medic Dragoş Tudose și plutonierul asistent Elena Călin, informează Biroul de presă al MApN, care menționează că pacientul a fost transportat în siguranță la clinica din Rimini, unde va primi toate îngrijirile necesare.

Conform noilor reglementări propuse de Ministerul Sănătății, transferul pacienților arși în clinici din străinătate se face doar cu avizul unei comisii de analiză care se întrunește de urgență, în maxim două ore de la primirea cazului. De asemenea, transferul se va face doar în condițiile în care toate paturile disponibile în centrele pentru marii arși din țară nu sunt disponibile la momentul respectiv.

(Sursă foto: MApN)

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*