„Cancerul nu are culoare politica!” – mesajul de campanie al pacientilor oncologici

15 noiembrie 2016 | 1 comentariu |

Acestia cer actualilor si viitorilor factori de decizie sa isi includa pe lista de prioritati actiuni concrete si urgente in sprijinul bolnavilor de cancer.

 

cancer chimioterapie La cateva zile dupa ce campania electorala pentru alegereile din decembrie a fost demarata oficial, pacientii cu afectiuni oncologice au lansat, la randul lor, propria campanie. In acest fel vor sa popularizeze, o data in plus, problemele cu care se confrunta, solicitand totodata reprezentantilor autoritatilor si celor aflati in cursa politica sa tina seama de aceste probleme. Astfel, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a lansat astazi campania „Impreuna impotriva cancerului! – Cancerul nu are culoare politica!”, actiune desfasurata cu sprijinul Centrului pentru Inovatie in Medicina si adresata autoritatilor si actualilor sau viitorilor parlamentari, carora li se solicita sa includa pe listele lor de prioritati actiuni concrete si cu aplicabilitate cat mai urgenta in lupta impotriva cancerului.

In acest context, Cezar Irimia, presedintele organizatiei, a anuntat azi ca in Romania sunt diagnosticate anual 78.000 de cazuri noi de cancer, iar 48.000 de pacienti pierd anual lupta cu aceasta boala, media deceselor fiind de 130 zilnic.

Multi dintre acesti pacienti mor „cu zile” pentru ca nu au acces la tratamente inovative sau la radioterapie. Cezar Irimia a precizat ca necesarul de servicii de radioterapie este asigurat in Romania in proportie de doar 22-24 la suta, facand totodata un apel la  implementarea Planului national multianual integrat de control al cancerului pentru perioada 2016-2020.

 

radioterapieAcesta a mai declarat ca in prezent lipsesc de pe piata autohtona 4-5 citostatice esentiale in tratamentul copiilor cu cancer si alte 14 citostatice necesare in tratamentul adultilor. „Din ce in ce mai multe citostatice lipsesc din cauza politicii proaste a pretului din Romania. In oncopediatrie lipsesc vreo 4 sau 5 citostatice esentiale si nu din cele scumpe. Ce sa mai vorbim despre adulti, unde situatia este mult mai critica… Vreo 14 citostatice lipsesc, lipsesc medicamente de intretinere hormonala pentru doamnele cu mastectomie. Politica noua a pretului nu face decat sa dispara foarte multe medicamente de pe piata romaneasca”, a precizat Cezar Irimia cu ocazia lansarii campaniei. Acesta le-a mai sugerat factorilor decidenti ca este nevoie sa se dezvolte registre ale pacientilor, inclusiv Registrul national de cancer, cu rol esential in planificarea serviciilor de sanatate necesare, cerand si cresterea transparentei in alocarea resurselor financiare pentru pacientii oncologici, monitorizarea si controlul coerent al Programului national de oncologie.

 

Marius Geanta, Cezar Irimia Asociatia bolnavilor de cancer din romaniaTotodata, reprezentantul pacientilor oncologici a declarat ca nu se va renunta la lupta in justitie pentru moleculele care au fost aprobate in luna iulie dar de care pacientii nu beneficiaza nici pana acum. „Am hotarat sa continuam actiunile in judecata pe moleculele aprobate in 27 iulie prin hotarare de guvern, molecule care nu au ajuns nici macar in ziua de astazi in folosinta pacientului, care nu mai are alternativa terapeutica in acest moment. Acele medicamente au fost populist anuntate de catre guvernul Ciolos ca se vor regasi in tratamentul nostru. Din pacate, nu s-a intamplat nici in ziua de astazi. Noi ne-am hotarat sa actionam din nou statul in judecata, asa cum am facut-o in 21 de procese unde am avut castig de cauza pentru peste 165 de pacienti din Romania. Nu este un model pe care noi vrem sa il urmam, dar vrem sa trezim la realitate guvernantii iresponsabili pentru ca ni se incalca drepturile, chir dreptul de a muri in demnitate”, a transmis Cezar Irimia.

Ramanand la capitolul legislativ, acesta spune ca sunt necesare si initiative in acest sens care sa asigure accesul pacientilor la tratament dar sa si armonizeze legislatia romaneasca cu cea europreana.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Adi spune:

    Pai nici cancerul politic nu are culoare medicala… Doar vopseste medicina

Adaugati un comentariu


 

*