Pacienții oncologici cer sprijin guvernelor, în contextul impactului major pe care îl resimt în pandemie

9 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Aproape 300 de organizații din europene au adresat un apel comun guvernelor din țările lor, acestui demers alăturându-i-se și organizații importante din România.

 

La jumătatea acestei săptămâni, 290 de organizații din întreaga Europă au marcat Ziua Mondială a Sănătății printr-un demers comun, având ca scop aducerea în atenția autorităților a impactului major pe care pandemia l-a avut asupra pacienților cu boli cronice, în special a celor cu afecțiuni oncologice. Inițiativa a aparținut Coaliţiei Europene a Pacienţilor cu Cancer și a fost materializată într-o scrisoare comună adresată guvernelor țărilor europene, prin care li se solicită acestora să își ia angajamentul că vor investi în prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului. Totodată, organizațiile își exprimă interesul de a colabora cu guvernele pentru a îmbunătăți situația pacienților cu cancer. Printre semnatarii scrisorii se numără și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC),  împreună cu alte organizații din România, printre care fundația Renașterea și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, care au considerat mai mult decât necesar acest demers.

În scrisoare se arată că înainte de pandemie, ratele de deces prin anumite tipuri de cancer începuseră să se stabilizeze sau chiar să scadă pe măsură ce pacienții și-au asumat un rol mai activ în prevenția primară și secundară și în propria îngrijire, în timp ce calitatea serviciilor medicale s-a îmbunătățit, mai multe tratamente devenind disponibile. Odată cu apariția pandemiei, pacienții au început să aibă acces tot mai dificil la tratament, scăzând și numărul de cazuri noi diagnosticate.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia, președintele FABC, spune că și în România a existat o scădere a numărului de cazuri noi de cancer în 2020, însă nu pentru că se îmbolnăvesc mai puțini oameni, ci pentru că cei care dezvoltă o astfel de afecțiune au avut mai greu acces la serviciu medicale sau au evitat să meargă le medic, de teama infecției cu noul coronavirus.

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, anul trecut au fost diagnosticate cu cancer 49.593 de persoane față de 59.606 persoane în 2019, ceea ce însemna o scădere cu 17% a diagnosticărilor în 2020, altfel spus circa 1 din 6 pacienți a rămas potențial nediagnosticat cu cancer în 2020. Sunt mai mulți factori ce au condus la acest rezultat îngrijorător, de exemplu în cazul cancerului pulmonar, pacientul cu suspiciune de cancer se confrunta cu limitarea accesului la investigații de diagnostic. Datele ne arată că numărul de bronhoscopii în scop diagnostic efectuate în 2020 în principalele centre oncologice din țară a scăzut, cu valori cuprinse între 12% și chiar 58%, comparativ cu numărul bronhoscopiilor efectuate în anul 2019 în unitățile respective. Acestea arată o substanțială variabilitate regională de acces al pacienților, dar și diferențe în capacitatea instituțională a diferitelor centre de a surmonta barierele de acces asociate pandemie” a explicat președintele FABC.

 

Acesta mai spune că aceeași tendință de scădere o întâlnim și în ceea ce privește numărul cazurilor noi de cancer de sân, deși această afecțiune a devenit cea mai frecventă formă de cancer, devansând după 20 de ani cancerul pulmonar. „În lipsa accesului la analize de diagnostic sau, în anumite situații, la tratamente chirurgicale, s-a pierdut oportunitatea depistării și tratării cancerului în stadii incipiente, iar acum multe femei se confruntă cu realitatea cruntă de a avea un cancer în stadiu avansat cu prognostic mai rezervat. Înțelegem presiunea care există asupra sistemelor de sănătate, însă este imperios necesar să colaborăm și să nu lăsăm pandemia Covid-19 să anuleze progresul înregistrat în ultimul deceniu în lupta împotriva cancerului” a mai precizat Cezar Irimia.

În scrisoarea comun semnată de reprezentanții celor 290 de organizații, guvernelor europene li se solicită să se asigure că pacienții pot accesa în siguranță servicii de diagnostic și tratament, să identifice și să analizeze impactul pandemiei asupra serviciilor medicale pentru managementul cancerului și să creeze soluții pentru a atenua acest impact. Totodată, li se solicită să asigure resursele necesare în mod adecvat și în condiții de siguranță, pe termen lung.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*