Știi și câștigi sănătate: Verdețurile de primăvară, elixir al tinereţii

10 aprilie 2021 | 0 comentarii |

După un consum abundent de alimente bogate în proteine şi carbohidraţi în sezonul rece, acum este momentul să alimentăm organismul cu substanţele de care are nevoie pentru a „reînvia” odată cu natura. Se spune, pe bună dreptate, că verdeţurile de primăvară „spală” sângele şi acţionează ca un elixir al tinereţii, având calităţi detoxifiante și energizante, indispensabile menţinerii vitalităţii.

În plus, consumul de verdețuri rezolvă problemele resimțite de organism odată cu trecerea la un nou anotimp, schimburile bruşte de temperatură, vânt puternic şi alte intemperii specifice sezonului care pot provoca astenie, fiind un adevărat rezervor de vitamine și minerale (vitaminele C, E, A, B, acid folic, beta-caroten, potasiu, calciu, magneziu).

Considerate de nutriționiști „izvor de sănătate, urzicile, ștevia, spanacul, loboda, leurda, untișorul, păpădia, salata verde, ceapa și usturoiul verde, pătunjelul și leușteanul aromate etc. sunt foarte gustoase și au rol important în eliminarea toxinelor din organism și întărirea sistemului imunitar, scăderea valorilor colesterolului și reglarea tranzitului intestinal, dar și în redobândirea tonusului psihic.

 

 

Este recomandat ca legumele și verdețurile de primăvară, care ne stau la dispoziție pentru a ne reechilibra metabolismul, a-i crește puterea de apărare și a-i conferi numeroase principii curative şi hrănitoare, să fie consumate proaspete, sub formă de salate sau sucuri, singure sau combinate cu alte legume. Pot fi însă de ajutor organismului și dacă sunt preparate termic, sub formă de supe, ciorbe, ori pregătite în diferite feluri ca garnituri pentru felul doi sau ca aperitiv.

Ideal ar fi, spun nutriționiștii, ca cel puțin pentru o perioadă (minim 7 zile) să se elimine din alimentație proteinele animale, dar și cafeaua, alcoolul, zahărul, ţigările, prăjelile, grăsimile şi alte alimente din „lista neagră”, astfel încât organismul să beneficieze de o cură de detoxifiere eficientă.

Pe lângă calităţile lor detoxifiante, verdeţurile de primăvară au efect mineralizant, sunt o sursă bogată de calciu şi magneziu (minerale cu rol vital în rezistenţa oaselor şi a dinţilor), previn osteoporoză şi riscul fracturilor, îmbunătăţesc activitatea cardiovasculară şi musculară, ajută la controlul greutăţii corporale, asigură o bună funcţionare a creierului având un rol important în lupta cu depresia şi oboseala.

Dar, să vedem, pe rând ce alte calităţi terapeutice mai au verdeţurile de primăvară.

 

* Leurda (usturoiul sălbatic) conține minerale (potasiu, magneziu, calciu), fibre alimentare și are efect tonic cardiac, are rol detoxifiant, depurativ, diuretic și hipocolesteroleminat și este indicată în afecţiunile renale, având puternice efecte diuretice şi depurative. Este bogată în alicină (care se găsește, de regulă, în usturoi), o substanță cu rol antiviral și antibacterian, de aceea este utilă în prevenirea virozelor respiratorii, punând pe fugă răceala şi gripa de sezon.

Consumată mai mult de două ori pe zi, în salate sau ciorbe, acţionează benefic și la nivelul plămânilor, în caz de pneumonie, ajutând la regenerarea lor. De asemenea, stimulează digestia, este un remediu uimitor împotriva suferinţelor de natură circulatorie (flebită, tromboflebită, varice şi hemoroizi), combate paraziţii intestinali, acţionează ca un antiinflamator şi reduce durerile reumatice, înlătură problemele de tranzit intestinal şi ajută la refacerea florei.

Dar asta nu e tot! Leurda este bogată în alicină (se găseşte, de regulă, în usturoi), o substanţă care pune pe fugă răceala şi gripa de sezon.

 

* Ştevia este o plantă care aduce o savoare deosebită în mâncare și este un energizant natural extraordinar. Consumată crudă în salate sau adăugată la supe, ciorbe sau piureuri, ştevia dă o tentă acrişoară mâncărurilor şi oferă consistenţă, datorită nutrienţilor pe care-i conţine. Este bogată în calciu, zinc, mangan, seleniu, magneziu, sodiu, potasiu, vitaminele A şi C, fier, uleiuri volatile complexe, fibre etc., substanțe care funcţionează sinergetic şi au capacitatea de a tempera senzaţia acută de foame, de a accelera arderea depozitelor de ţesut adipos, de a stimula activitatea cerebrală şi de a ajuta la vindecarea rapidă a bolilor de piele.

Ştevia are și un puternic efect antibacterian, antiglicemic, antitumoral şi antihipertensiv. Are capacitatea de a regla nivelul zahărului în sânge (glicemia), de a înfrâna pofta de dulciuri și a tempera senzația acută de foame, fiind eficientă pentru cei care suferă de diabet sau hipoglicemie. Nu conține calorii, poate micșora dorința de a consuma alimente grase și poate controla apetitul. Acționează ca un diuretic natural, ajutând organismul să scape de fluidele în exces.

Ștevia este excelentă pentru stimularea energiei mentale și fizice și poate opri bacteriile care determină cariile dentare.

 

* Urzicile și spanacul sunt renumite ca tonic general, fiind bogate în aminoacizi esențiali, acid folic, vitaminele A,  B, C, K și E, calciu, potasiu, precum și fier și magneziu. Studii recente arată că fierul de origine vegetală este absorbit în organism la fel ca şi cel de origine animală, iar urzica şi spanacul sunt surse importante de minerale, ambele fiind capabile să prevină anemia feriprivă.

Au, de asemenea, rol detoxifiant, antiinflamator și fluidizează sângele, reglează tranzitul intestinal, combat diareea, au efect diuretic și acționează favorabil împotriva gutei și a alergiilor, dar și rol anticancerigen și de reglare hormonală. Sunt recomandate femeilor însărcinate, persoanelor anemice și celor aflate în convalescență. În plus, o cură de o lună cu urzici şi spanac reglează menstrele neregulate şi abundente,cresc puterea de regenerare a organismului în perioadele de convalescenţă, susţin sportivii în perioadele de efort fizic prelungit (tonifică musculatura) şi, nu în ultimul rând, echilibrează metabolismul.

Se pot consuma crude, în salate sau sub formă de sucuri, ori preparate sub formă de piureuri, în combinaţie cu alte verdeţuri de primăvară (ştevie, untişor, leurdă, lobodă etc.). Zeama de lămâie le potenţează proprietăţile nutriţionale (fierul se fixează mai bine în organism în prezenţa vitaminei C).

 

* Untişorul reduce problemele circulatorii și ajută la fortificarea pereților capilari, are efecte favorabile asupra circulației venoase, fiind totodată un bun adjuvant în tratamentul varicelor. Conține potasiu, care stimulează mușchiul cardiac, contribuind la menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Beta-carotenul conținut de untișor protejează vederea. Este bogat în fibre alimentare și reglează tranzitul intestinal, ajutând totodată la reducerea nivelului colesterolului.

Untișorul mai conține vitaminele C, E și calciu și previne scorbutul, reduce riscul infecţiilor şi ameliorează unele afecţiuni dermatologice (calmează iritaţiile la nivelul epidermei). Mai mult, acidul folic din untişor sprijină regenerarea celulelor creierului și previne bolile degenerative.

De obicei se consumă crud în salate, dar și în ciorbe gătite la rece şi nu conține calorii. Cel mai eficient pentru sănătate este untişorul neînflorit, care este mai bogat în nutrienţi decât cel care a ajuns la maturitate (care se identifică uşor după tijele groase, consistenţa fibroasă, florile albe sau gălbui).

 

* Salata verde (lăptuca) este o sursă excelentă de vitamine, fibre şi minerale absolut necesare organismului. Conține iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic, potasiu, zinc și vitaminele A, B1, B2, C, D, E, acid folic și betacaroten. Salata Romaine, cu frunza crocantă şi lungă, este bogată în fibre, vitaminele A, C, B1, B2 și minerale (mangan, crom, potasiu, fier, molibden şi fosfor).

Salata este apreciată pentru conţinutul ei caloric foarte redus (90% apă) și aportul de acid folic, vitamina C, beta-caroten şi potasiu, care cresc rezistența organismului împotriva infecțiilor și virusurilor și ajută vederea, precum şi pentru conținutul unei substanţe fitochimice cu rol de hormon –lactucin, care are proprietăţi sedative. Conținutul ridicat de clorofilă îi conferă atât rol atât antianemic și de normalizare a digestiei și a tranzitului intestinal, precum și în reducerea colesterolului și eliminarea toxinelor din organism. În caz de dischinezie biliară şi hepatită cronică se recomandă salată cu frunze creţe (o cură de două săptămâni, a câte două, trei farfurii de salată/zi, ca aperitiv).

Salatele se pot mânca simple sau în combinație cu alte legume, cu puțin oțet sau zeamă de lămâie. Cu cât culoarea frunzelor este mai închisă, cu atât salata e mai bogată în fitoelemente. Consumate seara, îmbunătățesc somnul.

 

* Pătrunjelul, considerat „regina verdețurilor”, este bogat în proteine, vitamina C, K, inositol și acid folic, betacaroten, uleiuri esențiale active, flavonoide, fier, calciu, fosfor, mangan, sulf, potasiu, magneziu. Complexul de vitamine, minerale și antioxidanți din pătrunjel acționează ca o armată puternică împotriva toxinelor și substanțelor nocive din organism, întărind sistemul imunitar, astfel că este prețios în perioada tratamentelor împotriva infecțiilor cu virusuri, bacterii sau fungi, fiind în același timp un excelent dezinfectant.

Un consum regulat de pătrunjel este de mare ajutor în bolile cardiovasclare, întrucât fluidizează sângele și sustine circulația acestuia către creier, dilată arterele, previne apariția cheagurilor și scade riscul de ateroscleroză. În plus, pătrunjelul reglează nivelul tensiunii arteriale, al colesterolului din sânge și ajută organismul să proceseze corect zaharurile. Calmează durerile în caz de reumatism și gută, protejează ficatul, împrospătează respirația și are efecte benefice în cazul dezechilibrelor hormonale (calmează durerile menstruale și simptomele de premenopauză, iar din timpuri străvechi se folosește în tratarea infertilității, întârzierea sau lipsa ciclului menstrual).

Are, de asemenea, efect diuretic, favorizând eliminarea apei din organism și curățarea rinichilor, dar și capacitatea de a controla nivelul colesterolului din sânge şi de a oferi protecţie împotriva radicalilor liberi care cauzează cancer.

 

* Ceapa verde este una dintre bucuriile primăverii şi unul dintre medicamentele oferite cu generozitate de natură, care crește rezistența organismului la efort fizic și intelectual. Este foarte bogată în vitaminele A,E, C și complexul de vitamina B, fibre, acid folic, magneziu, carbohidraţi și conține importante cantităţi de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod și cupru, fiind totodată săracă în grăsimi saturate şi colesterol. Datorită compușilor cu rol antioxidant, care cresc rezistenţa organismului în faţa microbilor şi a radicalilor liberi, ceapa verde întărește sistemul imunitar și are proprietăţi antiinflamatorii şi antihistaminice, ajutând în toate bolile cronice. Are un puternic efect antiviral și este ideală pentru cei cu afecţiuni dermatologice. Ca urmare a efectului antioxidant și a cantității mari de compuși sulfurici, ceapa verde inhibă dezvoltarea și multiplicarea celulelor canceroase, fiind eficientă în reducerea riscului de  dezvoltare a cancerului pulmonar, de colon, de sân, ovar și de prostată.

Are, de asemenea, efect diuretic, depurativ și antialergic, reglează activitatea endocrină a organismului și glicemia şi are proprietatea de a calma tusea şi a desfunda căile respiratorii, fiind totodată un somnifer natural foarte bun.

Se poate consuma fără limite în salate și în mâncăruri şi ciorbe, pentru că îşi păstrează toate proprietăţile, chiar dacă este fiartă.

 

* Usturoiul verde conține, în primul rând, alicină, o substanță cu un puternic efect antibiotic, având puternice efecte antiseptice și antiinflamatoare. De asemenea, crește pofta de mâncare, reduce tensiunea arterială, previne virozele respiratorii și gripa și este recomandat în timpul sarcinii, asigurându-i fătului substanţe nutritive esenţiale de care are nevoie pentru dezvoltare și, fiind este bogat în fier, previne anemia.

Datorită conținutului bogat în vitaminele A, B1, B2, C și în substanțe minerale printre care fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu, usturoiul verde întăreşte sistemul imunitar, stimulează circulaţia sângelui, reglează nivelul de colesterol şi previne bolile cardiovasculare.

Este indicat în curele de detoxifiere, ajutând rinichii şi ficatul să filtreze mai eficient toxinele. Este, totodată, unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene, ajutând la neutralizarea efectelor negative ale fumatului și contribuind astfel la reducerea incidenței cancerului pulmonar.

Atenție! Usturoiul verde trebuie evitat de persoanele care urmează să fie supuse unei intervenţii chirurgicale sau dentare și consumat cu precauție de cele cu tulburări de coagulare a sângelui, pentru că are efect anticoagulant şi creşte riscul hemoragic. În plus, poate interfera cu unele medicamente utilizate pentru subţierea sângelui sau pentru tratamentul HIV/SIDA. Pot exista și reacţii adverse, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau mirosul corporal neplăcut, dacă se consumă în cantităţi mari.

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*