Ceapa verde, doctorul de primavara

20 martie 2016 | 0 comentarii |

Pe langa savoarea pe care o da salatelor si mancarurilor preparate din trufandale, „regina verdeturilor” sustine sanatatea creierului, ajuta la digestie si chiar reduce riscul dezvoltarii cancerului. 

 

ceapa_verde2Originara din Egiptul antic, ceapa era considerata de sorginte divina si era folosita ca planta magica si remediu medical. Consolidarea renumelui ei de planta vindecatoare i se datoreaza insa medicului roman Plinius, primul care a scris despre ea. Interesul pentru aceasta leguma s-a pastrat peste milenii, astfel ca in medicina populara a popoarelor europene se spune ca ceapa ne da viata lunga, fiind considerata o pavaza contra bolilor. Multi dintre centenarii interogati in cadrul unui studiu si-au atribuit vitalitatea extraordinara cepei cu care s-au hranit zilnic, inca din frageda copilarie. Proprietatile reintineritoare, purificatoare si stimulente ale proceselor de regenerare cele mai puternice le are insa ceapa verde, care contine substante (inclusiv hormoni vegetali) diferite de cea adulta, menite sa-i sustina cresterea accelerata.

 

ceapa verde in salataConsiderata una dintre cele mai bune, mai aromate si mai sanatoase legume ale primaverii, ceapa verde este excelenta pentru aromatizarea retetelor gospodinelor, dar in aceeasi masura previne si trateaza anumite afectiuni.

Medicii ne recomanda sa consumam cat mai multa ceapa verde in aceasta perioada, cand acest aliment are cele mai multe proprietati active benefice pentru sanatatea organismului, ceapa verde putand fi considerata, pe buna dreptate, un aliment-medicament.

Astfel, la inceput de primavara, cand organismul uman este mai vulnerabil, dupa perioada iernii in care vitaminele de care avem nevoie nu provin intotdeauna din surse naturale, dar si pentru ca avem tendinta sa ne imbracam inadecvat fata de temperaturile de afara, ceapa verde este un remediu foarte bun pentru prevenirea racelilor. De asemenea, daca analizele de sange ne indica o glicemie crescuta, ceapa verde consumata zilnic, in paralel cu tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist, poate face minuni, aceasta fiind un aliment puternic hipoglicemic, avand si proprietati diuretice si reglatoare endocrine.

De regula, ceapa verde se asociaza foarte bine cu frunzele de leustean si cu cele de patrunjel, care o fac mai digerabila si mai usor de suportat de catre colecist si ficat. In combinatie cu frunze de marar, patrunjel si telina dreneaza colonul, detoxificand masiv organismul si face ca aceasta afectiune – altfel destul de greu de tratat – sa se vindece sau macar sa se amelioreze spontan.

 

ceapa-de-primavaraBogata in vitamina C, vitamina B9, potasiu si calciu, pe langa faptul ca este gustoasa, ceapa verde are proprietati anticancerigene foarte puternice, care se datoreaza compusilor cu sulf pe care ii contine. Cercetatorii Institutului National de Studiu al Cancerului din SUA au realizat o serie de teste in urma carora au costatat ca persoanele care consuma ceapa frecvent au un grad mai mare de protectie impotriva cancerului, spre deosebire de cei care ocolesc aceste alimente.

Alicina, substanta care da cepei mirosul specific, are un puternic efect antibiotic, antiviral si expectorant, fiind astfel un puternic protector pentru plamani si caile respiratorii medii, prin efectul antiinfectios si anticancerigen. Este eficienta ca adjuvant in bronsitele infectioase si in cele alergice, dar si un bun mijloc de prevenire a astmului bronsic. Alicina din bulbul de ceapa are proprietati anticoagulante, impiedicand formarea trombilor (cheagurilor). In plus, proprietatile sale antiinflamatoare puternice au un efect extrem de benefic asupra peretilor venosi, afectati de tromboflebita.

Cvercitina, un antioxidant puternic pe care il contine ceapa are un rol important in combaterea tulburarilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului. Cercetatorii americani au constatat ca prin consumul zilnic de ceapa scade cu 50% riscul aparitiei cancerului de prostata si ajuta la reducerea incidentei cancerului pulmonar.  Clorofila ajuta la eliminarea din organism a unor substante care favorizeaza aparitia cancerului pulmonar, cum ar fi metatele grele din noxele industriale sau gudroanele din fumul de tigara si alte substante nocive din aer, E-urile din alimentatie, si alte „otravuri” din apa sau din ambalajul hranei noastre cea de toate zilele.

 

demachiereUna dintre cele mai neplacute probleme ale pielii, acneea, poate fi tratata, de asemenea, cu ajutorul unei cure alimentare cu ceapa verde. Nutritionistii recomanda consumul de ceapa verde in combinatie cu marar si frunze de telina, cel putin o data pe zi, timp de 15 zile, pentru rezultate remarcabile in curatarea pielii, de la interior spre exterior. Exista cazuri in care s-a constatat disparitia aproape miraculoasa (in 2-3 zile) a unor eczeme care se mentineau de ani de zile, atunci cand a fost facut un tratament cu combinatia din aceste trei legume verzi, sub forma de salata consumata pe stomacul gol.

O masca facuta in casa din trei lingurite de suc de ceapa, o lingurita de suc de lamaie, un galbenus de ou si o linguriță de miere lichida, aplicata pe fata timp de 15 minute, constituie un tratament excelent pentru  purificarea tenului, pentru ca inlatura excesul de sebum, distruge bacteriile si previne formarea cosurilor.

O data pe saptamana se poate face si o curatare a tenului cu o solutie de ceapa care, desi nu miroase precum cosmeticele clasice, are in schimb un efect purificator extraordinar pentru ten. Se face o solutie din 6 linguri de suc de ceapa si o lingurita de suc de lamaie. In acest preparat se inmoaie un tampon de vata, cu care se sterge, de mai multe ori, succesiv, pielea. Ceapa verde are darul de a inactiva unele substante chimice toxice din produsele cosmetice, dar si de a reduce inflamatia, curatand in profunzime pielea.

Sucul proaspat obtinut din ceapa verde cu care se lotioneaza obrazul, timp de cateva minute, inainte de culcare, ajuta la curatarea tenului patat, pe cale naturala.

 

trufandaleDoua studii independente, facute in spitalele universitare ale unor facultati de medicina din India, arata ca un consum zilnic semnificativ de ceapa cruda (140 de grame pe zi) scade glicemia, prevenind si chiar tratand diabetul. In plus, ceapa verde previne complicatii ale diabetului precum arteriopatiile, hipertensiunea sau ischemia cardiaca. Aceleasi studii s-a pus in evidenta faptul ca  ceapa NU reduce nivelul glicemiei la cei care nu sufera de diabet.

Asadar, datorita compozitiei sale chimice atat de complexe, o cura de ceapa verde prelungita pana in vara are efecte depurative, antialergice, regleaza activitatea hormonala a organismului, previne si trateaza boli dintre cele mai diverse.

Partea buna este ca mirosul cepei verzi nu este atat de puternic si ca poate fi indepartat rapid, daca se aplica o igiena orala corespunzatoare. De asemenea, este bine ca dupa consumul cepei sa se bea putin suc de lamaie si sa se mestece, dupa aceea, cateva frunze de leustean sau de patrunjel, aceasta fiind una dintre metodele care functioneazi, intr-o anumita masura, pentru corectarea mirosului respiratiei.

*Ceapa verde se consuma insa cu prudenta de catre bolnavii de gastrita, de colita de fermentatie si de cei cu colon iritabil, ca si de catre persoanele care au intoleranta digestiva la ceapa verde. In cazul lor este indicat ca doza de ceapa sa fie redusa pana la limita suportabilitatii, organismul urmand sa se obisnuiasca treptat cu acest remediu. 

 


Adaugati un comentariu


 

*