Remedii naturale din cosul toamnei

26 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Fructele si legumele specifice acestui sezon nu trebuie sa lipseasca din mesele zilnice, urmate apoi de scurte plimbari sub razele mult mai blande ale soarelui.

 

fructe legume de toamnaDupa cum spun specialistii, capacitatea organismului de a se apara impotriva factorilor care ii ameninta sanatatea poate fi sustinuta prin alimentatie, produse apicole, remedii din plante, odihna si relaxare. In acest context, toamna este un sezon excelent pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva altor factori nocivi, asigurandu-i necesarul de vitamine si minerale, exploatand la maxim roadele acestui anotimp.

Legumele si fructele cpecifice toamnei constituie surse bogate de magneziu, seleniu, fier sau zinc, substante esentiale pentru buna functionare a sistemului imunitar. De aceea, legumele verzi si fructele nu trebuie sa lipseasca in aceasta perioada din meniul zilnic, la fel ca si fructele uscate, cerealele integrale, pestele sau fructele de mare.

Avand in vedere ca zilele mohoarate intarzie sa apara, medicii mai recomanda in aceasta perioada expunerea la razele mai blande ale soarelui, cel putin 15 minute pe zi, pentru a permite organismului sa isi completeze rezerva de vitamina D, fiind cunoscut faptul ca aceasta este sintetizata in piele sub actiunea razelor ultraviolete. In zilele noroase, vitamina D poate fi asimilata din alimente precum peste gras, galbenus de ou, sau ficat.

 

struguri si miereConsumul crescut de fructe si legume aduce organismului si un aport important de vitamina C si E, cele mai indicate alimente de sezon fiind merele perele, prunele, strugurii, gutuile, varza, ardeii, dovlecii, ceapa si  usturoiul. Totodata, si ierburile aromatice precum busuiocul sau patrunjelul constituie surse bogate de vitamine.

Mierea de albine, polenul, propolisul si pastura au proprietati imunostimulatoare dovedite, de aceea nu trebuie sa lipseasca din nicio camara in perioada urmatoare. Medicii incurajeaza chiar consumul zilnic de produse apicole, mai ales in perioada cand temperaturile vor scadea si raceala va incepe sa dea tarcoale.

Utilizate in doza mica, dar cu efect mare in intarirea imunitatii, uleiurile esentiale contin tot ce este mai bun dintr-o planta. Toamna sunt indicate curele cu ulei esential din arbore de ceai, catina, anason, cimbru, coriandru sau pin. Sunt suficiente doua picaturi dintr-un ulei esential dizolvate intr-o lingurita de miere pentru  a creste rezistenta organismului si a-l feri de virozele obisnuite in sezonul rece.

 


Adaugati un comentariu


 

*