Cum răspund românii acum, la celebra întrebare „Cunoști pe cineva care a avut Covid?”

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române a dat publicității datele celui mai recent sondaj privind percepția românilor asupra pandemiei.

 

În primele luni de la declanșarea pandemiei, cei care nu credeau în existența virusului foloseau un argument „imbatabil” atunci când încercau să îi convingă și pe alții că totul este o conspirație mondială. La acea vreme, numărul persoanelor infectate încă nu atinsese valorile de azi, așa că respectivii, adresau întrebarea încuietoare „cunoști pe cineva care a avut Covid?” De multe ori răspunsul erau unul negativ, pentru că incidența nu era atât de mare, iar cei în cauza zâmbeau superior, convinși ca au demonstrat ceea ce, pentru ei, era limpede ca lumina zilei. Între timp, întrebarea a început să fie tot mai puțin folosită după ce chiar unii care o puneau au făcut boala, iar alții chiar au decedat din cauza complicațiilor apărute. Cei care au mai continuat să o folosească drept argument au renunțat treptat, pe măsură ce au început să primească tot mai multe răspunsuri afirmative,  așa că în prezent nu prea mai există nimeni care să aibă îndoieli că virusul într-adevăr există.

Totuși, dacă cineva ar mai adresa acum această întrebare, șansele de a primi un răspuns afirmativ sunt peste 60%, așa cum relevă datele celui mai recent sondaj privind felul în care populaţia României vede pandemia, realizat de ICCV și Elicom. Astfel mai mult de 3 din 5 români cunosc cel puţin o persoană din jurul lor – dintre rude, prieteni, colegi de muncă, vecini sau cunoştinţe – care a fost infectată cu noul coronavirus.

 

Dintre aceștia, 72% trăiesc în mediul urban și tot 72% au vârste cuprinse între 35 și 49 de ani. Totodată, 89% fac parte din categoria persoanelor cu studii superioare. În același timp, 63% dintre români au avut contact indirect cu virusul, iar 15% au declarat că au fost infectați cu acesta.

Referitor la modul de transmitere a infecției, 57% dintre români sunt convinși la acest moment că virusul se transmite destul de ușor, în timp ce 16% cred că transmiterea se face destul de greu. În ceea ce-i privește pe cei care continuă să fie convinși că virusul nu există, procentul acestora s-a redus la 6% din populație, fiind vorba de cel puțin 800.000900.000 de persoane. Autorii studiului spun că este posibil ca numărul acestora să fie mai mare, însă o parte din ei evită să declare deschis acest lucru.

 

Dintre cei care cred în existența virusului, 42% consideră că infecția provocată de acesta e mai gravă decât gripa, iar 40% spun că gravitatea infecției diferă de la persoană la persoană. Dintre cei care sunt convinși că infecția cu SARS-Cov-2 e mai gravă decât o gripă, 71% sunt persoane peste 65 de anim, care fac parte din categoria de risc. În același timp, 14% dintre participanții la studiu spun că infecția este la fel de gravă ca gripa, în timp de doar 4% cred că gripa este mult mai gravă decât Covid-19.

În ceea ce privește sfârșitul pandemiei, 47% dintre români sunt convinși că aceasta va mai ține cel puțin 2-3 ani, curent de opinie dominant în toate categoriile socio-demografice. Totodată, 30% dintre români sunt mai optimiști și cred că pandemia se va încheia anul aceste, în timp ce aproape un sfert, spun că acest lucru se va întâmpla anul viitor.

Studiul a inclus și un set de întrebări referitoare la subiectul vaccinării ca soluție pentru a ieși din criza sanitară, datele referitoare la acest subiect fiind în curs de procesare și urmând a fi făcute publice în perioada următoare.


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*