Tumoră gigant, de 40 de kilograme, extirpată de echipa chirurgului buzoian Costin Duțu

19 mai 2021 | 0 comentarii |

Masa tumorală se dezvoltase în timp și ajunsese să cântărească aproape cât jumătate din greutatea pacientei.

 

Medicii Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) din București au făcut public un caz deosebit pe care l-au rezolvat la începutul acestei luni, când au extirpat din abdomenul unei paciente o tumoră gigant, care cântărea nu mai puțin de 40,7 de kilograme. Coordonatorul echipei chirurgicale a fost medicul buzoian Costin Duțu, care a explicat că a fost vorba de un chist ovarian care ajunsese la această dimensiune impresionantă, în primul rând din cauză că primele semne au fost neglijate de pacientă timp de aproape 5 ani, iar în contextul pandemiei, aceasta a amânat prezentarea la medic, deși chistul crescuse considerabil în dimensiuni.

Pacienta, în vârstă de 40 de ani, a ajuns la SUUMC doar după ce starea sa de sănătate se înrăutățise, acuzând dureri lombare puternice și dureri abdominale difuze, însoțite de greață și dispnee. Le-a mărturisit medicilor că abdomenul începuse să i se umfle în urmă cu aproximativ 5 ani, dar s-a neglijat, având și o situație socială și materială mai precară.

 

În urma investigației CT efectuate la spitalul militar s-a constatat că tumora avea o dimensiune de 55/35 de centimetri, exercitând presiune asupra organelor din cavitatea abdominală. După ce i s-au făcut toate investigațiile necesare pacienta a fost internată în secția Chirurgie II, singura soluție fiind extirparea tumorii pe cale chirurgicală.

Operația a avut loc în data de 5 mai, iar la momentul intrării în sală, pacienta cântărea 91 de kilograme. Ulterior, medicii aveau să constate că aproape jumătate din greutatea sa era reprezentată de tumora gigant, care cântărea nu mai puțin de 40,7 de kilograme. Vârsta relativ tânără a pacientei, lipsa antecedentelor patologice și faptul că a fost vorba de o tumoră benignă au fost în avantajul femeii dar și al echipei medicale care a reușit să extragă cu succes masa tumorală. S-a constatat că aceasta presa vasele de sânge importante, împingând totodată organele din cavitatea abdominală și având numeroase aderențe intraabdominale. „Intraoperator, s-a evidențiat formațiunea chistică gigantă, cu conținut seros si apartenență anexiala dreaptă, cu compresie asupra vaselor mari, vaselor mezenterice, ureterului  drept – cu ureterohidronefroza dreaptă și împingerea întregii mase viscerale în hipocondrul drept și interhepatofrenic, tumora având flancul lateral în contact cu apendicele cecal și numeroase aderențe intraabdominale”, a explicat medicul Costin Duțu.

 

Dr Costin Duțu – SUUMC

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ două ore și a fost solicitat și medicul Ionuț Guzgan, specialist în chirurgie plastică, întrucât era nevoie de reconstrucția peretelui abdominal. În urma evaluării pacientei s-a decis realizarea abdominoplastiei într-o altă intervenție, după recuperarea acesteia. În urma examenului histopatologic, realizat de dr. Florina Vasilescu, s-a stabilit să era vorba de o tumoră benignă.

Pacienta a rămas internată pentru a fi monitorizată postoperator, evoluția sa fiind una favorabilă. Prin urmare, zilele trecute a fost externată în stare bună, cu plagă în curs de vindecare și funcțiile vitale ale organismului la parametri normali. „Postoperator, pacienta a fost atent monitorizată, iar evoluția acesteia a fost favorabilă, în afebrilitate, cu diminuarea pana la suprimare a drenajului peritoneal și preaponevrotic și reluarea progresiva a tranzitului și a tolerantei digestive. mobilizarea treptată și stabilizarea volemică în contextul decompresiei patului vascular. Pacienta a fost externată în stare bună, cu plagă de aspect normal, în curs de vindecare”, a mai precizat dr. Costin Duțu.

Echipa care a realizat intervenția a fost coordoonată de medicul buzoian col. dr. George Costin Duțu – medic primar chirurgie generală, Mădălina Vlad, Ioana Florea și Dragoș Stanciu – medici rezidenți chirurgie generală, și medicii anesteziști Adrian Zaciu – medic primar ATI,  împreună cu medicii rezidenți Lorina Niță și Cătălina Ciontu.

Dr. Costin Duțu spune că a fost pentru prima dată în cariera sa când a operat o tumoră se asemenea dimensiuni și speră ca că va fi și ultima dată când se confruntă cu un astfel de caz. Totodată, acesta a subliniat meritul pe care întreaga echipă (medici, medici rezidenți, asistenți medicali, infirmiere) l-a avut în salvarea pacientei.

 

Sursă foto: captura video SUUMC

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*