Noi măsuri de relaxare „la pachet” cu a treia doză de vaccin

Acestea sunt perspectivele pentru perioada următoare, în perspectiva valului 4 al pandemiei.

 

Florin Citu

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, afirma că în România nu se ia încă în calcul administrarea unei a treia doze de vaccin, considerând că este mult mai important să se pună accent pe creșterea numărului de persoane vaccinate. Declarațiile sale au fost contrazise însă de premierul Florin Cîțu, care a precizat ieri că se are în vedere administrarea unei a treia doze persoanelor deja vaccinate, fără a vorbi însă și de niște măsuri concrete în privința celor care nu și-au administrat nicio doză până acum. Premierul a făcut această afirmați ca răspuns la o întrebare care  se referea la achiziția unui număr mare de doze de vaccin, în condițiile în care ritmul de vaccinare a scăzut dramatic și deja există doze în stoc a căror perioadă de valabilitate a expirat. „Așteptăm o decizie, dar discuțiile specialiștilor se îndreaptă spre această posibilitate, a administrării unei a treia doze, pentru a întări imunitate. Specialiștii ne vor spune când trebuie administrată a treia doză, nu sunt eu în măsură să spun, însă așa arată direcția în care merg discuțiile, că e nevoie și de o a treia doză. Există o singură pregătire pentru valul patru al pandemiei: vaccinarea”, a declarat premierul.

Până atunci, însă de la 1 august sunt așteptate noi măsuri de relaxare, dar va fi menținută în continuare obligativitatea purtării măștii în spații publice închise și în zonele foarte aglomerate. „Nu scăpăm de mască în interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult pentru evenimentele în aer liber. Dar ora nu se schimbă, tot ora 2.00 noaptea va rămâne. Nu sunt foarte multe relaxări. Aşa cum arată acum situaţia, mergem pe ce avem, în afară de câteva lucruri pe evenimente. Eu zic că suntem într-o situaţie foarte bună”, a mai declarat Cîțu.

 

Florin Citu și Valeriu Gheorghita

În același timp, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că în România s-a ajuns la un nivel de imunitate colectivă de 44%, dat de persoanele vaccinate și cele imunizate natural după ce au trecut prin boală.

Am finalizat, alături de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, estimarea ponderii populaţionale cu un grad de protecţie faţă de Covid-19 obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală. Au fost efectuate două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane. Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de Covid-19, cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimat la circa 44%” a declarat dr. Valeriu Gheorghită.

Cu toate acestea, în perioada imediat următoare se așteaptă o creștere a numărului de îmbolnăviri fenomen care deja începe să se facă simțit. Astfel, săptămâna trecută s-au înregistrat cu 38,9%, mai multe cazuri decât în săptămâna anterioară.

 

Îngrijorător este și faptul că este în creștere și numărul de infectări cu tulpina Delta, fiind confirmate prin secvențiere 101 cazuri, ceea ce reprezintă 6% din totalul variantelor de îngrijorare diagnosticate în urma secvenţierilor.

În 34% din cazurile identificate cu variantă Delta nu s-a găsit nicio legătură epidemiologică legată de istoricul de călătorie sau contact cu persoane cunoscute a fi infectate cu variantă Delta, ceea ce, desigur, reprezintă un factor important în ceea ce priveşte transmiterea comunitară, chiar dacă la acest moment nu avem date care să susţină transmiterea comunitară la nivel naţional. Totuşi, aceste cazuri care nu au o evidenţă şi nu au o legătură epidemiologică menţionată reprezintă un semnal de alarmă asupra evoluţiei epidemiologice viitoare. De asemenea, din cele 101 cazuri confirmate cu variantă Delta, opt persoane erau vaccinate, ceea ce reprezintă 8%, din care şase cu două doze. Intervalul de la momentul efectuării celei de a doua doze şi până la confirmarea testului pozitiv este între 11 şi 125 de zile. Practic, avem 6% persoane vaccinate cu schemă completă din cele 101 cazuri confirmate cu infecţie cu variantă Delta”, a mai declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Și la Buzău a fost confirmate recent primele trei cazuri de infectare cu tulpina Delta, fiind vorba de cei doi soți întorși din Marea Britanie, în cazul cărora autoritățile anunțaseră inițial că sunt infectați cu varianta inițială ca coronavirusului, și de o rudă cu care aceștia au intrat în contact. Ambii soți sunt internați în spital, soția care este însărcinată fiind internată la spitalul din Râmnicu Sărat, iar șoțul, la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean. Toate cele trei persoane suferă de o formă ușoară a bolii, iar starea lor este, la acest moment, una bună.

 

Ioana Mihaila

Despre creșterea numărului de infectări și administrarea celei de-a treia doze de vaccin a vorbit și ministrul Ioana Mihăilă, sugerând în același timp că este important să existe și o acoperire vaccinală cât mai mare.

În momentul acesta, aşteptăm recomandările Societăţii Europene ECDC referitoare la administrarea celei de-a treia doze, dar ce ştim cu siguranţă este că vaccinarea cu doză completă – două doze de Pfizer, Moderna și AstraZeneca, sau o doză de Johnson&Johnson – asigură protecţie împotriva cazurilor severe şi împotriva riscului de mortalitate. În acest moment, dacă ne uităm după ce s-a întâmplat în Marea Britanie, unde rata de vaccinare este una crescută, numărul internărilor în spital şi rata de mortalitate este mult redusă. Dacă luăm prin exemplu o comparaţie cu o zi din martie 2021 în România, când a fost apogeul valului trei şi am avut 6.000 de cazuri noi într-o zi şi 120 de decese, dacă am avea aceeaşi rată de vaccinare ca în Marea Britanie ne-am putea aştepta la 4.000 de cazuri noi pe zi şi 4 decese. Dacă avem o acoperire vaccinală suficientă, chiar dacă avem foarte multe cazuri de infectare nouă, aceşti pacienţi nu vor fi cu forme severe şi nu vor muri de infecţie. Referirea pe care am făcut-o la Marea Britanie este vaccinarea a 80% din populaţia adultă. Este doar o comparaţie. O acoperire suficientă înseamnă acea rată de vaccinare care ne permite să avem foarte puţine infecţii şi foarte puţine decese”, a precizat ministrul Sănătății.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*