Spitalele Covid revin la activitatea normală, dar rămân pregătite pentru un nou val

Premierul Florin Cîțu i-a cerut ministrului Sănătății ca în același timp să elaboreze o procedură clară prin care acestea să facă față unei eventuale noi creșteri a numărului de îmbolnăviri.

 

Florin Citu

Pe fondul scăderii considerabile a numărului de noi cazuri de Covid-19, autoritățile iau în considerare varianta eliberării spitalelor de sarcinile legate de tratamentul pacienților cu această boală, astfel încât activitatea să revină la normal, așa cum era înainte de pandemie. Cu toate acestea, riscul apariției unui nou val de îmbolnăviri nu a dispărut, așa că spitalele trebuie să rămână pregătite pentru a primi din nou pacienți cu Covid-19 și chiar, la nevoie, unele dintre ele să se transforme din nou în unități suport Covid.

Legat de acest subiect, premierul Florin Cîțu a declarat în cursul zilei de astăzi că a cerut ministrului Sănătății să îi prezinte o procedură clară prin care spitalele să poată fi eliberate de sarcinile legate de tratarea pacienților cu Covid-19, făcând totodată posibilă o revenire rapidă în cazul apariției unui nou val pandemic. „Treptat, vom elibera spitalele Covid, dar vreau să avem o procedură clară, ca în cazul în care se întâmplă ceva să putem să revenim cu spitalele Covid rapid. Pregătim procedurile, ca să putem să transferăm resursele dintr-o parte în alta fără să avem probleme, să nu mai avem situaţii cum a fost cea de la spitalul Foişor. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu, dar eu nu cred că vom mai avea o situaţie ca până acum. Este prima perioadă în care avem o scădere şi venim de la 1.600 la 545 de persoane la ATI. Deci, este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, iar eu zic că vaccinarea a funcţionat şi va funcţiona; din punctul meu de vedere este singura soluţie de a ieşi din pandemie”, a declarat premierul.

 

Legat de vaccinare, Florin Cîțu a mai precizat că este îmbucurător că cel mai mare număr de persoane vaccinate se regăsește în zonele urbane, iar orașele cu o populație numeroasă sunt pe primele locuri în ceea ce privește procentul de imunizare. Premierul a subliniat însă că gtrebuie să continue campania, menționând că în perioada următoare se va pune un accent mai pronunțat pe vaccinarea în mediul rural.

În paralel se vor face eforturi mai mari pentru a contracara curentul anti-vaccinist care inundă rețelele de socializare și spațiul public cu o pleiadă de fake news-uri și terorii alarmiste. În acest sens, joi va fi demarată o campanie de promovare a vaccinării, despre care premierul spune că va fi una mai „gălăgioasă” decât ce s-a văzut până acum. „Joi vom lansa o campanie media pro-vaccinare, de la Guvern. Avem aceste voci anti-vaccinare care sunt peste tot, iar rolul meu este acela de a veni cu o campanie mai gălăgioasă – nu ştiu dacă pot să o fac la fel de creativă, nu mă pricep la aşa ceva, cei care sunt acolo văd că au resurse foarte mari şi sunt foarte mulţi – dar eu încerc să fiu mai gălăgios şi mai prezent”, a anunțat Florin Cîțu.

 

Referitor la măsurile de relaxare promise de la 1 iunie, premierul a precizat că va fi respectat calendarul anunțat anterior și că primele măsuri vor fi supuse aprobării în următoarea ședință de guvern, care va avea loc joi sau vineri. „Am prezentat un calendar al relaxărilor – 1 iunie, 1 iulie, 1 august. Ne ţinem de acest calendar. În şedinţa următoare de guvern – cred că şedinţa o să fie joi sau vineri – vom avea măsurile pentru 1 iunie. Dacă este nevoie să ajustăm şi pentru celelalte perioade, vom ajusta acum. Am avut discuţii cu cei care sunt afectaţi direct, vom îmbunătăţi unele dintre măsuri în funcţie de aceste discuţii”, a mai declarat Florin Cîțu, subliniind însă că este necesar să se continue în mod susținut campania de imunizare, chiar dacă aceste măsuri ar putea da senzația că pericolul a trecut. „Campania de vaccinare pe care am făcut-o în ultima perioadă a avut rezultate. Valul trei, am văzut că a dispărut. Numărul de persoane de la ATI scade, numărul de persoane pozitive scade și el în fiecare zi. Avem aceste rezultate, nu avem niciun motiv să nu mergem cu această campanie de relaxare mai departe, dar trebuie să continuăm cu vaccinarea. Vedem că a dat rezultate mult mai bune decât ne aşteptam – cifrele arată asta, nu o spunem noi. Este singurul lucru pe care l-am făcut, perioada asta care a schimbat parametrii, a crescut numărul de persoane vaccinate. Asta este ceea am făcut noi, nu am avut măsuri restrictive drastice, nu am avut lockdown, nu am avut nimic special. Vom avea relaxare, dar dacă nu vrem să revenim la ce a fost până acum, trebuie să ne vaccinăm” a concluzionat premierul Cîțu.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*