Teama de reacții adverse și informațiile insuficiente – principalele motive pentru care românii nu se vaccinează

13 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Cu toate acestea frica, de boală se pare că îi determină pe unii dintre ei să se imunizeze, imaginea spitalelor care nu mai fac față fiind un argument destul de serios.

 

Deși informațiile despre reacțiile adverse ale vaccinurilor anti-Covid pot fi aflate cu ușurință citind prospectul, iar faptul că acestea au fost aprobate de autorități de reglementare în domeniul medicamentului din Statele Unite, Europa și din alte părți ale lumii, constituie o garanție a siguranței pe care o prezintă, românii preferă să fie circumspecți și să se îmbolnăvească pe capete, pentru că nu se vaccinează.

Rezultatele unui studiu realizat pe bază de chestionare în rândul populației relevă faptul că teama de reacțiile adverse și informațiile insuficiente sunt principalele motive pentru care românii nu se vaccinează împotriva Covid-19. Astfel, mulți ezită sau chiar refuză categoric să se vaccineze invocând unul din aceste argumente, deși informațiile respective sunt accesibile oricui dorește să se documenteze. Cei mai mulți care invocă lipsa informațiilor suficiente, cunosc foarte puțin sau nimic despre procesul de realizare a unui vaccin, despre studiile clinice și despre procedurile de avizare, însă susțin că nu există suficiente argumente care să-i convingă de eficiența serurilor. Totodată, cei care se tem de reacțiile adverse sunt intimidați de termeni a căror semnificație nu o cunosc exact sau se lasă influențați de personaje care, la rândul lor, habar nu au despre respectivii termeni medicali, dar vorbesc despre ei ca și cum ar fi mari specialiști și avertizează populație despre cât sunt de nocivi.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Rezultatele studiului au fost prezentate de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, care a declarat în acest sens că „principalele motive invocate în momentul de faţă privind ezitarea sau refuzul de vaccinare sunt teama de reacţii adverse și informaţiile insuficiente. Oamenii răspund la aceste chestionare că încă nu au suficiente informaţii ca să decidă dacă se vaccinează sau nu, alte persone doresc să mai aştepte, deci, încă nu sunt convinse de eficienţa, de utilitatea şi de beneficiile vaccinului şi, desigur, sunt persoane care, în mod asumat, nu doresc să se vaccineze, practic, sunt împotriva ideii de vacinare în general, a conceptului de vaccinare şi nu în mod particular faţă de COVID-19”.

 

Din reacțiile de pe rețelele de socializare se disting și numeroase persoane care pur și simplu au alergie la termenul de „vaccin” dar îl acceptă pe cel de „tratament”. Aceștia preferă să facă boala și să se trateze cu medicamente, decât să se vaccineze în scop preventiv, și consideră că, din moment ce există medicamente cu care se tratează covid-19, nu are rost să se vaccineze. Bineînțeles că o astfel de concepție este total greșită, pentru că și în Medicină, ca și în multe alte domenii este mai eficient și mai ieftin să previi decât să tratezi sau să combați, iar în cazul ce față manifestările bolii pot fi severe, iar deznodământul poate fi unul nefericit. De asemenea, mulți dezavuează procedura în sine, afirmând sus și tare că preferă să ia pastile decât „să se înțepe”, fără a face, la rândul lor, distincția între tratament și prevenție.

Aceste atitudini sunt și rodul lipsei educației sanitare, se pune un mare accent în alte țări,  iar rezultatele se văd în procentele de vaccinare a populației.

Totuși, cu toate îndoielile și opiniile eronate, se pare că teama este un argument destul de convingător, și astfel se explică faptul că, odată cu creșterea numărului de îmbolnăviri și decese a început să crească și numărul celor care își fac prima doză de vaccin, conștientizând în ultimul moment că e mai bine să se protejeze.

În aceste condiții, autoritățile intenționează să organizeze din nou un maraton al vaccinării în Capitală, într-unul din week-end-urile care urmează.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*