Spitalele modulare de la Lețcani și Pipera au primit primii pacienți

13 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Cele două spitale au devenit funcționale cu o mică întârziere, însă la acest moment, oficialii supun să nu mai sunt probleme, iar umărul pacienților urmează să crească în zilele următoare.

 

Ieri ar fi trebuit să devină funcționale cele două spitale modulare de la Pipera și Lețcani, însă în ambele cazuri, inaugurarea a început cu o amânare, datorată unor probleme care nu au fost rezolvate la timp.

Astfel, la Lețcani, stocatorul de oxigen care ar fi trebuită să ajungă de luni și să fie deja instalat, a ajuns abia ieri dimineață, iar la ora la care trebuia să se deschidă spitalul, abia începea instalarea acestuia. Potrivit directorului DSP Iași, Vasile Cepoi, stocatorul urmează să fie încărcat astăzi cu oxigen și secția de Terapie Intensivă a spitalului să fie operaționalizată. Tot astăzi, aici vor ajunge și cele 50 de concentratoare ajunse în această dimineață în țară, din Polonia. Acesta spune unitatea medicală poate primi la început doar 24 de pacienți. „Capacitatea maximă e de 48 de paturi, dar vom începe prudent, în condiţii de siguranţă pentru pacienţi, cu câte șase paturi, apoi 12, cum am făcut, de altfel, şi în valul anterior. Între timp, trebuie să mai găsim personal, pentru că paturile se pot umple foarte repede”. Mai întâi însă vor fi operaționalizate primele paturi ATI, odată cu punerea în funcțiune a stocatorului de oxigen.

Potrivit MApN, sub coordonarea colonelului medic Daniel Ionuţ Derioiu, Spitalul Modular de la Lețcani a operaționalizat, începând din seara zilei de 12 octombrie, paturile secției de boli infecțioase pentru pacienții cu forme medii de boală și a primit, în cursul acestei nopți, primii zece astfel de pacienți. Astăzi aiu fost operaționalizate și 24 de paturi ATI, iar o echipă de 35 de medici, ofițeri de logistică și stat major, asistenți medicali și brancardieri detașați e MApN, va coordona activitățile spitalului.

 

Și la spitalul modular de la Pipera au fost internați aseară primii pacienți. Unitatea medicală modulară are o capacitate mult mai mare decât cea de la Iași, iar personalul medical este asigurat de spitalul Victor Babeș din București, care a detașat aici medici și asistenți medicali. Pacienții care ajung la Pipera sunt evaluați în prealabil, fiind transferați aici doar cei care au nevoie de oxigen.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a precizat că, în primă fază, spitalul modular de la Pipera va putea primi 100 de pacienți, iar în următoarele două săptămâni se dorește extinderea capacității la 370 de paturi cu oxigen. Aici au fost deja instalate 100 de concentratoare de oxigen din stocul de 200 oferite ca ajutor umanitar de Olanda și urmează ca în zilele următoare să se mai instaleze alte 100 de astfel de dispozitive.

Ministrul Cseke Attila a mai precizat că unitatea de la Pipera va primi sprijin și din partea Primăriei Capitalei, astăzi fiind să fie votate în Consiliul General două proiecte de hotărâri prin care administrația locală va aloca anumite sume pentru a acoperi unele cheltuieli.

De asemenea, tot începând de azi, alături se spitalul din Pipera, vor mai prelua pacienți cu Covid-19 și spitalele Witing și CF2 din Capitală.

 


Adaugati un comentariu


 

*