Creștere alarmantă a numărului victimelor COVID la Buzău

13 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Astăzi s-a consemnat un nou record negativ în ceea ce privește numărul de pacienți confirmați cu SARS-CoV-2, iar în municipiul Buzău, rata de infectare a trecut de 8 cazuri la 1.000 de locuitori.

 

Situația epidemiologică la nivelul județului Buzău evoluează din rău în mai rău, iar recordurile negative apar la interval de câteva zile. După ce, la sfârșitul săptămânii trecute, era consemnat cel mai mare număr de cazuri noi confirmate în 24 de ore, recordul a fost doborât ieri, la o diferență de 20 de cazuri.

Raportul prezentat în această dimineață de către Direcția de Sănătate Publică Buzău consemnează 244 de cazuri noi de infectare cu SARS-Cov-2 și alte două cazuri de reinfectare, în timp ce recordul anterior era de 225 de cazuri noi și o reinfectare. Cazurile au fost depistate în urma efectuării a 1.042 de teste în același interval, dintre care 892 de teste rapide antigen și 150 de teste RT-PCR.

Persoanele confirmate au vârste între 1 an și 80 de ani, iar pentru fiecare caz confirmat a fost demarată o anchetă epidemiologică. Este evident că personalul DSP care efectuează aceste anchete este depășit de numărul mare de cazuri, din moment ce vorbim de o transmitere comunitară pronunțată, iar contacții persoanelor infectate nu mai pot fi strict monitorizați. În aceste condiții, nu trebuie să mai mire pe nimeni că virusul se răspândește mult mai rapid decât mersul anchetelor, mai ales că există și multe situații în care cei care au avut contact direct cu persoanele infectate nu mai respectă măsurile de izolare.

 

Acest nou record la nivelul județului vine la o zi după ce fusese depășit și pragul de 500  decese și, din păcate, cifrele cresc în continuare și la acest indicator.

Astfel, raportul DSP consemnează 5 noi decese în cazul pacienților cu Covid-19, fiind vorba de persoane între 50 și 77 de ani. Și de această dată este vorba de pacienți cu comorbidități, însă în cazul unuia dintre ei era vorba doar de hipertensiune arterială, afecțiune cu care se poate trăi zeci de ani, dacă este ținută sub control, prin măsuri de prevenție și tratament adecvat. De asemenea, pacientul de 50 de ani decedat ieri suferea de hipertensiune arterială și boala esofagiana de reflux, din nou fiind vorba de afecțiuni cu care pacienții pot duce o viață normală cu ajutorul unui tratament adecvat și respectând indicațiile medicului specialist.

S-a ajuns astfel la 513 decese, însă cifrele vor crește de la o zi la alta, având în vedere că la spital ajung tot mai mulți pacienți cu forme grave de boală, cei mai mulți dintre ei având și comorbidități și fiind nevaccinați.

 

Cele mai multe cazuri confirmate sunt în municipiul Buzău, unde incidența a atins 8,52 la mie și unde sunt aplicabile restricții de circulație, precum și restricții privind accesul la anumite evenimente publice și private, restricții care îi privesc pe cei nevaccinați.

Deocamdată, majoritatea școlilor din județ continuă cursurile în regim normal. De astăzi, Liceul Tehnologic din Rușețu a trecut în online pentru două săptămâni, conducerea unității școlare solicitând Inspectoratului Școlar Județean trecerea la această formă de susținere a cursurilor, ca urmare a faptului că localitatea are cea mai mare incidență din județ, de 14,97 la mie.

Inspectoratul Școlar Județean a aprobat astăzi și solicitarea conducerii Colegiului Național B.P. Hasdeu, de trecere în online începând de mâine, ca urmare a faptului că tot mai mulți elevi și cadre didactice s-au infectat în ultimul timp, iar incidența în municipiu se apropie de 9 la mie. Este a treia unitate școlară din județ care optează pentru cursuri online, Centrul Școlar de Educație Incluzivă adoptând această formă de învățământ încă de la începutul anului școlar. La acest moment mai învață online elevii a 18 clase de la Școala Generală nr.11, 13 clase de la Colegiul Național Mihai Eminescu și 14 clase de la Liceul Pedagogic.

Dacă incidența la nivelul municipiului va continua să crească, în zilele iurmătoare este posibil ca și alte unități de învățământ să opteze pentru cursuri online. Conform ordinului comun al Ministerului Educație și Ministerului Sănătății, această decizie este lăsată la latitudinea conducerii școlilor.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*