Directorul medical de la Spitalul Municipal Rm. Sărat, găsit incompatibil de ANI

Medicul Felicia Vasile contestă decizia și spune că a transmis un punct de vedere în acest sens, convinsă că în cazul în care Agenția Națională de Integritate își menține decizia, instanța îi va da dreptate. 

 

Dr. Felicia Vasile

Numele medicului Felicia Vasile, directorul medical al Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, apare pe o listă transmisă azi de Agenția Națională de Integritate (ANI) cu mai mulți funcționari din domeniul sanitar în cazul cărora inspectorii instituției au constatat starea de incompatibilitate.

În cazul directorului medical de la spitalul din Râmnicu Sărat, ANI susține că această stare de incompatibilitate ar fi existat în perioada 22 noiembrie 201617 februarie 2020, timp în care dr. Felicia Vasile a deținut atât funcția de director medical, cât și calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator în cadrul unei societăţi comerciale. În acest mod, inspectorii de integritate spun că au fost încălcate prevederile legale care nu permit persoanelor ce fac parte din comitetul director al spitalelor să aibă și funcția de membru în organele de conducere, administrare şi control în cadrul uneia sau mai multor societăți comerciale.

 

Anunțul făcut astăzi de ANI printr-un comunicat de presă nu a luat-o deloc prin surprindere pe dr. Felicia Vasile, care a declarat că fusese înștiințată încă din luna mai că face obiectul unei evaluări, fiindu-i comunicat și rezultatul acesteia, pentru a i se oferi posibilitatea să formuleze un punct de vedere asupra celor constatate de inspectorii ANI.

În punctul de vedere formulat, ca și într-o declarație făcută pentru Sanatateabuzoiana.ro, directorul medical al spitalului din Râmnicu Sărat precizează că societatea comercială în care ANI susține că ar fi avut calitatea de unic asociat și administrator, este, de fapt, cabinetul său medical, în care își exercită profesia în afara orelor de program de la spital. „Acea societate comercială despre care se vorbește este un cabinet medical înscris în Registrul cabinetelor medicale, în care îmi exercit profesia în afara orelor de program de la spital. Profesia de medic este una liberală și nu poate fi îngrădită în nici un fel. Cabinetul nu are și nu avut niciun fel de legătură cu spitalul, nu a avut contracte cu unitatea sanitară și nici cu Casa de Asigurări. Este cabinetul în care îmi exercit profesia în timpul liber, ca asociat unic”, a declarat dr. Felicia Vasile.

 

În plus, medicul râmnicean spune că activitatea sa ca director medical „se rezumă la organizarea activități medicale în spital, și nu interferează în nici un fel cu activitatea de la cabinet. Prevederile legale invocate sunt puțin neconstituționale în cazul de față, pentru că nu poți îngrădi unui medic dreptul de a-și exercita profesia, în condițiile în care vorbim de o profesie liberală. Am menționat toate acestea în punctul de vedere pe care l-am trimis la ANI și sper într-un răspuns favorabil”, consideră directoarea medicală a spitalului râmnicean, care aduce în sprijinul său argumentul că au mai existat cazuri similare, în care cei investigați și declarați incompatibili de ANI au avut câștig de cauză în instanță, astfel că este încrezătoare că nici în cazul său nu se va întâmpla altfel. Dr. Felicia Vasile nu ia în calcul nici varianta renunțării la funcția de director medical, mai ales că a ocupat această funcție prin concurs și mai are destul până la finalul mandatului. Mai mult, spune că „avem prea multe pe cap la momentul acesta ca să am timp să mă gândesc la așa ceva. Aștept răspunsul la punctul de vedere transmis și vom vedea ce va fi după aceea. Deocamdată, avem multă treabă în spital”.

 

Pe lista transmisă de ANI se află mai mulți funcționari publici găsiți în incompatibilitate, conflict de interese sau cu avere nejustificată, șase dintre aceștia fiind din domeniul sanitar. În afară de medicul Felicia Vasile, director medical al Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, au mai fost găsiți incompatibili un fost manager al spitalului din Oltenița, un manager interimar de la Spitalul de Arși și Institutul Parhon, actualmente funcționar în Ministerul Sănătății, un fost șef de secție de la spitalul Filantropia și un fost inspector la Compartimentul de asistenţă medicală spitalicească, Direcţia generală de asistenţă medicală şi de sănătate publică în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Totodată, șeful Secţiei Clinice Neurologie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, dr. Rodica Ioana Bălașa a fost declarată în conflict de interese administrativ. Nu în ultimul rând, în cazul unui fost șef de compartiment de la DSP Galați, ANI a sesizat Parchetul cu privire la faptul că ar fi semnat 8 procese verbale de constatare şi un raport de evaluare, întocmite ca urmare a controalelor efectuate la unităţi sanitare cu care aceasta are relaţii contractuale, „obținând astfel în perioada 2014 – 2020 foloase patrimoniale constând în încasarea sumei totale de aproximativ 646.100 de lei”.

 


Adaugati un comentariu


 

*