Medicii Bogdan Paltineanu si Dan Straja, trei ani de inchisoare cu suspendare

25 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Cei doi fosti manageri ai unor spitale din Bucuresti au fost gasiti vinovati pentru luare de mita in derularea unor contracte de achizitii publice, insa pot ataca sentinta cu recurs.

 

tribunalFostul manager al Institutului Oncologic Bucuresti, medicul Dan Straja si fostul manager de la Institutul Ana Aslan, medicul Bogdan Paltineanu au fost condamnati, ieri, intr-o prima instanta, in urma unei anchete demarata in aceasta vara, de catre Directia Nationala Anticoruptie.

Cei doi au fost condamnati la cate trei ani de inchisoare cu suspendare, judecatorii dispunand totodata sa fie mentinuta masura controlului judiciar in ceea ce ii priveste. Fosti manageri ai doua importante unitati medicale din Capitala, cei doi medici au fost gasiti vinovati pentru luare de mita, in derularea unor contracte de achizitii publice, pe vremea cand s-au aflat la conducerea celor doua spitale. Sentinta pronuntata ieri nu este insa una definitiva, asa ca va putea fi atacata cu recurs, atat de cei condamnati cat si de procurori.

Totodata, judecatorii au decis ca dr. Bogdan Paltineanu sa restituie sumele de 73.450 de euro si 18.600 de lei, iar dr. Dan Straja suma de 95.750 de euro, primite ca mita de la reprezentantii unor societati cu care spitalele pe care le-au manageriat au derulat contracte.

 

Dr. Dan Straja

Dr. Dan Straja

Fapta pentru care a fost condamnat medicul Dan Straja s-a petrecut in cursul anului trecut, pe vremea cand acesta se afla la conducerea Institututlui Oncologic Bucuresti. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, acesta ar fi primit o mita de 97.750 de euro, de la reprezentantul a doua firme, mita incasata in doua transe, prima  la data de 1 mai 2015, si a doua, cu o saptamana mai tarziu. Spaga reprezenta comisionul de 5% din valoarea contractelor cu cele doua firme, pretins de managerul Dan Straja pentru ca respectivele contracte sa se desfasoare in conditii optime, iar unitatea medicala sa achite la timp facturile pentru comenzile de dispozitive medicale facute celor doua firme contractante. Prima transa, de 55.000 de euro, a fost incasata de fostul manager in biroul propriu de la Institutul Oncologic, in timp ce pe a doua, de 45.750 de euro, a primit-o strecurata intre paginile unei reviste pe care reprezentantul celor doua firma i-a lasat-o in torpedoul masinii, in urma unei intalniri pe care cei doi si-au dat-o in acest scop, pe o strada mai putin circulata, indicata in cursul anchetei de catre medicul Dan Straja.

 

Dr. Bogdan Paltineanu

Dr. Bogdan Paltineanu

In ceea ce-l priveste pe Bogdan Paltineanu, care indeplinea calitatea de manager al spitalului Bagdasar Arseni in momentul in care a fost „saltat”, asta-vara, de procurorii DNA, faptele pentru care a fost anchetat si condamnat s-au petrecut in perioada mai-august a anului trecut, pe cand acesta era manager al Institutului Ana Aslan. Si in cazul sau, magistrartii au retinut tot infractiunea de luare de mita, solicitata si primita pentru derularea in bune conditii a unor contracte de achizitii publice pe care unitatea medicala le avea incheiate cu patru firme.

S-a mers pe acelasi principiu al comisionului de 5-10% din valoarea contractelor, Bogdan Paltineanu incasand astfel o spaga de 73.450 de euro si 18.600 de lei. Banii au fost primiti in cinci transe, atat in biroul managerului de la Ana Aslan, cat si la domilciliul acestuia, in masina personala sau la domiciliul reprezentantului celor patru firme cu care spitalul avea contract. Contractele vizau furnizarea de reactivi, mobilier si dispozitive medicale, iar fostul manager si-a incasat comisionul pentru a aviza la timp plata facturilor aferente.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*