Mamaie, putina engleza, hai ca poti!

24 august 2015 | 1 comentariu |

Francisco Stoica

A trecut ceva timp de cand m-a lasat cu gura cascata un reportaj din care reiesea ca intr-o tara, chiar nu imi amintesc numele ei, in spitale, singurul loc unde se manevrau bani era un ghiseu unde nu dadeai, ci primeai bani pentru a ajunge cu transportul in comun acasa, dupa externare. De unde aveau fonduri pentru asa ceva, treaba lor. Sau… bravo lor!

La noi este mai simplu, mamaie te externam, vii la control peste trei luni! Si toata atentia care fusese fixata pe pacienta dispare brusc. Daca are noroc, o asteapta cineva din familie. Sau reuseste, cu puterile ei, sa se descurce. Daca nu, poate fi slabita si greu, cu multe peripetii, ajunge acasa sau la autogara, rezemandu-se de garduri.

La urma urmei, am vrea noi cam multe, nu? Si, desigur, ar sari oameni cu functii, de unde bani, domnule? Asa este, am saracit de tot sau… ne-ati saracit. Si acum vreti sa facem donatii…

Tot in reportajul acela a vorbit si un medic din tara respectiva. Era la el acasa. Vila, masina. Vorbea relaxat. Sa primesc bani de la pacienti? In primul rand as fi dat imediat afara, in al doilea rand, de ce sa iau daca am un salariu foarte bun?

Ma rog, alta lume. Parca era mai bine cand nu stiam ce se intampla dincolo de granite. Nu aveam cu ce sa comparam, traiam in balta noastra si ziceam ca este bine. Problema este ca pe la noi solutiile care se tot propun devin din ce in ce mai neserioase. Se carpeste atat de rau incat nu stiu ce va fi, de acum incolo, cat de cat credibil. De ce nu ar mai pleca un medic de la noi in alta tara? Pentru ca i se mareste salariul cu nu stiu cat la suta? Povesti. Cred ca in cativa ani, lipsa de specialisti va bloca sistemul sanitar. Chiar sunt curios ce masuri se vor lua atunci. Va plati statul roman doctori straini care sa faca garzi la noi in tara? Probabil nu va avea incotro. Si atunci sa vezi ce de bani se vor da!

Va vorbi mamaia de care povesteam mai sus cu translator? Si va merge la ea in sat unde va povesti, sa vezi, m-a vazut unul, cica era englez, parca Geon ii zicea, imi mai traducea  si mie o asistenta, dar bun mama, bun, amabil, meserias… Eram ultima la consult, avea bilet la avion, ce sa-i faci… Am vrut eu sa aduc de pe hol niste carne de porc, tocmai il taiasem pe Gica, dar s-a speriat asistenta, nu, ca ne facem de ras…

In aceasta idee n-ar fi rau ca doctorii de pretutindeni sa studieze limba romana, pentru ca vor castiga bani seriosi pe meleagurile noastre. Sau vor veni tot ai nostri? Te pomenesti ca vor face naveta?

Ce zic eu? Nu ar fi mai bine sa invatam noi toate limbile straine? Preventiv…

 Comentarii (1)

  1. Nicoleta Anghel spune:

    Pare hilar dar…la noi la Slobozia avem deja medici straini naturalizati in Romania, asa ca se poate..

Adaugati un comentariu


 

*