La SCJU Târgu Mureș se vor efectua primele operații minim invazive în chirurgia pediatrică

24 iulie 2019 | 0 comentarii |

Unitatea medicală a primit în dotare patru echipamente performante noi, care vor face posibile intervențiile laparoscopice și în cazul pacienților copii.

 

Dr. Caludiu Puiac

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș a anunțat o nouă achiziție recentă de aparatură medicală, valoarea dotărilor de care a beneficiat în acest an unitatea medicală, din fonduri primite de la Ministerul Sănătății, depășind 12,5 milioane de lei. Managerul spitalului, dr. Claudiu Puiac, spune că până la sfârșitul anului vor mai fi făcute noi achiziții de aparatură, astfel că 2019 poate fi numit „anul investițiilor în aparatură medicală performantă”, în cadrul unității medicale.

Până în acest moment, din fonduri de la Ministerul Sănătăţii, am achiziţionat aparatură performantă în valoare de peste 12,5 milioane de lei şi, bineînţeles, că până la sfârşitul anului vom mai avea şi alte echipamente. În acest proces de dotare cu aparatură medicală performantă au fost incluse majoritatea secţiilor din cadrul spitalului, precum şi blocurile operatorii. Toate aceste investiţii vor aduce un plus valoare Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, contribuind la modernizarea şi eficientizarea actului medical. Cu riscul de a mă repeta, trebuie să subliniez că principalii beneficiari ai acestor echipamente sunt pacienţii”, a declarat acesta.

 

Cele mai recente achiziții constau în trei turnuri de laparoscopie şi toracoscopie şi un turn de laparoscopie şi endurologie, care au costat aproximativ 3,9 milioane de lei, banii fiind alocați și de aceasta dată de la Ministerul Sănătății, din fondul pentru investiții. Cele trei turnuri de laparoscopie şi toracoscopie au fost repartizate blocului operator al secției Chirurgie Generală I, iar turnul de laparoscopie şi endurologie a fost achiziţionat pentru blocul operator al secţiei clinice Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică. Acesta din urmă va permite efectuarea primelor intervenții chirurgicale minim invazive în cazul pacienților copii, șeful secției, dr. Horea Gozar precizând că dotarea cu un astfel de aparat a blocului operator destinat chirurgiei pediatrice, reprezintă o premieră pentru unitatea medicală și, implicit, un pas înainte. „Trebuie să subliniez faptul că este o premieră pentru centrul nostru medical introducerea acestei aparaturi în chirurgia pediatrică. Există o tradiţie şi o experienţă în chirurgia adultului, dar, de acum, vom deschide acest drum şi în cazul copiilor. Se vor practica, cu acest echipament performant, intervenţii minim invazive, moderne, în acord cu practicile actuale din statele dezvoltate. Aparatura ne va permite dezvoltarea în chirurgia diagnostică, digestivă, urologică, tumorală, precum şi în cea de urgenţă. Suntem un centru medical de prestigiu, cu adresabilitate semnificativă din toată ţara, astfel încât, dotarea cu acest laparoscop modern a devenit necesară, pentru a ne menţine în rândul clinicilor importante din România”, a declarat acesta.

 

În privința celorlalte trei aparate care vor fi utilizate în cazul pacienților adulți, șeful secției Chirurgie I, dr. Călin Molnar,  spune că vor permite abordarea laparoscopică a unei game mai vaste de afecțiuni, intervențiile minim invazive prezentând numeroase avantaje și beneficii, în comparațiile cu operațiile clasice.

Achiziţionarea celor trei turnuri de laparoscopie de ultimă generaţie reprezintă pentru pacienţii noştri o nouă posibilitate de acces la standarde înalte de tratament chirurgical minim invaziv. Acestea sunt dotate cu truse de chirurgie laparoscopică avansată, chirurgie toracoscopică, chirurgie bariatrică şi afecţiuni ginecologice de graniţă. Considerăm că acesta poate fi un nou început în abordarea laparoscopică a unei game largi de afecţiuni chirurgicale – toracice şi abdominale – lucru, de altfel, normal într-un spital public în care se doreşte performanţă şi în care calitatea serviciilor medicale rămâne dezideratul major. Posibilităţile de dezvoltare a chirurgiei minim invazive avansate, consider ca va atrage un număr sporit de pacienţi şi, totodată, un număr tot mai mare de rezidenţi şi medici specialişti, în vederea dobândirii acestor tehnici”, a declarat dr. Călin Molnar.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*