Premiera nationala in medicina veterinara romaneasca

Medicii Spitalului Clinic Veterinar din Cluj au efectuat prima procedura de hemodializa din Romania in cazul unei rumegatoare, pacientul fiind un berbec de 120 de kilograme, dintr-o rasa valoroasa.

 

dializa berbec (2)Nu doar medicii umani fac eforturi si se incumeta sa apeleze la proceduri folosite in premiera pentru a salva viata pacientilor lor, de aceeasi daruire dand dovada si medicii veterinari, pentru care viata pacientilor necuvantatori este la fel de pretioasa. Un exemplu in acest sens l-a oferit echipa medicala din cadrul Spitalului Clinic Veterinar al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, care se straduieste sa puna pe picioare un pacient special”, care a ajuns la spital cu o problema renala grava.

Este vorba de un berbec de 120 de kilograme, din rasa Turcana, un exemplar despre care stapanul sau si specialistii spun ca este foarte valoros din punct de vedere genetic. Nici valoarea sa materiala nu este mai prejos, exemplarul fiind achizitionat cu aproximativ 5.000 de euro. Din aceasta cauza, proprietarul sau s-a adresat specialistilor de la spitalul veterinar din Cluj, in momentul in care animalul a inceput sa dea semne de boala, in contextul in care majoritatea crescatorilor prefera sa sacrifice animalele in astfel de situatii.

 

dializa berbec (4)Berbecul a fost adus la spitalul veterinar cand starea sa de sanatate se degradase vizibil, din cauza unei insuficiente urinare acute. In urma examinarii, medicii veterinari au constatat ca suferise un trumatism in zona renala, care dusese la formarea unui cheag de sange la nivelul rinichiului, cheag care obturase uretra.

Data fiind starea grava a animalului, medicii au decis sa il supuna unei proceduri de dializa, chiar daca nu mai facusera niciodata acest lucru in cazul unei rumegatoare, iar in Europa era cunoscut doar un singur caz similar.

In baza exeprientei dobandite in domeniul dializei pentru animalele domestice, specialistii Sectiei de Nefrologie si Hemodializa si-au asumat aceasta misiune. Berbecul a fost adus in sala de dializa si, totodata, i s-a facut si o transfuzie cu 450 de mililitri de sange recoltat de la un berbec sanatos, intrucat, in ciuda celor 120 de kilograme, animalul era si foarte anemic.

Procedura de hemodializa a decurs fara probleme, pacientul fiind apoi transferat in sala de operatie, pentru a i se indeparta cheagul care ii afectase buna functionare a rinichiului.

 

dializa berbec (3)Medicul veterinar Razvan Codea, coordonatorul Sectiei de Nefrologie si Hemodializa, a explicat ca procedura de dializa ara absolut necesara inaintea interventiei chirurgicale, intrucat sangele animalului trebuia curatat de toxine, in caz contrar, pacientul neputand face fata operatiei. „Berbecul a fost supus, ulterior hemodializei, la o interventie chirugicala, iar daca nu ar fi facut dializa si nu am fi redus toxinele acumulate prin functionarea deficitara a rinichilor – uree, creatinina, potasiu, fosfati si multe altele, situatia s-ar fi agravat, iar operatia ar fi fost extrem de riscanta. Nu puteam sa il operam in starea in care a fost adus, anuric, hiperhidratat, hiperkalemic, sever anemic si atunci am imbunatatit foarte mult starea sa generala prin epurare sanguina extrarenala si hemotransfuzie. Berbecul, pe care am inteles ca il cheama Mircea, a fost supus unei interventii chirurgicale de cistotomie, care a avut scopul de a repermeabiliza uretra, vezica urinara fiind curatata de coaguli”, a declarat medicul veterinar .

Operatia a decurs bine, pacientul necuvantator fiind stabil si ramanand in continuare internat in sectia de Terapie Intensiva – Nefrologie a spitalului veterinar, unde este monitorizat.

 


Adaugati un comentariu


 

*