Primele focare de trichineloza, dupa ospetele de Sarbatori

14 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

17 de persoane au fost internate in spital, diagnosticate cu trichineloza, dupa ce au consumat de Sarbatori carne de porc infestata si netestata trichineloscopic.

 

carne-poc

Ecourile Sarbatorilor de Iarna s-au stins, dar au inceput sa se faca simtite urmarile urmarile neglijentei unora dintre romani, care nu au mers sa efectueze examenul trichineloscopic al carnii porcilor pe care i-au sacrificat in gospodarie si au avut ghinionul ca aceasta sa fie infestata. Fara a se gandi vreo clipa la riscuri si mergand pe ideea „mie nu mi se poate intampla”, acestia s-au ospatat din pomana porcului, impreuna cu vecini si rude, apoi au consumat carnati, friptura, si alte preparate, la mesele de Craciun si Revelion. In primele zile ale lui 2014 au inceaput sa „plateasca” insa neglijenta, resimtind simptomele trichinelozei.

Astfel, de la inceputul anului, in tara au fost raporate doua focare de trichineloza, ambele in judetul Alba, 17 oameni ajungand in spital diagnosticati cu aceasta boala si alti 56 fiind tinuti sub observatie, intrucat au consumat din aceeasi carne infestata, insa pana in prezent nu prezinta simptome ca ar fi contractat boala.

Cele doua focare au fost raportate in localitatile Aiud si Blaj, deocamdata fiind vorba despre singurele situatii de acest gen inregistrate la nivel national.

Lucrurile stau totusi mai bine decat in perioada similara a anului trecut, cand pana la aceeasi data fusesera deja raportate trei focare, cu 18 imbolnaviri si 43 de consumatori, la finele lunii ianuarie fiind consemnate 8 focare, dintre care unul si in judetul Buzau, cu 125 de imbolnaviri si 184 de consumatori.

 

Examen trichineloscopic

Examen trichineloscopic

Primele cazuri de trichineloza din acest an au fost semnalate in localitatea Aiud din judetul Alba, cu toate ca familia in gosdpodaria careia a izbucnit focarul testase trichineloscopic carnea porcilor sacrificati, inainte de a o consuma, iar rezultatele fusesera negative.

Oamenii cumparasera doi porci de la un targ de animale, pe care i-au sacrificat ulterior in gospodarie, luand apoi probe din carnea fiecarui animal si mergand cu ea la analize. Intrucat rezultatele examenelor trichineloscopice au fost negative, 31 de persoane au consumat fara grija carnea si produsele aferente. In primele zile ale anului in curs 8 dintre ei au inceput sa se simta rau, medicii care i-au consultat constatand ca prezinta simptomele specifice trichinelozei. Au fost internati, iar diagnosticul a fost confirmat, fiind apoi identificati toti cei care mai cunsumasera din carnea celor doi porci. Este vorba despre 23 de consumatori asimptomatici, in cazul a 13 dintre ei rezultatele serologice fiind pozitive, iar in cazul altor 2, negative. Ceilalti 8 nu au fost investigati, fiind plecati din tara.

Carnea celor doi porci a fost din nou suspusa analizelor, in cazul unuia dintre animale rezultatul exemenului trichineloscopic fiind pozitiv.

 

trichineloza

Celalalt focar de trichineloza a fost raportat pe 9 ianuarie, in localitates Blaj, din acelasi judet. Si in acest caz, porcul a fost cumparat de la targ si sacrificat in gospodarie, insa de aceasta data familia nu a mers cu probele la analize. Animalul s-a dovedit ulterior ca a fost infestat, 25 de persoane consumand din carnea lui de Craciun si de Revelion. Unul dintre consumatori a inceput sa se simta rau inca din 28 decembrie, insa a mers la medic abia pe 4 ianuarie, avand febra mare, sindrom cefalgic si edem facial. A fost urmat la scurt timp de alti 8 consumatori cu simptome similare, toti cei 9 pacienti fiind internati si diagnosticati cu trichineloza in urma analizelor efectuate. Au fost identificati si alti consumatori asimptomatici care au fost testati, in cazul a 8 dintre ei rezultatele fiind pozitive.

 Consumatorilor asimptomatici li s-a administrat tratament profilactic,  prin medicul de familie, dupa ce autoritatile s-au mobilizat pentru identificarea consumatorilor si aducerea acestora la consult clinic si analize.

In cursul zilei de azi, alte doua cazuri de trichineloza au fost confirmate pe raza judetului Gorj, cei doi pacienti fiind internati si continuandu-se verificarile pentru identificarea celorlalte persoane care au mai consumat din carnea porcului infestat.

 

Dr.-Viorica-Mihalascu

Trichineloza este o boala parazitara grava, produsa prin consumarea carnii de porc infestata cu parazitul Trichinella Spiralis, care in Romania continua sa faca mari pagube economice si sa produca numeroase si grave imbolnaviri in fiecare an, in randurile consumatorilor de carne de porc, atat in mediul rural, cat si in cel urban. „Trichineloza este o parazitozoonoza grava ce afecteaza diverse specii de animale domestice, salbatice, precum si omul, determinate de nematode din genul Trichinella, al carui stadiu adult se dezvolta in intestinal subtire, iar larvele in musculatura striata a gazdei. Boala evolueaza subclinic in infestatiile naturale la animale, dar determina leziuni microscopice tipice. Omul manifesta o receptivitate crescuta la infestatie. Gravitatea bolii depinde de numarul larvelor ingerate. In forma de gravitate medie, dupa 1-2 zile de la consumul carnii, boala debuteaza cu tulburari intestinale: greturi, dureri abdominale, voma si diaree abundenta. Debutul clinic vizibil al bolii este prin febra, care creste pana la 40°C si se mentine circa 2-3 saptamani. Edemele la nivelul fetei, in jurul ochilor, reprezinta un alt semn clinic al bolii, fiind prezente in 80% din cazuri. Se mai pot produce eruptii cutanate localizate sau generalizate, hemoragii subunghiale. Durerile musculare debuteaza, de obicei, la muschii extraoculari si se intind spre muschii cefei, limbii, musculatura extremitatilor si cea lombara. Manifestarile neurologice, care includ semne de meningita sau encefalita, apar la 10-20% dintre bolnavii cu trichineloza severa. Miocardita trichinozica este cea mai frecventa si cea mai serioasa complicatie a trichinelozei”, explica dr. Viorica Mihalascu, director executiv al DSP Buzau, atragand atentia asupra faptului ca trebuie sa se apeleze la medic, fara intarziere,  in cazul in care apar astfel de manifestari.

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*