Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – un deceniu de la infiintare
Evenimentul a fost marcat printr-o serie de evenimente, cel mai important dintre acestea fiind conferinta extraordinara organizata la Palatul Parlamentului, in prezenta a numeroase oficialitati din tara si din strainatate si a reprezentantilor medicilor veterinari din intreaga tara.
Inceputul acestei saptamani a fost marcat de o serie de evenimente care i-au adus in atentia publica pe medicii veterinari si pe ceilalti specialisti care isi desfasoara activitatea in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), institutie de la infiintarea careia s-au implinit 10 ani. S-a urmarit, prin aceste evenimente, promovarea activitatii institutiei, prin fiecare structura ce functioneaza in cadrul acesteia, cat si evidentierea importantei activitatilor sanitar-veterinare pentru sanatatea populatiei.
Activitatea ANSVSA se bazeaza si pe o retea nationala de laboratoare sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, formata din 41 de laboratoare judetene si trei Institute Nationale de Referinta, care efectueaza analize acreditate in sistemul calitatii, singurele recunoscute ca suport al controlului oficial pe domeniile de competenta. Toate acestea dispun de echipamente adecvate si personal instruit in vederea efectuarii determinarilor de laborator, ca urmare a recoltarilor de probe realizate de medicii veterinari in cadrul controalelor oficiale, precum si ca urmare a recoltarilor de probe realizate in cadrul programelor de autocontrol, de catre operatorii din domeniul alimentar. Expertiza probelor prelevate in cadrul controalelor oficiale se face in baza Programului Naţional de Supraveghere.
Una dintre activitatile organizate cu aceasta ocazie a avut loc la sediul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, care si-a deschis pentru cateva ore portile vizitatorilor, pentru ca acestia sa se poata familiariza cu activitatea desfasurata aici de cei 146 de medici veterinari, biologi, ingineri chimisti si ingineri de industrie alimentara care lucreaza in cadrul institutului. Directorul Stefan Nicolae a precizat ca acestia efectueaza aproximativ 100.000 de analize pe an, analize ce sunt notate cu 10 in 98 la suta din cazuri de catre laboratoarele europene de referinta care le evalueaza, aceste rezultate fiind raportate Comisiei Europene. In institut functioneaza 33 de laboratoare nationale de referinta, unde sunt facute analize pentru depistarea de boli, dar si de reziduuri de medicamente, poluanti sau organisme modificate genetic in animale si produsele animaliere, analizele institutului limitandu-se la bolile majore ale animalelor, precum febra aftoasa, boala veziculoasa a porcului, pesta porcina clasica, pesta porcina africana, gripa aviara, pseudopesta aviara etc. Printre activitatile de referinta din istoria institutului, directorul unitatii a mentionat participarea, impreuna cu serviciile veterinare, la eradicarea pestei porcine din Romania, precum si la izolarea primului virus al gripei aviare in Europa.
Totodata, in cadrul conferintei extraordinare de la Palatul Parlamentului, Vladimir Manastireanu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, a anuntat ca Romaniei i-a fost recunoscut oficial statutul de tara cu risc neglijabil in privinta bolii vacii nebune, confirmat printr-un certificat emis in acest sens de Organizatia Internationala pentru Epizootii.
„Saptamana trecuta, in cadrul OIE, i-a fost inmanat Romaniei, in premiera, certificatul prin care se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru encefalita spongiforma bovina, respectiv boala vacii nebune. Acest certificat arata ca tot ceea ce facem in Romania in sectorul sanitar-veterinar are rezultate pozitive pentru siguranta cetateanului si asigurarea sanatatii animale”, a spus presedintele ANSVSA, mentionand ca acest statut este rezultatul a sapte ani de munca in care medicii veterinari au efectuat analize si au completat chestionare pentru a convinge reprezentantii organizatiei internationale ca riscul aparitiei encefalitei spongiforme in Romania este unul foarte redus.
Organizatia Internationala pentru Epizootii are trei standarde privind evolutia bolii vacii nebune, primul fiind standard nedeterminat, cel de-al doilea, standard controlat, iar cel de-al treilea, cel mai avansat, standard neglijabil. Din cele 178 de state membre ale organizatiei, doar 25 au standardul de risc neglijabil, la fel ca al Romaniei, 20 au risc controlat, iar restul tarilor, risc nedeterminat.
La conferinta de la Palatul Parlamentului, printre invitati s-a numarat si presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – ANPCPPS-InfoCons, Sorin Mierlea. Cu aceasta ocazie, Sorin Mierlea a primit Diploma de Onoare pentru sprijinul acordat dezvoltarii domeniului sanitar-veterinar si al sigurantei alimentelor, la randul sau, acesta inmanand o diploma din partea organizatiei pe care o reprezinta, presedintelui ANSVSA, Vladimir Manastireanu, pentru sustinerea Miscarii de Protectia Consumatorilor din Romania.
ANPCPPS-InfoCons este organizatia non-profit cu drepturi depline in Consumers International, o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa si independenta, intemeiata cu scopul de a apara drepturile consumatorilor si membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.