Ministerul Sanatatii cumpara medicamente pentru tratamentul cancerului si al tuberculozei

17 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Au fost facute anunturile publice privind organizarea licitatiilor, ofertele fiind asteptate pana la jumatatea lunii viitoare.

 

depozit medicamenteIn incercarea de a mai diminua criza de medicamente oncologice de pe piata autohtona si dupa repetatele apeluri disperate ale bolnavilor, Ministerul Sanatatii a demarat procedura de achizitie a mai multor produse din aceasta gama. Oficialii anunta ca totodata se intentioneaza incheierea unui acord cu mai multi agenti economici, pe o perioada de doi ani, astfel incat aprovizionarea sa fie asigurata in aceasta perioada.

Primele achizitii in acest sens nu vor fi facute insa, mai devreme de sfarsitul lunii viitoare, termenul limita pana la care pot fi depuse ofertele fiind data de 16 decembrie, urmand ca pana pe 19 decembrie sa se faca evaluarea acestora. Criteriul de atribuire va fi pretul cel mai scazut, iar fondurile din care se vor achizitiona medicamentele oncologice provin din bugetul asigurarilor de Sanatate, astfel ca medicamentele vor fi eliberate in regim compensat pacientilor care au nevoie de ele. Ministerul intentioneaza sa incheie si un acord-cadru pentru achizitia publica centralizata de medicamente oncologice cu maxim 7 agenti economici, pe o perioda de 24 de luni, iar valoarea estimata a acestui contract este cuprinsa intre 714.200.791,91 de lei si 872.914.240,61 de lei, fara TVA.

 

cancerIn acelasi timp, Ministerul Sanatarii a demarat si procedurile de organizare a licitatiei de achizitionare a de medicamente pentru tratamentul tuberculozei, in cadrul  Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al TBC. Si in aceasta situatie se intentioneaza incheierea unui contract-cadru cu cel mult 7 agenti economici, valoarea estimata fiind cuprinsa intre 3.620.604,55 de lei si 4.295.418,86 de lei, fara TVA. Durata contractului urmeaza a fi tot de 24 de luni, iar ofertele pentru aceasta licitatie sunt asteptate pana pe 15 decembrie, la ora 16.00. Evaluarea va fi facuta pana a doua zi, la ora 18.00, iar castigatorii vor fi desemnati conform criteriului pretul cel mai scazut.

O alta licitatie anuntata de Ministerul Sanatatii vizeaza achizitia achiziatia de medii de cultura, in cadrul aceluiasi program de Tuberculoza, in acest caz fiind asteptate ofertele pana la 20 decembrie. Valoarea estimata in cazul acestei licitatii este cuprinsa intre 37.775.905,44 de lei si 68.582.295,68 de lei, fara TVA.

 

Marius Geanta, Cezar Irimia

Dr. Marius Geanta, Cezar Irimia – FABC

In cursul acestei saptamani, cu ocazia lansarii unei campanii de constientizare a autoritatilor cu privire la problemele cu care se confrunta pacientii oncologici, Federatia Bolnavilor de Cancer (FABC) a pus din nou pe tapet lipsa citostaticelor, inclusiv a celor necesare in tratamentul copiilor cu cancer. Pacientii spun ca de pe piata lipsesc 4-5 citostatice folosite in oncopediatrie, carora li se adauga alte 14-15 medicamente oncologie folosite in tratamentul adultilor. Bolnavii se plang ca, desi in luna iulie a acestui an au fost aprobate mai multe molecule noi pentru tratamentul cancerului, acestea nu sunt disponibile nici la acest moment, iar boala de care sufera nu le perimite sa astepte luni intregi pana vor putea beneficia de un medicament la care au dreptul. Pacientii au decis chiar sa apeleze la Justitie pentru a avea acces la tratament. Pana acum, 165 de pacienti au avut castig de cauza in instanta, dupa intentarea a 21 de procese, fapt ce ii incurajeaza si pe altii, aflati in aceeasi situatie, sa le urmeze exemplul, daca Ministerul Sanatatii nu le va asigura tratamentul. In functie de modul in care se vor desfasura licitatiile este posibil ca achizitia despre care vorbesc oficialii sa fie intarziata, in cazul in care vor exista si contestatii.

Probleme sunt si in privinta accesului la radioterapie, presedintele FABC, Cezar Irimia atragand atentia ca nu se asigura decat 22-24% din necesarul de tratament, pacientii fiind nevoiti sa astepte uneori 3-4 luni pe liste de asteptare, pana le vine randul sa beneficieze de sedintele de radioterapie de care au nevoie.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*