Se construieste un Institut Regional Oncologic la Timisoara

7 august 2015 | 0 comentarii |

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Dorel Sandesc, sustine ca s-au avizat deja lucrarile, iar constructia se va realiza pe o suprafata de 5,5 hectare, aflata in proprietatea Ministerului Sanatatii, prin DSP Timis.

 

Dr. Dorel Sandesc

Dr. Dorel Sandesc

La propunerea Ministerului Sanatatii (MS), Consiliul Interministerial de avizare lucrari publice de interes national si locuinte a avizat demararea lucrarilor de constructie a Institutului Regional de Oncologie Timisoara, anunta Biroul de presa al ministerului de resort, printr-un comunicat de presa.

Timisoara nu a fost inclusa pe lista centrelor in care se vor construi Spitale Regionale de Urgenta cu finantare europeana ca in cazul oraselor Iasi, Cluj si Craiova. Mai mult, spre deosebire de alte centre universitare medicale traditionale (Bucuresti, Cluj, Iasi), Timisoara nu dispune de un Institut Regional de Oncologie. Ca urmare, era imperios necesar dezvoltarea unui astfel de obiectiv si in aceasta regiune. Finantarea constructiei va fi asigurata din mai multe surse de finantare, inclusiv fonduri europene destinate construirii de cladiri verzi, sustine prof. dr. Dorel SANDESC, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in comunicatul amintit.

 

accelerator-particule-oncologieMinisterul Sanatatii mai spune ca, de altfel, colaboreaza cu Ministerul Mediului pentru realizarea, ca proiecte pilot, a doua spitale ( Institutul Regional de Oncologie Timisoara si Institutul de Boli Cardio-Vasculare ,,C.C. Iliescu,, Bucuresti, care functioneaza in prezent intr-o cladire cu risc seismic ridicat) cu fonduri europene destinate construirii de ,,cladiri verzi”.

MS sustine ca are in vedere dezvoltarea unui institut oncologic in zona Banatului inca din anul 2009, cand a propus infiintatrea acestuia prin HG. In anul 2012 a fost realizat Studiul de Prefezabilitate si Studiul de Fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timisoara, documente in care sunt propuse solutiile concrete de preluare a unei parti din constructia existenta si dezvoltarea acesteia intr-un obiectiv modern si complex.

 

cancer chimioterapie Institutul Oncologic va fi amplasat la marginea orasului Timisoara, pe o suprafata de 5,5 hectare, aflata in proprietatea Ministerului Sanatatii, prin DSP Timis, se mai mentioneaza in comunicatul MS. In aceasta zona a fost demarata, in anul 1994, construirea unui Spital Municipal, dar proiectul a fost abandonat dupa ridicarea partiala a zidurilor.

 In Romania, cancerul reprezinta o problema majora de sanatate publica, fiind a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare. Potrivit Raport GLOBOCAN 2012, medicii romani inregistrea in fiecare an 78.800 cazuri noi de cancer, iar in judetul Timis si in zona de Vest a Banatului se inregistreaza o rata medie anuala a afectiunilor oncologice peste media nationala.

 Institutul Oncologic din Timisoara va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continua si paliatie, precum si spatii dedicate activitatii didactice.


Adaugati un comentariu


 

*