Doua noi programe prioritare de sanatate, finantate de la buget

7 august 2015 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a anuntat ca s-au alocat, deja, banii pentru implementarea programelor de chirurgie endovasculara periferica si endoscopie digestiva.

 

Ministrul N. Banicioiu si acad. I. Sinescu

Ministrul N. Banicioiu si acad. I. Sinescu

Ministerul Sanatatii transmite, printr-un comunicat de presa, ca anul acesta a alocat 244 milioane de lei pentru continuarea celor cinci programe speciale (actiuni prioritare) demarate in 2014, precum  si pentru implementarea a doua noi programe incepand cu acest an, destinate ingrijirii celor mai grave cazuri internate in spitale.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu spune ca „dupa ce anul trecut am alocat 200 milioane de lei pentru implementarea cu succes a cinci programe care asigura achizitia de medicamente, materiale sanitare si reactivi necesare ingrijirii celor mai grave cazuri internate in sectiile de anestezie-terapie intensiva (ATI), finantarea stenturilor pentru pacientii cu infarct miocardic acut (IMA) tratati in urgenta, asigurarea defibrilatoarelor implantabile intracardiace pentru salvarea pacientilor cu tulburari cardiace de ritm a caror viata se afla in pericol iminent (profilaxia mortii subite), a medicamentelor trambolitice necesare bolnavilor cu accident vascular cerebral acut (AVC), finantarea dispozitivelor medicale speciale de osteosinteza pentru tratamentul pacientilor critici cu leziuni traumatice acute, in 2015 dezvoltam programe de chirurgie endovasculara si interventii endoscopice digestive.

 

transplant-inima-horatiu-suciu-tg.muresIn acelasi comunicat, ministrul Sanatatii anunta si lista actualizata a unitatilor medicale incluse in aceste programe speciale, lista pe care, initial, nu figurau clinici importante din Targu Mures si Timisoara. Astfel, potrivit comunicatului amintit, Nicolae Banicioiu sustine ca in cadrul programului de Chirurgie endovasculara periferica, Ministerul Sanatatii asigura materiale consumabile necesare tehnicilor moderne de interventii endovasculare care asigura rezolvarea unor cazuri severe fara interventie chirurgicala deschisa, cu rezultate superioare. In acest program au fost incluse opt spitale, in care exista dotarile si experienta profesionala necesare: Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare „Vasile Candea”, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Institutul Inimii „Niculae Stancioiu” Cluj-Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare „George I.M. Georgescu” Iasi, Spitalul Judetean de Urgenta Targu Mures, Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, Spitalul Judetean Timisoara.

 

endoscopieAlte 18 spitale vor fi finantate in cadrul programului de Interventie endoscopica digestiva, pentru achizitia de materiale consumabile specifice interventiilor endoscopice digestive necesare pacientilor cu hemoragii digestive superioare, ictere mecanice obstuctive, neoplasmele esofagiene sau alte tipuri de neoplasme ale tubului digestiv, se mai precizeaza in comunicatul MS.

Vor primi, astfel, finantare: Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Carol Davila”, Spitalul Clinic Colentina, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Ioan din Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” Constanta, Spitalul Judetean de Urgenta „Constantin Opris” Baia Mare, Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu-Severin, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „Octavian Fodor” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf.Spiridon” Iasi, Institutul Regional de Oncologie Iasi, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” Timisoara.

Cele doua programe au un buget total de aproximativ doua milioane de lei.

 

salvati copiii - bebelusi prematuriMinistrul Banicioiu a mai declarat ca, incepand din acest an, in programele speciale numite actiuni prioritare au fost incluse si 23 de sectii de neonatologie si de terapie intensiva nou-nascuti din maternitatile de grad III.

Este de remarcat ca bugetul sectiilor de terapie intensiva nou-nascuti va fi suplimentat cu suma de 4,2 milioane lei, dupa rectificarea bugetara. De altfel, datorita rectificarii bugetare pozitive aprobate recent, actiunile prioritare au beneficiat de o suplimentare de buget in valoare de peste opt milioane de lei, a mai spus Banicioiu.

Ministrul Sanatatii considara ca, prin acest pachet de actiuni prioritare, se asigura o crestere semnificativa a calitatii ingrijirii pacientilor cu afectiuni grave internati in spitalele de urgenta, precum si realizarea unui obiectiv strategic pentru orice sistem sanitar, un Sistem National Integrat modern, pre- si intraspitalicesc, de management al marilor urgente medico-chirurgicale.

Cele cinci programe implementate anul trecut de Ministerul Sanatatii au dus la asigurarea asistentei medicale de urgenta pentru peste 100.000 de pacienti critici si scaderea de la 13 la suta la numai 5 la suta a mortalitatii prin infarct miocardic acut.

 


Adaugati un comentariu


 

*