Corpul de control al Ministerului Sanatatii verifica Agentia Nationala de Transplant

17 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Ancheta vizeaza in mod special modul in care a fost acordata acreditarea pentru transplant pulmonar spitalului Sfanta Maria, acreditare despre care ministrul Voiculescu spune sa nu ar fi fost facuta in mod judicios.

 

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii

Agentia Nationala de Transplant face, de cateva saptamani, obiectul unei anchete a Corpului de control al Ministerului Sanatatii. Cercetarile au fost demarate al solicitarea ministrului Vlad Voiculescu, care sustine ca are indicii clare ca acreditarea spitalului Sfanta Maria din Capitala, pentru transplantul pulmonar, nu ar fi fost facuta „in mod judicios”. Informatia despre acest control a fost oferita ieri, de insusi ministrul Sanatatii, in cadrul unui briefing ce a urmat sedintei de Guvern, in cursul careia a fost adoptata ordonanta cu noile norme privind numirea managerilor de spitale

Vlad Voiculescu a declarat ca la acest moment, spitalul Sfanta Maria este acreditat pentru efectuarea de transplant pulmonar, insa pana acum nu a fost efectuata aici nicio interventie de acest gen, ministrul precizand ca exista mai multe motive pentru care la acest spital nu a avut loc niciun transplant de plamani. „Spitalul Sfanta Maria a fost intr-adevar acreditat de Agentia Nationala de Transplant, dar am indicii serioase ca acea acreditare nu a fost facuta in mod judicios. La Sfanta Maria exista, de asemenea, alte probleme care ma fac sa cred ca transplantul de plamani in Romania, la acest spital, nu este ceva ce ne-am putea dori oricare dintre noi si ar pune viata pacientilor in pericol”, este declaratia facuta ieri, de ministru.

 

transplant pulmonarAcesta nu a furnizat mai multe detalii, preferand sa astepte finalizarea verificarilor inspectorilor Corpului de control. Nu este insa exclus ca, in cazul in care se va constata ca acreditarea spitalului respectiv a fost acordata fara a se respecta toate regulile, unitatea sa fie reevaluata si chiar sa isi piarda acreditarea.

In acest timp, pacientii romani care au nevoie de un transplant pulmonar sunt pe listele de asteptare ale spitalului AKH din Viena precum si ale altor spitale din Europa. Majoritatea celor aflati intr-o astfel de situatie prefera spitalul AKH, Vlad Voiculescu explicand ca aceasta unitate medicala nu detine un monopol, insa aici se efectueaza mai mult de un transplant pe zi, iar rata de succes este de 95 la suta.

 

transplant-pulmonarSpitalul Sfanta Maria din Capitala este singurul centru din Romania acreditat pentru transplantul pulmonar, primind acreditare de la Agentia Nationala de Transplant in luna martie a acestui an. Totodata, in luna aprilie a fost reinnoit acordul dintre Agentia Nationala de Transplant si organizatia europeana de profil Eurotransplant, in baza careia Romania a fost inclusa intr-o retea europeana, furnizand plamani pentru transplant, atunci cand apar donatori compatibili, iar pacientii romani fiind transplantati la spitalele din strainatate.

Pana acum au fost efectuate mai multe prelevari de plamani de catre echipe de medici venite din strainatate, insa nu a fost realizat niciun transplant pulmonar in tara, pacientii  romani asteptand in continuare sa fie operati in clinicile din Europa, in conditiile in care un transplant efectuat in Romania ar presupune costuri mai mici pentru bugetul asigurarilor de Sanatate, din care sunt decontate aceste interventii.

 


Adaugati un comentariu


 

*