Consilierii județeni au parafat salvarea căminului de bătrâni de la Vintilă Vodă

27 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

 Începand cu prima zi a anului viitor, așezământul social va intra în administrarea Consiliului Județean, iar finanțarea activității va fi astfel asigurată de la bugetul județului

 

Batrânii intenați în căminul înființat în cladirea fostului spital de la Vintilă Vodă au primit o veste bună, în prag de Sărbători. Ei nu mai au motive să se mai teamă că ar putea ajunge pe drumuri din cauza dificultăților de ordin financiar cu care așezământul se confruntă de o bună perioadă încoace. Consiliul Județean Buzău a găsit soluția de a salva instituția de ocrotire, prin preluarea ăn structura DGASPC (instituție care funcționează în subordinea administrației județene), iar astăzi, consilierii și-au dat acordul, în această privință.

Dacă situația actuală ar fi continuat, desfințarea caminului administrat în prezent de Consiliul Local al comunei Vintilă Vodă era inevitabilă, fiind vorba de o chestiune de timp. Administrația locală a comunei nu are capacitatea financiară să asigure buna funcționare a căminului, beneficiind până acum in mai multe randuri de ajutorul Consiliului Județean în acest sens. Pe măsură ce au apărut alte priorități, sprijinul de la Consiliul Județean s-a diminuat, iar în ultima vreme, instituția nu a mai alocat nicio sumă așezământului social. Primăriei din Vintilă Vodă i-a venit astfel din ce în ce mai greu să asigure banii necesari hranei și celorlalte cheltuieli inerente, astfel că situația batrânilor internați aici a devenit una dramatică, aceștia traind cu teama ca într-o bună zi nu vor mai primi nimic de mâncare și chiar ar putea ajunge pe drumuri în urma închiderii căminului.

 

Petre Emanoil Neagu

Situația s-a aflat de la bun început în atenția autorităților județene, cea mai bună soluție luată în calcul pentru ca acestea să se poată implica în salvarea căminului, fiind preluarea asezământului de către Consiliul Județean, ca unitate de ocrotire aflată în structura DGASPC Buzău.

Cu ocazia sarbătoririi Zilei Vârstnicilor, la inceputul lunii trecute, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, anunța că se lucrează la un proiecrt de hotărâre privind preluarea căminului de către Consiliul Județean, fiind necesar ca acest proiect să fie adoptat până la sfârșitul anului, astfel înât fondurile necesare administrării noii structuri să poată fi prevăzute în bugetul pe 2018.

Au urmat aproape două luni de așteptare pentru bătrânii de la Vintilă Vodă, timp în care au fost alocate anumite ajutoare și s-au făcut demersurile legale de preluare. S-a implicat în ajutorarea vărstnicilor și filiala Buzău a Crucii Roșii, dar și elevii școlii generale din comună, pentru a le asigura hrana zilnică, prin acțiuni umanitare.

În această dimineață, proiectul privind preluarea caminului în subordinea Consiliului Județean a fost aprobat cu unanimitate de voturi de aleșii județului, care indiferent de orientarea politică au demonstrat că problema bătrânilor este una a tuturor, astfel că asezământul de la Vintilă Vodă, începând de la 1 ianuarie 2018, va funcționa în structura DGASPC Buzău.

 

La acest moment, în camin sunt internați 43 de batrâni care nu mai trebuie să își facă griji pentru ziua de mâine, întrucât asezământul nu se va închide, și vor exista banii necesari pentru buna sa funcționare.

Până acum, Consiliul Județean Buzău a alocat din fondul de rezervă al județului 616.000 lei în încercarea de a menține în funcțiune această unitate de ocrotire a vârstnicilor, însă realitatea a dovedit că administrația locală a comunei nu poate susține, financiar, căminul.

Odată cu preluarea asezământului, administrația județeană va asigura atât finanțarea pentru buna funcționare, cât și datoriile acumulate, care la finele lunii trecute erau în valoare de 328.638 de lei, suma care se estimează că până la sfârșitul anului ar putea ajunge la aproximativ 400.000 de lei.

Printre primele măsuri luate în vederea asigurării funcționalității căminului se numără efectuarea unui audit la nivelul unității și demararea negocierilor cu furnizorii de servicii la care s-au acumulat datorii, în vederea eșalonării acestora.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*