Anchete la cel mai mare spital de pediatrie din Moldova

29 octombrie 2019 | 0 comentarii |

O cercetare internă a fost dispusă de conducerea unității medicale, după decesul a doi gemeni, iar cealaltă vizează nereguli administrative ale fostului manager.

 

Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iași a intrat, de câteva săptămâni, într-un amplu proces de reabilitare, primul de acest gen în cei 49 de ani de existență a unității medicale. Proiectul are o valoare de circa 27 de milioane de euro, cea mai mare parte din sumă fiind asigurată din fonduri europene, iar Consiliul Județean Iași contribuind cu 7,2 milioane de euro din bugetul propriu.

La scurt timp după demararea lucrărilor la etajele superioare ale spitalului, conducerea Consiliului Județean Iași a făcut publice o serie de nereguli constatate cu această ocazie, Maricel Popa, președintele instituției, anunțând că a sesizat Corpul de Control în acest sens. Vizat este fostul manager al spitalului, Radu Terinte, acuzat de o serie de nereguli descoperite după începerea lucrărilor de reabilitare. Acestuia i se reproșează că a dispus, în luna aprilie, schimbarea întregii tâmplării din aluminiu de la etajul trei al spitalului, în condițiile în care știa că se aștepta semnarea contractului de 27 de milioane, în mai, iar unitatea medicală va fi reabilitată în întregime. „Toate geamurile care au fost puse în aprilie se vor scoate, pentru a se pune tâmplărie identică şi de o calitate mult mai bună, în toată clădirea. Sunt bani irosiţi, bani aruncaţi pe fereastră”, a declarat Maricel Popa, care spune că s-a mai constatat, cu aceeași ocazie, că instalațiile sanitare despre care se știa că au fost înlocuite în urmă cu patru ani nu fuseseră, de fapt, schimbate.

 

Spitalul de Pediatrie Sfanta Maria

În aceste condiții, președintele Consiliului Județean Iași spune că trebuie să fie analizate și alte contracte încheiate în mandatul fostului manager, iar în acest sens a cerut Corpului de Control al administrației județene să demareze o anchetă la spitalul Sfânta Maria.

Maricel Popa s-a declarat nemulțumit și de faptul că mai mulți medici din cadrul spitalului ar desfășura și activități private în timpul programului, precizând că astfel de practici trebuie să înceteze. „Nu admit să se desfăşoare activităţi private în cadrul spitalului. Respect foarte mult doctorii, dar dacă au şi o altă activitate, trebuie să o desfăşoare în afara programului de lucru, nu în cadrul spitalului, ci la cabinetele private. Nu trebuie să avem cabinete private în interiorul spitalului. Aici nu sunt de acord, indiferent pe cine voi supăra”, a mai declarat acesta.

De cealaltă parte, fostul manager spune că, în timpul mandatului său a fost evaluat anual, de o comisie a Consiliului Județean, ultima având loc în luna aprilie a acestui an, iar de fiecare dată i s-a acordat punctaj maxim și nu a fost constatată nicio neregulă.

 

Corneliu Mihai

În același timp, la nivelul celui mai mare spital de pediatrie din Moldova a fost demarată și o anchetă internă, după ce familia a doi gemeni născuți prematur acuză personalul unității medicale pentru moartea acestora. Gemenii s-au născut pe 30 iunie la Suceava și au rămas internați în spital timp de trei luni. Medicii suceveni au suspectat că cei doi bebeluși s-au născut cu citomegalovirus, motiv pentru care au fost transferați la spitalul Sfânta Maria din Iași. După trei săptămâni, gemenii au fost transferați la secția de Recuperare Pediatrică a spitalului, o secție exterioară unde sunt internați și copiii distrofici. Din păcate, după ce au fost transferați în această secție, gemenii au decedat la interval de două zile, primul în data de 19 octombrie, iar celălalt pe 21 octombrie. Cauza deceselor a fost stopul cardio-respirator survenit pe fondul pneumoniei interstiţiale, muscoviscidozei şi infecției cu citomegalovirus, iar familia copiilor acuză că aceștia ar fi contractat pneumonia de la ceilalți copii din spital, cu care nu ar fi trebuit să intre în contact, în condițiile în care erau suspectați de mucoviscidoză.

Au dat trimitere de la distrofici pentru trei zile, dar acolo i-au ţinut vreo două săptămâni. Nu au explicat pentru ce i-au ţinut acolo. Cât au fost ţinuţi la etajul şase, la doamna doctor Anton, au stat la un loc cu copii veniţi din exterior, cu diferite boli. Ei, fiind suspectaţi şi de muscoviscidoză, nu aveau voie să intre în contact cu persoane bolnave. De acolo, ei au luat pneumonie, au răcit, şi s-a ajuns la deces. Au evitat să ne spună cum de au răcit copiii”, reclamă familia copiilor.

Corneliu Mihai, actualul manager al spitalului a declarat că a dispus constituirea unei comisii care va analiza acest caz, pentru a elucida aspectele reclamate.

 


Adaugati un comentariu


 

*