Cel mai performant robot folosit în neurochirurgie a ajuns și în România

7 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Spitalul de Neurochirurgie din Iași se numără printre puținele unități medicale din Europa care dețin un astfel de dispozitiv.

 

Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iași a pășit cu dreptul în noul an, devenind zilele trecute primul spital din România și unul dintre puținele din Europa care deține cea mai nouă versiune a robotului chirurgical Mazor X. Acest echipament medical este utilizat în intervențiile delicate de la nivelul coloanei vertebrale, precum și în cazul altor operații din sfera neurochirurgiei. Dispozitivul medical a intrat de vineri în dotarea spitalului și a fost deja instalat în Blocul Operator, însă până când va putea fi utilizat pentru efectuarea primei intervenții chirurgicale vor mai trece două luni, timp în care medicii care vor lucra cu robotul chirurgical se vor pune la curent cu noua tehnologie. În acest sens, specialiștii ieșeni vor urma un curs de perfecționare, după care, începând cu luna martie, se va trece la efectuarea de operații cu ajutorul robotului.

 

Managerul unității medicale, dr. Lucian Eva, a precizat că în întreaga lume sunt doar 142 de roboți de acest tip, marea majoritate a acestora fiind versiuni mai vechi decât cel intrat în dotarea spitalului pe care-l conduce. Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre roboții chirurgicali Maxor X se regăsesc în spitale din Statele Unite, unde utilizarea lor a devenit o procedură standard în chirurgia coloanei vertebrale. Câteva modele se regăsesc și în clinicile mari din Europa, iar modelul ajuns în România este versiunea cea mai recentă și a fost achiziționat cu suma de 1,2 milioane de euro, bani proveniți din bugetul Consiliului Județean Iași, care a dat curs solicitării adresate în acest sens de conducerea spitalului Nicolae Oblu.

 

Managerul Lucian Eva a explicat că marele avantaj reprezentat de robotul chirurgical este acela că, în cazul operațiilor pe coloană, nu mai este nevoie de incizii mari pentru a se deschide coloana vertebrală, intervențiile putând fi efectuate pe cale minim invazivă, prin incizii de maxim un centimetru. „Va fi foarte util intervenţiilor care nu vor mai necesita secţiuni mari operatorii, ci doar incizii, pacientul putându-se recupera mult mai repede, chiar va putea pleca acasă după două-trei zile. Ca să vă faceţi o imagine, nu se mai deschide coloana, nu mai sunt operaţii deschise cu incizii mari de sus până jos, ci pur şi simplu, prin mici incizii, de un centimetru, se deplasează fiecare şurub, iar coloana este îndreptată printr-o tijă specială care relaxează coloana pe planul respectiv. Ceea ce face robotul în plus este faptul că elimină orice eroare umană în privinţa implantării device-urilor în coloană. El nu exclude prezenţa chirurgului în sala de operaţie”, a explicat managerul spitalului de neurochirurgie.

 

Acesta mai spune că aparatul are două componente principale, una dintre acestea fiind un braț amplasat în sala de operații, iar cealaltă fiind consola de comandă. Operația propriu-zisă este precedată de o operație virtuală, în cadrul căreia se face planningul preoperator și sunt stabilite toate setările intervenționale. „Robotul preia imaginile, pacientul este aşezat pe masa de operaţie, este scanat, se preiau imaginile reale pe care robotul le suprapune pe operaţia virtuală, iar după aceea se poate începe operaţia propriu-zisă. Este un mecanism destul de sofisticat, care necesită o echipă multidisciplinară, inclusiv bioingineri”, a mai precizat dr. Lucian Eva.

La rândul său, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, spune că investiția era mai mult decât necesară, având în vedere cazurile foarte complexe care ajung la spitalul Nicolae Oblu, dar și buna pregătire a personalului. „Să nu uităm că aici vin pacienţi din toată Moldova şi nu numai. Au existat situaţii când pacienți din centre medicale mari au fost îndrumaţi la spitalul nostru pentru operaţii extrem de complicate”, a adăugat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*