Terapie de Mai la Teatrul „George Ciprian”

18 mai 2021 | 0 comentarii |

Buzoienii vor râde copios la cele trei spectacole care vor fi puse în scenă de regizorii Răzvan Oprea, Geanina Herghelegiu și Ovidiu Cuncea, în zilele de 25, 29 și 31 mai.

 

Odată cu anularea unor restricții după mai bine de un an de interdicții impuse de pandemie, buzoienii revin încet, încet, la viața normală și caută posibilități de a se destinde, de se elibera de stresși de frustrările acumulate. În ultima săptămână a lunii mai au posibilitatea să beneficieze de o adevărată terapie prin artă oferită de Teatrul „George Ciprian”, iar teatrul s-a devedit o metodă terapeutică eficientă de relaxare și de vindecare.

Pentru Hipocrate „medicina este o artă”. În Poetica (prima lucrare de teorie teatrală), Aristotel spune că bolile sufletului nu sunt diferite de cele ale corpului. Dacă o boală afectează corpul, atunci și sufletul are de suferit, iar dacă avem un suflet bolnav, corpul nu va rămâne neafectat. Așadar, dacă avem grijă de suflet, îi facem bine și corpului, iar dacă ne îngrijim corpul, avem și un suflet sănătos. Din acest motiv, spune Aristotel, teatrul are o funcție terapeutică, restabilește echilibrul complex dintre trup și suflet, este o „artă” complementară medicinei.

Dramaterapia și psihodrama utilizează teatrul ca vehicul psihoterapeutic, iar după mai bine de un an de zile în care restricțiile sanitare ne-au ținut departe de arta teatrală, avem în sfârșit ocazia să ne bucurăm alături de actori și să ne simțim bine, să ne eliberăm de frustrări, să ne bucurăm alături de actori.

 

Cum să pierzi totul într-o zi”, în regia lui Răzvan Oprea, este piesa propusă de Teatrul „George Ciprian” pentru seara de 25 mai, la ora 19:00. Este „o comedie fabuloasă” adaptată după Oscar, de Claude Magnier, celebra producție în care Luis de Funes a fost magistral în rolul unui industriaș bogat și avar care pierde totul într-o singură zi, într-un inepuizabil șir de gag-uri și quiproquo-uri care nu lasă publicului timp să respire între cascadele de râs.

Această piesă de teatru este considerată una dintre „cele mai comice” scrise vreodată și poate tocmai de aceea, chiar și la 40 de ani după premieră, Jean Paul Belmondo a avut, la bătrânețe, un succes memorabil în rolul principal.

Această comedie fantastică, jucată în peste 20 de țări, adaptată la realitățile românești de Răzvan Oprea, cu ajutorul scenografei Simona Marcu, oferă spectatorului un adevărat tur de sănătate. Râsul pe care-l provoacă este o adevarătă binecuvântare pentru sănătatea psihică și fizică, așa că buzoienii au ocazia să se trateze la „Cum să pierzi totul într-o zi”, să râdă pe săturate și să se destindă la o comedie potrivită întregii familii, fără limbaj licențios și cu un debordant comic de situație, într-un ritm nebun, alături de Silviu Biriș, Magda Catone, Ozana Barabancea, Răzvan Oprea / Paul Bârsan, Anda Odagiu, Natalia Dragomir, Sergiu Costache, Rădița Roșu.

 

Lettice și Leușteanul” de Peter Shaffer, în regia Geaninei Hergheligiu, se va juca pe scena Teatrului „George Ciprian” în seara zilei de 29 mai. Silviu Biriș, pentru prima dată în cariera sa de peste 20 de ani, intepretează 4 roluri (Țâfnosul /Framer/Jim Mackintosh/ Mr. Bardolph), alături de Crina Lință (Lettice Douffet) și Ioana Pavelescu (Charlotte/ Lotte Schoen).

Povestea Reginei Maria Stuart, a bucătăriei elisabetane și ingredientul secret al unei prietenii longevive sunt prezentate într-o savuroasă comedie satirică scrisă în 1987, special pentru actrița Maggie Smith, care a jucat rolul personajului Lettice Douffet și a câștigat, în 1990, premiul Tony.

Lettice și Leusteanul” spune, într-un stil plin de umor fin și nuanțat, British, povestea întâlnirii dintre Lettice Douffet (ghid turistic), care trebuie să prezinte turiștilor Conacul Fustian, bântuit (în opinia ei) de Spiritul Nimicului, și Charlotte (Lotte) Schoen, aparent rigidul reprezentant al Consiliului.

Lettice urmează „regula celor trei Δ moștenită de la mama ei și reușește să Însuflețească, să Înflăcăreze și să Înveselească audiența, imaginând fapte grandioase petrecute pe Marea Scară a Conacului.

Lotte o concediază, dar ulterior o caută și (încurajată de pocalele de Quaff date pe gât) lasă garda jos, amintindu-și că și ea a moștenit de la tatăl ei „ochii” pentru frumos. Prietenia lor înflorește, iar intervențiile celor 4 roluri masculine interpretate de Silviu Biriș transformă comedia satirică într-un adevărat spectacol.

 

„Divorțul anului”,  care se va juca pe 31 mai, este o piesă adaptată acum peste 15 ani de maestrul Ion Lucian, după o idee a unui film celebru din perioada anilor ‘70 și readaptată zilelor noastre de regizorul și actorul Ovidiu Cuncea, scenografia fiind semnată de Gabi Albu și costumele create de Ellida Toma.

Piesa abordează, în mod comic și ironic, cu accente dramatice, relația soț-soție a unor oameni care se îndreaptă spre „a treia tinerețe”, care se lasă prinși în vârtejul „ipocriziei conveniențelor moderne”.

Alături de Ovidiu Cuncea, Monica Davidescu și Aurelian Temișan împart bucuria de a fi pe scenă și de a transmite publicului emoție.

În societatea noastră, în piese de teatru, în seriale de televiziune, în emisiuni se vorbeste tot mai mult despre căsătoria modernă și despre libertatea de a avea parteneri în afara căsătoriei, rămânând în continuare în relatia de soț/soție sau chiar despre salvarea cuplului de la despărțire prin întreținerea unor relatii fugitive, extraconjugale ale ambilor soți. Toate cuplurile care au încercat au eșuat lamentabil. Până la urmă se dovedește că nu e o soluție pentru salvarea căsniciei, ci un drum către pierderea cuplului”se arată în descrierea piesei.

Biletele pentru spectacole pot fi achiziționate de la Agenția de bilete a Teatrului „George Ciprian” de pe Bd. Nicolae Bălcescu, de la Teatru sau online, de pe http://www.teatrulgeorgeciprian.ro/calendar.php

Informații suplimentare cu privire la spectacole și bilete, pe site-ul www.teatrulgeorgeciprian.ro sau la tel. 0740.496.561 și 0760.553.761.

 

* Dramaterapia este o metodă care a dat rezultate în terapia pacienților cu autism, tulburări nevrotice și psihotice, dizabilități de învățare, tineri cu tulburări de comportament și alte fenomene patologice, persoane aflate în detenție, persoane în vârstă, pentru prevenirea bolii Alzheimer.

* Psihodrama terapeutică oferă posibilități de intervenție în domeniul clinic, ca terapie preventivă, de suport și în situații de criză.

* Psihodrama pedagogică asigură aplicabilitatea concepției și metodelor psihodramatice în domeniul educației (copii, tineri, adulți) și în domenii specifice asistenței sociale.

 


Adaugati un comentariu


 

*