Moș Nicolae și zâmbete de copii

6 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Din străbuni se povestește/ că-n toți anii, negreșit”, Moș Nicolae sosește  la copiii cuminți, cu daruri multe pe care le pune în ghetuțele bine curățate și lustruite în ajun. Astăzi, în locul obișnuitelor glume de la prima oră vă propunem să aflăm, împreună, cine este moșul atât de mult iubit…

 

Fie că suntem mari sau mici, așteptăm cu nerăbdare venirea sărbătorilor frumoase de iarnă, iar Moș Nicolae este unul dintre cei mai dragi moși ai sufletului nostru. Vine, în fiecare an, pe 6 Decembrie, și este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. La început, obiceiul de a face daruri de Moș Nicolae se referea doar la copii, dar în timp s-a ajuns să se facă daruri tuturor celor apropiați ai familiei.

Scrierile vechi ne spun că, de fapt, Sfântul Nicolae a fost arhiepiscop al Mirei, o localitate din vechea Licia (Turcia de astăzi), în Asia Mică. Ambii părinți i-au decedat când el era copil, iar averea imensă cu care a rămas, fiind credincios și milos din fire, a donat-o copiilor sărmani din zona în care trăia. Anii au trecut, iar el a ajuns episcop.

Reputația lui, care se bazează mai ales pe bunătatea de care dă dovadă în fiecare an, datează încă din secolul XI și a început în Europa, în Anglia, unde locuitorii l-au ales pe Sfântul Nicolae drept simbol al bunătății, pentru că fusese mereu generos cu săracii. A devenit apoi ,,Father Christmas’’ (Moș Crăciun), un personaj din poveștile vechi ale englezilor, iubit de copii.

 

Probabil ne-am întrebat cu toții la un moment dat, cine a fost Moș Nicolae și de ce aduce dulciuri copiilor cuminți și nuielușe celor mai năzdrăvani. Există multe povești și legende în care Sfântul Nicolae este înfățișat ca protector al copiilor, al marinarilor sau al celor săraci. Este sărbătorit în multe țări din Europa, iar în unele orașe este celebrat prin parade și festivaluri. Anul acesta, din cauza pandemiei provocată de noul coronavirus, Moșul a venit doar în familiile restrânse, iar sărbătorile publice, spectacolelele și festivalurle au fost amânate pentru vremuri mai bune.

Pentru milioane de copii de la noi din țară, azi-noapte a venit Moș Nicolae și le-a umplut ghetuțele, pe care și le-au lustruit cu grijă înainte de culcare, cu dulciuri și alte cadouri pe care și le-au dorit.

În România, sărbătoarea Sfântului Nicolae se mai numește șiSân-Nicoară” și reprezintă victoria binelui asupra răului. Sute de mii de români își sărbătoresc, astăzi, Ziua Onomastică, iar noi ne alăturăm celor care le urează, din toată inima,  La mulți ani, cu sănătate!

 

Legenda lui Moș Nicolae s-a răspandit în toată lumea și a luat caracteristicile fiecarei țări. În Europa, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile.

Legenda spune că în perioada în care era episcop, a ajutat o familie de nobili scăpătați, să-și mărite fetele, pentru că tatăl lor, neavând ce să le dea de zestre, voia să le vândă unor nobili bogați. Când fata cea mare a ajuns la vârsta căsătoriei, nobilul a găsit, într-o seară, în fața ușii, un săculeț plin cu aur. Povestea s-a repetat și în cazul celei de-a doua fete. Când mezina avea vârsta măritișului, tatăl fetelor a stat de pază și l-a văzut pe episcop cățărându-se pe acoperișul casei, apoi a dat drumul unui săculeț cu aur pe hornul casei. Săculețul a căzut într-o șosetă veche, pusă la uscat, iar de atunci se spune că, în Anglia (și nu numai), copilașii își așteaptă cadourile în șosetele atârnate de șeminee.

Nicolae l-a rugat pe nobil să păstreze secretul, dar acesta nu a respectat rugămintea episcopului și a povestit tuturor. Ulterior, oricine primea un cadou neașteptat credea că este de la Nicolae și îi mulțumea. Cei trei saci cu aur au devenit, conform legendei, simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur, de aici moștenindu-se tradiția de a oferi portocale sau mandarine cu ocazia Sf. Nicolae.

 

O altă legendă în care apare Moș Nicolae relateaza întâmplările a trei studenti ce calatoresc catre Atena, unde se afla universitatea. Într-o noapte, aceștia poposesc la hanul unui om foarte rău, care îi jefuiește și apoi îi omoară, ascunzând apoi rămășitele lor trupești.

Se spune că Sf. Nicolae călătorea pe același drum și, într-o noapte, a hotărât să tragă la același han. În acea noapte a avut un vis în care îi apăreau faptele oribile ale hangiului și, la trezire, l-a forțat pe acesta să-și recunoască crimele. După ce s-a rugat vreme îndelungată, Sf. Nicolae a reușit să-i readucă la viață pe cei trei studenți.

Moș Nicolae a fost și va rămâne una dintre cele mai frumoase sărbători ale copilăriei, legenda lui avându-și rădăcinile în numeroase povești despre faptele bune ale acestuia. Se spune că tinerii și copiii sunt protejați în mod special de Sf. Nicolae, așa că, pe lângă dimensiunea spirituală a acestei sărbători de iarna, retrăim senzațiile plăcute din copilărie, oferind cuiva drag un mic cadou, precum portocalele sau dulciurile preferate.

În popor se spune că, în nopțile sfinte, când se deschid cerurile și pentru noi, muritorii, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând de-a dreapta lui Dumnezeu.

 

În tradițiile populare românești, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb – trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii. Se spune că el păzește Soarele care încearcă să se strecoare spre tărâmurile de miazanoapte, pentru a lasa lumea fără lumină și căldură, ajuta văduvele și orfanii, sprijină fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, apără soldații pe timp de război. Se crede că o minune săvârșită de Sfânt a fost salvarea de la naufragiu a unor marinari, iar de atunci este considerat și ocrotitorul lor.

La sate există obiceiul ca, în ziua de Sân-Nicoară, feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou. Tot în ziua de Sf. Nicolae există obiceiul să se pună crenguțe de pomi fructiferi în apă, în casă, lângă icoane, ca să înflorească până la Anul Nou. În funcție de cât de înflorită este crenguța, se spune că se așteaptă recolta de fructe în pomii din care provine, în noul an.

Pentru ca Moșul să vină cu cadourile dorite de ei, în noaptea de 5/6 decembrie, copilașii trebuie să își curețe și să-și lustruiască ghetuțele, pe care le lasă lângă ușa de la intare. Iar pentru calul cel alb al moșului, veșnic neistovit, micuții pregătesc morcovi și apă. Cei care au fost ascultători în anul care e pe sfârșite, vor primi dulciuri, fructe, uneori chiar jucării și haine, iar cei neobrăzați vor fi „premiați” cu nuielușe, cartofi și chiar cu cărbuni…

 


Adaugati un comentariu


 

*