Marcel Ciolacu acuză Guvernul că „își bate joc” de „eroii din prima linie” în lupta cu COVID-19

18 mai 2021 | 0 comentarii |

Marcel Ciolacu

Liderul PSD Marcel Ciolacu acuză guvernanții că, după ce „s-au bătut cu pumnii în piept” că vor avea grijă de urmașii celor care și-au pierdut viața luptând „în prima linie” împotriva coronavirusului,  s-au blocat în „incompetență și prostie” și nu le-au acordat niciun sprijin.

Bătaie de joc pentru cei 133 de eroi din sistemul medical care au murit în prima linie în lupta cu pandemia! ZERO lei au primit urmașii acestora, contrar Legii pe care PSD a adoptat-o anul trecut în Parlament! Timp de aproape un an, Guvernele Dreptei s-au bătut cu pumnii în piept că îi vor plăti cu prioritate, dar, în realitate, i-au umilit îngrozitor! N-au plătit nimic, inventând tot felul de motive aberante! Au inventat grupuri de lucru, pentru ca în final să se blocheze în incompetență și prostie! Rezultatul este că familiile acestor eroi sunt batjocorite cu fiecare zi care trece de această guvernare ticăloasă și tot mai insensibilă la dramele românilor!

Atat s-a putut!”, a scris liderul social democrat pe pagina sa de Facebook.

Reacția lui Ciolacu a venit ca replică la răspunsul transmis de Ministrul Muncii și Ministerul Sănătății la o interpelare adresată premierului Florin Cîțu de deputata PSD Alexandra Huţu, referitoare la „Acordarea drepturilor legale prevăzute pentru urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2”.

 

„În vederea recunoaşterii meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19 şi acordării cu celeritate a unor drepturi urmaşilor personalului medical decedat ca urmare a participării la aceste acţiuni, a fost adoptată legea 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19.

Având în vedere că textul legii sus menţionate ridică o serie de întrebări în ceea ce priveşte aplicarea ei, (instituţia competentă în stabilirea şi plata acestor drepturi, sursa de finanţare, solicitarea unor noi documente prin care să se dovedească îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, etc.) a fost necesară iniţierea unui proiect de act normativ împreună cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Protecţie Sociale, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne pentru clarificarea problemelor întâmpinate în aplicarea acestei legi” se arată în documentul invocat de Marcel Ciolacu.

 

În răspunsul transmis de Guvern se menționează că „Până la clarificarea aspectelor legate de aplicarea legii 56/2020, casele teritoriale de pensii competente soluţionează cererile privind acordarea drepturilor de pensie de urmaş conform legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, urmând ca, după modificarea legii 56/2020, să se stabilească drepturile prevăzute de acest act normativ.

Precizăm faptul că, proiectul privind ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legii 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19 se află în procedură de avizare interministerială urmând ca, după avizare, să fie supus aprobării Guvernului României. Totodată vă asigurăm de faptul că, de îndată ce va fi adoptat actul normativ menţionat, atât instituţia noastră cât şi casele teritoriale de pensii vor proceda cu celelritate la aplicarea prevederilor acestuia în limitele atribuţiilor ce le revin”, se menționează în răspunsul semnat de cele două ministere.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*