Hristos a Inviat! – vestea care da sens crestinatatii

16 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Milioane de crestini orodocsi si catolici au primit Lumina Sfanta a Invierii Domnului, in suflet si in case.

 

Inviere Buzau4Este Sfanta zi de Paste. Duminica unica din an in care ne bucuram cu totii de Invierea Domnului, de minunea care, de peste doua mii de ani, da sens deplin crestinatatii, aducand linistea, pacea si iubirea intre oameni. O sarbatoare a bucuriei, a bunatatii, a darniciei, a reunirii familiei si apropierii dintre oameni.

Adusa sambata, de la Ierusalim, Lumina Sfanta a fost impartita, de Preafericitul Daniel, arhiepiscopilor si episcopilor, pentru ca la randul lor, acestia sa o imparta, de cu seara, reprezentantilor tuturor lacasurilor de cult din intreaga tara, urmand ca la miezul noptii sa ajunga la toti credinciosii.

„Hristos a Inviat!” – aceasta marturisire de credinta, incarcata de emotie si bucurie, a rasunat duminica noapte in toate bisericile din tara. Milioane de romani, ortodocsi sau catolici, au primit Lumina Sfanta a Invierii si au impartit-o mai departe, in semn de comuniune cu Dumnezeu. Au purtat apoi lumina in casele lor, ca simbol al pacii si nadejdii in mantuire.

 

inviere1In toate bisericile, preotii au transmis vestea cea mare si mesajul lui Hristos cel Viu – „Bucurati-va si nu va temeti!.  Ceremonia religioasa a fost una de sabatoare, oficiata de sute de preoti, in toate bisericile si manastirile din intreaga tara. Lumina impartita si purtata de credinciosi a creat o imagine feerica in fata bisericilor, pe strazile oraselor si pe ulitele satelor.

Cu bucurie, toti crestinii au primit vestea Invierii lui Iisus, cel care a dupa jertfa pe cruce, a biruit moartea. Au transmis-o apoi mai departe, ca simbol al Invierii Domnului, Cel care este Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat, din Dumnezeu adevarat.

Premierului Sorin Grindeanu a decis anul acesta sa ramana in Bucuresti pentru a petrece Pastele, dar a respectat traditia de a-si petrece sarbatoarea Invierii alaturi de familia sa, care a venit din Timisoara.

La slujba din fata Catedralei Ortodoxe din centrul Clujului au participat si membrii familiei regale, Principesa Margareta si Principele Radu.

 

inviere2La Patriarhia Romana, slujba a fost oficiata de Preafericitul Patriarh Daniel, impreuna cu zeci de preoti si diaconi. Mii de oameni s-au adunat aici pentru a primi vestea Invierii si pentru a se bucura de biruinta luminii asupra intunericului, pentru a participa la marea bucurie a crestinatatii si pentru a duce, apoi, vestea mai departe.

 „Invierea lui Hristos din morti ne arata ca omul nu a fost creat pentru moarte, ci pentru viata vesnica. Destinatia lui ultima nu este intunericul mormantului, ci lumina Imparatiei Cerurilor. Pentru ca omul este singura fiinta care a fost creata dupa chipul lui Dumnezeu Cel Vesnic Viu, este chemat sa traiasca vesnic. (…)Hristos Domnul Cel Rastignit si Inviat a biruit pacatul, iadul si moartea si ne-a daruit viata vesnica. (…)Aceasta lumina a invierii lui Hristos este lumina sau sensul ultim al vietii crestine. De aceea, purtam lumanari in mana in noaptea de Pasti, simbolizand prin aceasta ca am invatat care este sensul vietii noastre  – Invierea si Imparatia lui Dumnezeu”, a subliniat Patriarhul Daniel, in predica din noaptea Invierii.

 

Inviere-buzau3La Buzau, peste 5.000 de credinciosi ortodocsi au participat la slujba de Inviere oficiata de Inaltpreasfintitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, la Catedrala Arhiepiscopala „Inaltarea Domnului”.

La miezul noptii, IPS Ciprian a impartit Lumina Sfanta si a oficiat inceputul slujbei de Inviere, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, in pridvorul catedralei. Cuvantul «Pasti» inseamna trecere de la intuneric la lumina, de la moartea pacatului la invierea sufletului, de la viata pamanteasca trecatoare la viata vesnica. Pentru aceasta a venit Fiul lui Dumnezeu pe pamant, ca sa-l inalte pe om la ceruri, impacandu-l cu Parintele ceresc si deschizandu-i usile raiului. (…) Din aceasta noapte si pana la praznicul Inaltarii Domnului la ceruri, ne vom saluta intre noi cu salutul pascal «Hristos a inviat!» si vom raspunde cu toata convingerea si fermitatea: «Adevarat a inviat!». Nu este un simplu salut, ci este marturisirea credintei noastre in Hristos”, a spus chiriarhul locului, in cuvantul sau de invatatura. Ulterior, Utrenia pascala si Sfanta Liturghie au continuat in locasul de cult, unde o parte dintre credinciosi au participat la slujbele religioase inchinate marelui praznic al Invierii Domnului, in timp ce altii s-au asezat la coada pentru a primi Sfanta Pasca.

 

Paste-catoliciCredinciosii catolici din Bucuresti au sarbatorit Invierea Domnului la Catedrala „Sfantul Iosif”,  unde Arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu le-a vorbit enoriasilor despre semnificatia luminii si a bucuriei, dincolo de supararile fiecaruia dintre noi.

Bucurati-va! Bucurati-va chiar in grijile si in necazurile voastre. Bucurati-va in singuratatea voastra, bucurati-va, caci niciodata, niciodata, din sufletul vostru nu poate sa dispara complet lumina, darul credintei, care a fost pusa in voi la botez. Poate sa il acopere cenusa, poate sa il acopere indoiala, poate sa il acopere pacatul, dar sta dedesubt, in acea samanta de lumina pusa in noi la botez, ca sa ne lumineze, ca sa creasca o data cu viata noastra”.

Presedintele Klaus Iohannis si prima doamna, Carmen, s-au aflat la Sibiu in noaptea de Inviere si au participat la slujba de la Biserica Romano-Catolica „Sfanta Treime”, de unde au luat Lumina. Anul trecut, presedintele Romaniei a petrecut Pastele in Capitala.

 

inviere catoliciLa Buzau, credinciosii romano-catolici au primit Lumina Invierii la Biserica „Sfantul Iosif” din municipiu. Preotul paroh Pavel Butnariu, impreuna cu preotul vicar Sebastian Lucaciu a oficiat slujba specifica acestei mari sarbatori si a explicat ca „Invierea este o realitate pe care o percepem pe deplin in lumina credintei, atestata istoric de catre cei care au avut privilegiul de a-l vedea pe Domnul inviat. Este un eveniment minunat, care nu doar se detaseaza intr-un mod cu totul unic in istoria omenirii, dar se situeaza in centrul misterului timpului”.

Lumina Invierii Domnului Iisus Hristos a fost apoi impartita enoriasilor, odata cu urarile de „Sarbatori Pascale binecuvantate” si Hristos a Inviat!”. Daruri de pret pe care, mai apoi, credinciosii le-au dus acasa, in familie, sau cunoscutilor care nu au putut veni la biserica.

A doua Inviere (slujba din prima zi a Pastelui) a fost un prilej pentru pr. Butnariu de a merge, impreuna cu un grup de credinciosi, la Nehoiu, unde s-au alaturat parohului Gabriel Gosman si, impreuna, au oficiat slujba la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate. Ulterior, cu totii s-au bucurat de o masa campeneasca, intr-o poiana, binecuvantati de aerul proaspat al muntilor Buzaului…

 


Adaugati un comentariu


 

*