Consiliul Consultativ al Cultelor îndeamnă credincioșii să stea în casă în perioada Sărbătorilor Pascale

8 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Mesajul organizației care reprezintă 13 dintre cele mai importante culte recunoscute în România vine în contextul în care există numeroase voci din rândul credincioșilor și chiar al clerului care solicită deschiderea bisericilor în noaptea de Înviere.

 

Consiliul Consultativ al Cultelor

Pentru credincioșii catolici și cei ortodocși, sărbătoarea Paștelui din acest an va fi una cu totul diferită decât cele pe care le-au celebrat până acum, din cauza contextului epidemiologic actual. Catolicii au intrat deja în Săptămâna Mare, urmând a sărbători Sfintele Sărbători ale Paștelui duminică, în timp ce pentru ortodocși, Săptămâna Patimilor începe luni, iar Paștele va fi sărbătorit pe 19 aprilie.

Credincioșii ambelor confesiuni sunt privați în această perioadă de privilegiul de a participa la slujbele specifice oficiate în lăcașurile de cult, cea mai importantă dintre acestea fiind slujba de Înviere, care adună anual sute de mii de credincioși în bisericile din întreaga țară.

Anul acesta, slujbele se vor ține cu ușile închise, iar credincioșii nu vor putea participa la ele, conform prevederilor ordonanțelor militare adoptate în contextul stării de urgență, pentru a impune distanțarea socială.

Deși majoritatea credincioșilor au înțeles că astfel de măsuri sunt spre binele lor, mulți dintre ei fiind sfătuiți chiar de preoți să respecte aceste restricții, există încă numeroase voci din rândul enoriașilor și chiar al clericilor ortodocși care cer autorităților să facă o „derogare” de la ordonanța militară și să permită accesul credincioșilor la slujbele de Înviere.

Este evident că o astfel de decizie ar putea anula pe loc toate măsurile de prevenție pe care majoritatea dintre noi le respectă de o lună de zile, și am putea luat totul de la capăt, nemaivorbind de numărul de îmbolnăviri și decese care ar putea crește alarmant din acest motiv.

 

Deși în mediul on-line sunt distribuite mesaje pe care unii preoți care se bucură de multă încredere din partea credincioșilor le-au transmis autorităților, cerându-le să deschidă bisericile de Înviere, mesajul Consiliului Consultativ al Cultelor din România – organizația etică ce reunește Biserica Ortodoxă Română, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Cultul Musulman din România, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Ortodoxă de Rit Vechi din România, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică C.A. din România, Biserica Evanghelică Luterană din România, Biserica Unitariană Maghiară şi Biserica Creştină după Evanghelie din România – Uniunea Bisericilor Creştine după Evanghelie din România – este cu totul altul.

Reprezentanții consiliului consultativ al cultelor îi îndeamnă pe credincioși să respecte cu stricteţe măsurile dispuse de autorităţile publice şi să coopereze cu acestea, renunțând la intenția de a participa fizic la slujbele religioase organizate în lăcaşurile de cult, slujbe pe care le pot urmări on-line cât și la posturile de radio și televiziune.

 

Totodată, preoților din parohii le este adresat îndemnul de a-și continua activitatea și de a oficia slujbele specifice Sărbătorilor Pascale, fiind sfătuiți totodată să-și actualizeze datele de contact pe care să le posteze pe site-urile şi platformele digitale ale comunităţilor lor, pentru a putea fi contactaţi de toţi cei care au nevoie de consiliere religioasă, de încurajare sau de orice alt sprijin, în această perioadă.

Îi îndemnăm pe toţi credincioşii să ţină legătura telefonic sau prin alte mijloace de comunicare cu slujitorii cultelor, iar pe toţi cei care doresc să se implice efectiv în activităţi de voluntariat îi îndemnăm să acţioneze organizat în cooperare cu autorităţile locale, potrivit recomandărilor fiecărui cult. Recomandăm tuturor să urmărească transmisiile slujbelor religioase la radio, la televizor sau prin internet. Este necesar ca fiecare dintre noi să dea dovadă de înţelepciune în aceste vremuri de încercare, intensificând rugăciunea şi responsabilitatea pentru sănătatea personală şi socială. De asemenea, să arătăm solidaritate socială concretă prin ajutorarea celor aflaţi în nevoi, oferindu-le ajutor material, respectiv asistenţă socială la domiciliu persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, în mod voluntar, avizat de către autorităţi” mai transmit reprezentanții cultelor.

 

Nu în ultimul rând, aceștia adresează un gând bun medicilor și celorlalte categorii profesionale aflate în această perioadă la datorie.Medicilor, întregului personal din instituţiile medicale, cât şi tuturor celor care, prin munca lor depusă în perioada pandemiei, ajută la continuarea vieţii în parametrii cât se poate de normali, precum şi celor care asigură asistenţă religioasă oamenilor aflaţi în suferinţă, le adresăm un cuvânt de preţuire şi încurajare în lucrarea lor jertfelnică. De asemenea, adresăm un mesaj de preţuire şi încurajare poliţiştilor, jandarmilor şi militarilor. Ei toţi sunt prezenţi continuu în rugăciunile noastre” se mai arată în mesajul transmis de reprezentanții celor 13 culte religioase.

Există însă un îndemn care circulă în mediul online și care, materializat, ar exprima atât dorința credincioșilor de a celebra Învierea lui Hristos într-un mod cât se poate de frumos, cât și solidaritatea și unitatea creștină, respectând în același timp distanța socială atât de necesară în această perioadă. „În noaptea de Paști, după ce se vor trage clopotele la ora 00,00 în toată România creștină și veți vedea că preoții vă îndeamnă «Veniți de luați lumină!» – pentru că se va transmite online – să aprindeți toți lumânările. Cei care sunteți la țară ieșiți în curte, în grădină cu ele, iar cei de la oraș ieșiți pe balcon și cântați. Toate orașele, localitățile, văile și munții să răsune de imnul de biruință «Hristos a înviat!». Cred că și pandemia ar da înapoi, această încercare s-ar stinge, s-ar împuțina”, este îndemnul clericilor pentru noaptea de Înviere.

 


Adaugati un comentariu


 

*