Buzoienii, invitati la o noua runda de terapie prin cultura

Consiliul Judeteran reia, incepand de maine, seria proiectiilor de filme romanesti in amfiteatrul din Parcul Tineretului.

 

Suntem deja la jumatatea lunii iunie, vara si-a intrat pe deplin in drepturi, iar vacanta mare se apropie. Este momentul propice ca buzoienii sa poata beneficia de o sursa in plus de relaxare in aer liber si de o terapie prin arta, asa cum au ocazia, de cativa ani incoace.

De cativa ani, o astfel de sursa de relaxare si de reincarcare a bateriilor inainte de week-end o constituie seria de proiectii de filme romanesti pe care Consiliul Judetean Buzau, prin Centrul Judetean de Cultura si Arta o ofera, gratuit, in fiecare vara, buzoienilor.

Traditia va fi continuata si in acest an, iar autoritatile locale, in colaborare cu asociatia Cinemascop si Voodoo Films, implicate in organizarea caravanei cinematografice „Zilele Filmului Romanesc”, au pregait o serie de surprize.

Caravana va ajunge chiar maine la Buzau si va poposi aici timp de o luna, timp in care buzoienii vor putea viziona, in amfiteatrul din Parcul Tinererului, 10 filme romanesti din categoria celor mai recente, dar si dintre cele care au obtinut premii la marile festivaluri internationale de film.

 

Editia din acest an a caravanei cinematografice marcheaza implinirea unui deceniu de la decernarea premiului Palme d‘Or filmului „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, in regia lui Cristian Mungiu, film care va incheia serie de proiectii care vor avea loc timp de o luna, la Buzau.

Primele doua filme care vor rula in aceasta vara in amfiteatrul din Parcul Tineretului sunt „Doua lozuri”, in regia lui Paul Negoescu si „Sieranevada” regizat de Cristi Puiu. Primul dintre ele va rula maine seara, incepand cu ora 21.30, in timp ce proiectia celui de-al doilea film va avea loc vineri seara,  la aceeasi ora.

Filmul de joi seara spune povestea comica a unor oameni disperati, care recurg la solutia visata de mai toti romanii atunci cand au nevoie de bani repede si simplu – joaca la Loto 6/49. Nepriceperea le va juca insa feste, caci, ca sa castigi la loterie nu e de ajuns sa cumperi bilet, si acesta va fi castigator, ci sa si stii sa ai grija de el, sa nu-l ratacesti.

 

Actiunea din Sieranevada, filmul care va rula in amfiteatrul din Parcul Tineretului, vineri seara, are loc la trei zile de la atentatul din redactia hebdomadarului parizian Charlie Hebdo si la patruzeci de zile de la moartea tatalui lui Lary, un medic trecut de 40 de ani. Lary urmeaza sa isi petreaca ziua de sambata insotit de tanara lui sotie, in sanul familiei, reunite cu ocazia comemorarii celui disparut, insa evenimentul nu se deruleaza conform asteptarilor.

Programul complet al proiectiilor din cadrul acestei editii a Zilelor Filmului Romanesc este urmatorul:

15 iunie  – Doua lozuri, de Paul Negoescu

16 iunie –  Sieranevada, de Cristi Puiu

22 iunie – La drum cu tata, de Anca Miruna Lazarescu

23 iunie – Ilegitim, de Adrian Sitaru

29 iunie – Inimi cicatrizate, de Radu Jude

30 iunie  – Fixeur, de Adrian Sitaru

6 iulie – 6,9 pe scara Richter, de Nae Caranfil;

7 iulie – Bacalaureat, de Cristian Mungiu;

13 iulie – Afacerea Est, de Igor Cobileanski;

14 iulie – 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, de Cristian Mungiu

 


Adaugati un comentariu


 

*