Prof. Dr. Vasile Astarastoae: Nu blamati doctorii!

14 iunie 2017 | 0 comentarii |

In toate tarile vestice (fie ca sunt sau nu membre UE), cuvantul de ordine este „nu blamati doctorii!” O presiune pusa pe corpul medical este in dezavantajul pacientilor.

 

Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

Umbland prin calculator, am gasit un articol pe care l-am publicat in 2008. Dupa aproape 10 ani de zile, constat ca el ramane de actualitate, mai ales prin lipsa de reactie a decidentilor nostri. O lege a malpraxisului, care ar rezolva aceste probleme, zace de patru ani de zile prin birouri (nu stiu unde), desi ea a fost dezbatuta public si trebuia sa intre in Parlament.

Iata ce scriam acum 9 ani:

In perioada 2-3 iunie 2008 am fost invitat la Strasbourg, de catre Comitetul Director de Cooperare Juridica al Consiliului Europei, pentru o dezbatere, privind responsabilitatea medicala in epoca contemporana.

Scopul acestei dezbateri a fost, pe de o parte, evaluarea modalitatilor prin care tarile membre ale Consiliului Europei pun in practica recomandarile, privind protectia drepturilor pacientilor si utilizarea cailor extrajudiciare de rezolvare a solicitarilor cetatenilor legate de conflicte juridice, iar pe de alta parte, analizarea noilor elemente, privind raspunderea profesionala medicala, elemente determinate de progresul stiintific si tehnic.

As vrea sa subliniez cateva aspecte esentiale rezultate din luarile de pozitie:

1.Preocuparea majoritatii statelor membre (mai ales cele la vest de granita Romaniei) de a gasi caile cele mai rapide pentru a acoperi prejudiciul produs unui pacient in cadrul activitatilor medicale. In acest sens, in tari precum Franta, Suedia, Norvegia, Finlanda, Germania nu are importanta daca prejudiciul produs este urmare a unei greseli medicale sau a functionarii defectuoase a sistemului de sanatate. Ancheta care se desfasoara este doar pentru stabilirea intinderii prejudiciului si, indiferent daca acesta este urmare a unei greseli, erori, accident neimputabil sau reactivitate particulara a organismului pacientului, se plateste indemnizatie sau despagubire. In acest mod, medicul este exclus din ecuatie si este lasat sa isi desfasoare in liniste activitatea.

2.Rezolvarea majoritatii conflictelor generate de actul medical este de regula extrajudiciara (prin mediere de catre organisme calificate in acest sens) si, doar ca o exceptie judiciara atunci cand se considera ca abaterea medicului este cu intentie sau preterintentie si ar putea fi, deci, o infractiune. Statisticile au aratat ca cetatenii prefera calea extrajudiciara pentru ca tribunalele rezolva o asemenea situatie intr-un interval de 3-4 ani, timp prea indelungat pentru cel pagubit, la care se adauga cheltuielile mari cu avocatii si expertii.

3.S-a constatat ca tehnologizarea in medicina conduce la cresterea numarului incidentelor, accidentelor si/sau a erorilor si de aceea accentul trebuie pus pe masuri institutionale de profilaxie si nu pe culpabilizarea corpului medical. „Erare humanum est” trebuie acceptat si in profesia medicala.

4.In toate tarile vestice (fie ca sunt sau nu membre UE), cuvantul de ordine este „nu blamati doctorii!” O presiune pusa pe corpul medical este in dezavantajul pacientilor.

Am remarcat cu tristete ca, in Romania, dar si in alte tari fost comuniste nu exista organisme de mediere specifice si ca accentul este pus pe „pedepsirea medicilor”, dupa principiul ca trebuie sa gasim un vinovat, ca trebuie sa gasim un „acar Paun”.

In pauza, unul dintre raportori m-a intrebat care este cauza pentru care in acest domeniu Romania este „o tara barbara”. Nu am vrut sa-i dau un raspuns pentru ca ar fi trebuit sa vorbesc despre populismul si suficienta clasei politice, despre iresponsabilitatea majoritatii mass-mediei si despre goana dupa senzational.

Sper ca, in cel mai scurt timp, concluziile acestei dezbateri, la care a participat si reprezentantul oficial al Romaniei din partea Ministerului Justitiei, sa se materializeze in acte legislative care sa aduca si in Romania mesajul Consiliului Europei: „Nu blamati doctorii”!

 

*Prof. univ. dr. Vasile ASTARASTOAE este medic pensionar, a predat Medicina legala si Bioetica, deontologie si drept medical la Facultatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi si a fost rector al UMF Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. 

 


Categorii: Blog, Editorial, Medici

Adaugati un comentariu


 

*