Prof. Dr. Vasile Astarastoae: Jack Kevorkian: inger sau demon?

22 iulie 2017 | 0 comentarii |

Suicidul asistat medical consta in punerea la dispozitie a informatiilor si mijloacelor de comitere a sinuciderii unei persoane care isi va putea lua viata cu usurinta, fara alt sprijin.

 

Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

Unul dintre promotorii si sustinatorii ferventi ai suicidului asistat medical, ca drept al pacientului, este dr. Jack Kevorkian, medic american de origine armeana, care a lucrat ca anatomo-patolog in statul Michigan, S.U.A.

Nascut la data de 26 mai 1928, in orasul Pontiac din Statul Michigan, Jack Kervokian provine dintr-o familie de armeni refugiati, supravietuitori ai genocidului anti-armenesc din anul 1915. Jack a studiat medicina la Universitatea din Michigan, absolvind in anul 1952. In autobiografia lui, publicata in 1994, el declara ca atunci cand a vazut o femeie agonizand din cauza unui cancer, a devenit convins ca „eutanasia sau suicidul asistat medical sunt etice”.

De-a lungul carierei sale de anatomo-patolog, Kevorkian a manifestat un interes bizar pentru moarte, astfel incat el a fost poreclit de catre colegii sai Dr. Death (Doctorul Moarte).

Kevorkian a inventat un dispozitiv care putea fi folosit pentru comiterea suicidului si care consta din 3 flacoane: unul cu solutie salina izotona, unul cu tiopental si unul cu clorura de potasiu. Din fiecare flacon pornea un tub, iar toate trei erau conectate la un dispozitiv pentru administrare intravenoasa.

Kevorkian a facut valva pentru prima data cu cazul bolnavei Janet Adkins pe care a asistat-o in comiterea suicidului cu acest dispozitiv, la data de 4 iunie 1990.

Janet Adkins din Portland, Oregon, suferea de boala Alzheimer, dar era inca in deplinatatea facultatilor mintale. Ea avea o filosofie stabila de viata care includea si optiunea de a cere ajutorul unui medic pentru a muri in cazul unei boli terminale sau invalidante, ca boala Alzheimer.

Doamna Adkins insotita de sotul sau, de cel mai bun prieten al lor si de preotul confesor, s-a intalnit in Michigan cu dr. Kevorkian, iar el a acceptat sa o ajute.

Dupa o discutie despre boala solicitantei, despre dorintele ei, Dr. Kevorkian a conectat-o pe Janet Adkins la un electrocardiograf pentru a-i monitoriza activitatea cardiaca si i-a instalat o perfuzie intravenoasa cu solutie salina izotonica. Cand doamna Adkins si-a exprimat dorinta, el a oprit solutia salina care a fost inlocuita cu tiopentalul care i-a indus starea de inconstienta. Un moment mai tarziu, solutia de tiopental a fost inlocuita cu clorura de potasiu.

Acest eveniment a starnit o adevarata disputa profesionala si publica, care a luat in discutie aspecte ca:

  • preocuparile morbide ale lui Kevorkian;
  • evolutia inexorabila spre deteriorare cognitiva progresiva a doamnei Adkins datorita bolii de care suferea;
  • starea buna de sanatate fizica a doamnei Adkins la momentul mortii sale (cu doar cu o saptamana inainte de a se sinucide, ea si-a invins fiul intr-o partida de tenis);
  • relatia profesionala de foarte scurta durata dintre Jack Kervokian si Janet Adkins, ceea ce nu a permis ca dr. Kervokian sa o cunoasca cu adevarat pe pacienta si sa fie convins de solida argumentare a cererii ei de a muri;
  • lipsa oricarui demers de a evalua acuratetea diagnosticului si capacitatea pacientei de a lua decizia de a se sinucide.

Dr. Kevorkian a fost adus in fata instantei pentru ca a asistat-o pe Janei Adkins in comiterea suicidului, dar a fost achitat deoarece in statul Michigan nu exista un text de lege care sa incrimineze asistarea la suicid. Tribunalul i-a interzis lui Kevorkian sa utilizeze masina de sinucis.

Kervokian nu s-a conformat deciziei judecatoresti, astfel incat se estimeaza ca el a asistat in jur de 110 persoane in comiterea suicidului, de varste, etnii si confesiuni religioase din cele mai variate, provenind din SUA si Canada.

Este de remarcat promptitudinea cu care Kervokian a acordat acest ajutor, fara a avea prea multe cunostinte despre „pacientii sai”. Ceea ce conta era dorinta acestora de a muri…

In septembrie 1998, dr. Kevorkian a recunoscut ca a dus la indeplinire primul sau caz de eutanasie voluntara activa.

Procurorii statului s-au sesizat din oficiu, iar pe 9 decembrie 1998, Kevorkian a fost chemat in fata instantei pentru acuzatiile de crima de omor cu premeditare si asistarea suicidului. Pe 13 aprilie 1999 el a fost condamnat la 10-25 de ani de inchisoare pentru omor de gradul doi si la 3-5 ani de inchisoare pentru utilizarea unei substante aflate sub control federal.

Reactiile la condamnarea Doctorului Jack Kevorkian au fost foarte diferite.

Sustinatorii lui Kevorkian privesc condamnarea lui ca pe o nedreptate si considera ca aceasta va accelera legalizarea suicidului asistat si a unor forme de eutanasie.

Sustinatorii suicidului asistat, care se dezic de metodele lui Kevorkian, recunosc totusi importanta activitatii lui pentru grabirea dezbaterilor publice pe tema ingrijirilor de care au nevoie muribunzii.

Inamicii lui Kevorkian au considerat condamnarea sa un eveniment de marca, mult asteptat si un motiv de bucurie, considerand ca justitia nu l-a condamnat numai pe Kevorkian, ci si miscarea pe care acesta o reprezinta.

In prezent, suicidul asistat medical este o practica legala in Elvetia, Olanda, Belgia si statul Oregon din S.U.A.

Ramane intrebarea: Cine a fost Jack Kevorkian: inger sau demon?

 

*Prof. univ. dr. Vasile ASTARASTOAE este medic pensionar, a predat Medicina legala si Bioetica, deontologie si drept medical la Facultatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi si a fost rector al UMF Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. 

 


Categorii: Blog, Editorial, Medici

Adaugati un comentariu


 

*