Pact național pentru combaterea sedentarismului

16 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Este propunerea secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, care consideră că e nevoie de o strategie prin care să se promoveze activitatea fizică în rândul populației.

 

Dr. Horațiu Moldovan

În calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătății, dar și în cea de medic specialist în domeniul bolilor cardiovasculare,  Horațiu Moldovan a propus din partea ministerului pe care-l reprezintă, realizarea unui pact național care să promoveze sportul și activitatea fizică, în general, ca alternativă pentru o viață sănătoasă. Potrivit acestuia, pactul trebuie să fie încheiat între autorități, societatea civilă și mediul de afaceri, întrucât se resimte nevoia de mai multă educație prin sport la nivelul populației.

Propunerea secretarului de stat a fost făcută în cadrul unei dezbateri, în contextul în care România deține un loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea datorată bolilor cardiovasculare, precum și obezitatea infantilă. Un factor determinant în cazul acestor afecțiuni este sedentarismul –lipsa de activitate fizică – iar acesta poate fi combătut prin mai multă educație și prin crearea de oportunități pentru practicarea unor sporturi sau a oricărei forme de mișcare. „Ca să avem mai târziu adulţi sănătoşi, trebuie să ne deprindem copiii şi tinerii să facă mişcare. Ministerul Sănătăţii susţine elaborarea unei strategii naţionale pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin activitatea fizică organizată, susţinută, educativă. România deţine primul loc pe plan european în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea prin boli cardiovasculare şi un rol fruntaş, din păcate, în obezitate infantilă. Principala cauză de mortalitate în România este dată de bolile cardiovasculare”, a declarat acesta.

 

Inițiativa este susținută și de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, care a precizat în cadrul aceleiași dezbateri că mișcarea și efortul depus în timpul activităților fizice au un rol important și în prevenirea afecțiunilor de natură oncologică. Aceasta spune că există numeroase dovezi în acest sens, atestate de studii de specialitate, precum și recomandări cu privire la numărul de minute de mișcare necesare săptămânal, pentru a diminua riscul unor boli cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul se sân sau cel de col uterin.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, specialiștii din domeniu recomandă  150 de minute pe săptămână de efort fizic intens – asta înseamnă cel puţin 30 de minute pe zi din cele cinci zile lucrătoare, pentru populaţia între 18 şi 64 de ani – sau 300 de minute pe săptămână de activitate moderată, care pot ajuta la reducerea indicatorilor de morbiditate şi mortalitate prin aceste afecţiuni majore în tabloul morbidităţii oricărei ţări”, a explicat președintele CNAS.

 

Adela Cojan

Adela Cojan a menționat, la rândul său, că România stă foarte prost la capitolul educației pentru sănătate, iar promovarea activității fizice în rândul populației lasă mult de dorit. În opinia sa, aceste neajunsuri trebuie îndreptate cât mai curând, iar strategia și parteneriatul propuse de secretarul de stat Horațiu Moldovan  reprezintă un pas important în acest sens.

Noi ocupăm ultimele locuri, e adevărat, ca organizare şi funcţionare a sistemului sanitar şi calitate a serviciilor, însă putem să depunem eforturi să îmbunătăţim partea aceasta de educaţie pentru sănătate, în ideea combaterii sedentarismului şi creşterii activităţii fizice, astfel încât, atât prin influenţele personale, cât şi prin influenţele interpersonale, instituţionale sau comunitare, să putem să schimbăm mentalităţi, atitudini, nivele de cunoştinţă şi chiar comportamente în populaţia noastră. Creşterea procentului de persoane care vor practica activitatea fizică sau programele de combatere a sedentarismului vor putea contribui atât la evitarea sau reducerea deceselor evitabile, câr și la reducerea duratelor medii de spitalizare pentru principalele afecţiuni majore cu impact în sănătatea publică, respectiv cancere şi afecţiuni cardiovasculare”, a mai declarat Adela Cojan.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*