Vlad Voiculescu pune gaz pe foc în scandalul din Coaliție, al cărui pretext este demiterea lui din fruntea Ministerului Sănătății

16 aprilie 2021 | 0 comentarii |

La două zile după ce a fost înlăturat din funcție, acesta a făcut astăzi primele declarații, la sediul USR-PLUS, aducând mai multe acuze premierului Florin Cîțu.

 

Vlad Voiculescu

În această dimineață, fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu a avut prima apariție publică după demiterea din funcția pe care a deținut-o doar 113 zile, perioadă pe care a caracterizat-o ca fiind una dominată de „ciocniri de mentalități”. El a ținut să sublinieze că Ordinul care i-a adus demisia a fost „un pretext, pur şi simplu”, pentru că nimeni nu a combătut recomandările pe care le conținea. A evitat să spună însă de ce el nu l-a semnat, dar a punctat că se teme „pentru oamenii din ţara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor, pentru cei care sunt văzuţi de politicieni ca electorat, pentru oamenii din sistem, cei care aşteptau o schimbare. Am preluat un minister al Sănătăţii în colaps”, și-a început acesta declarația, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat alături de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, care a fost demisă odată cu el.

În continuare, Vlad Voiculescu a adus o serie de critici dure premierului Florin Cîțu, despre care spune că s-a transformat în „primul epidemiolog al țării” și că nu a discutat aproape niciodată cu reprezentanții Ministerului Sănătății despre deciziile pe care le-a luat, privind acest sector. „Cred că am greşit în anumite aspecte atunci când m-am aşteptat la o anumită decenţă în vremuri de pandemie, la decenţă din partea multor politicieni sau din partea unei părţi a presei, cred că am greşit. Am crezut de asemenea ca premierul, numit de o coaliţie în care s-au stabilit reguli clare, nu va folosi forţa pe care i-au dat-o pentru raţiuni care ţin mai degrabă de cariera sa politică, aşa cum dânsul s-a exprimat. Am crezut că am ieşit din epoca epoleţilor, a specialilor, a privilegiilor nemăsurate. M-am înşelat, mai avem ceva drum până acolo, dar sunt sigur şi suntem siguri că acesta este drumul” – a subliniat fostul ministru al Sănătății.

 

Acesta a dat exemplul măsurii deschiderii școlilor, când primul ministru a vorbit despre lucruri pe care nu le cunoștea și despre care nu s-a sfătuit niciodată cu comisiile de specialitate și nici cu experți în sănătate publică, pasând apoi toată responsabilitatea în sarcina Ministerului Sănătății.

Referindu-se la decizia demiterii secretarului de stat Andreea Moldovan, singurul specialist infecționist și epidemiolog din conducerea ministerului, Vlad Voiculescu  a spus că ordinul semnat de aceasta, care prevedea noile criterii pentru carantinarea unei localităţi, nu avea nevoie de un aviz al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), iar premierul trebuia informat cu privire la acest ordin de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Mai mult, fostul ministru al Sănătății a apreciat că „problemele ţării acesteia nu se rezolvă politic, cu certuri de la unul la altul sau cu cineva care i-o zice altcuiva, problemele ţării acesteia se rezolvă cu profesionalism, pe date reale şi pe adevăr. Ordinul acesta vorbeşte exact despre asta, date, adevăr, nevoile oamenilor, nevoile sistemului sanitar. Lucrurile astea sunt cât se poate de clare”. Poate de aceea a asemănat gestul premierului de a o demite pe dr. Moldovan cu „o formă mai cizelată” a comportamentului de mahala al celor două pretinse protestatare, care au așteptat-o pe aceasta la ieșirea din minister și i-au adresat cuvinte greu de reprodus.

 

Fostul ministru a mai spus că a descoperit că există diferențe foarte mari între numărul de decese raportate în rândul pacienților cu Covid-19 și numărul real al celor care mor din cauza acestei afecțiuni, număr care este mult mai mare decât cel raportat oficial. El nu a rerezolvat această problemă cât timp s-a aflat în fruntea MS, dar i-a cerut lui Cîțu, la o zi după preluarea portofoliului, să facă acest lucru. „Avem un ministru al Sănătăţii care nu ştiu cât timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram, respectiv investigam. O să îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă de asemenea funcţia de prim ministru, să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitalele Covid19. N-aş vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale”, a declarat Vlad Voiculescu.

Acesta a atras atenția și asupra Companiei Naționale Unifarm, unde spune că se petrece „unul dintre cele mai mari jafuri ale pandemiei”. „Dacă tot avem un ministru interimar, care cunoaşte istoria anului trecut, o rugăminte care e în interes public e să urmărim care este situaţia Unifarm. E una dintre companiile în pericol de dispariţie ale statului român, este unul dintre marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare cu siguranţă. Ar fi bine dacă în acest interimat aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales că sunt legate direct de partidul care l-a susţinut şi îl susţine pe domnul premier”, a mai precizat fostul ministru.

 

Andreea Moldovan

La rândul său, dr. Andreea Moldovan a vorbit despre modul în care a fost redactat acel ordin controversat privind criteriile de carantinare care a dus în cele din urmă la demiterea sa și a ministrului. „Pentru că s-a discutat foarte mult în presă de acea întâlnire şi indicii de carantină, vreau doar să menţionez că discutarea lor s-a făcut în două zile succesive, la sediul Ministerului Sănătăţii, într-o companie mai mult decât selectă, reunind reprezentanţi ai INSP – doamna doctor Pistol, doamna profesor Furtunescu, domnul doctor Radu Cucuiu, de asemenea reprezentanţi ai DSU, domnul doctor Arafat şi domnul doctor Călin Alexandru, iar din partea noastră un grup de epidemiologi, asistenţi medicali, domnul ministru şi cu mine. Practic, aşa s-a purtat discuţia, a fost o zi, o discuţie de trei-patru ore, s-a revenit a doua zi cu clarificări şi cu discuţii suplimentare, astfel încât forma finală a fost forma agreată de către toată lumea atunci, la minister şi ulterior şi în Grupul tehnico-ştiinţific. Am vrut doar să fac şi această precizare, pentru că nu am lucrat de capul meu. Cum am spus şi anterior, niciodată nu am crezut că deţin adevărul absolut şi că ştiu singură să fac un lucru bun”, a declarat aceasta.

 


Adaugati un comentariu


 

*