Activitatea personalului din centrele de vaccinare va fi considerată vechime în muncă

Cadrele medico-sanitare pot încheia contracte de prestări servicii ca persoane fizice, activitatea depusă fiind stagiu de cotizare.

 

În ședința de ieri a Guvernului, prima după scandalul din coaliție iscat de demiterea lui Vlad Voiculescu, a fost adoptat și un act normativ întocmit și propus de Ministerul Sănătății, pe vremea în care instituția încă era condusă de acesta. Documentul vizează ordonanța cu privire la măsurile de recrutare și plată a personalului implicat în activitatea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 și aduce unele modificări în această privință.

Astfel, odată cu adoptarea acestor modificări, personalul medico-sanitar care activează în aceste centre poate încheia contracte de prestări servicii ca persoane fizice, iar în baza acestor documente, activitate depusă în centre va fi luată în considerare ca stagiu de cotizare și va fi considerată vechime în muncă.

Ordonanța clarifică și situația statutului medicilor rezidenți care lucrează în aceste centre de vaccinare. Într-un comunicat al Ministerului Sănătății se precizează că, prin aceste modificări se dorește creşterea capacităţii de vaccinare, prin cooptarea personalului medical pentru continuarea şi accelerarea campaniei de vaccinare.

Dacă până acum, numărul persoanelor care doreau să se vaccineze depășea cu mult capacitatea centrelor comunitare, în prezent s-a ajuns în situația în care numărul locurilor disponibile zilnic este mai mare decât cel al persoanelor vaccinate. Ce-i drept, a crescut numărul persoanelor vaccinate zilnic, însă la o capacitate de vaccinare de 115.000 de persoane pe zi, se vaccinează aproximativ 80.000 de persoane.

 

Cele mai multe locuri libere sunt cele din centrele în care se administrează vaccinul de la AstraZeneca, și este de așteptat ca, în zilele următoare, adresabilitatea acestora să crească, întrucât de azi se dă drumul vaccinării la liber cu acest ser. Astfel, oricine va dori să se imunizeze cu vaccinul de la AstraZeenca poate merge oricând la un centru unde se administrează acest ser, având asupra sa actul de identitate. Fiind mai multe doze disponibile decât doritori, pentru acest vaccin nu mai este nevoie de programare.

Este recomandat ca persoanele care vor să se vaccineze la liber să verifice mai întâi disponibilitatea locurilor libere la centrul la care doresc să meargă, cei programați dinainte având prioritate. La Buzău, harta centrelor de pe platforma de programare indica în această dimineață că la principalul centru unde se administrează acest ser, cel de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, sunt disponibile 578 de locuri, cu trei fluxuri de vaccinare.

 

Tot în cursul zilei de ieri, deputații  Oana Ţoiu şi Radu Molnar au depus un proiect legislativ care prevede acordarea unei zile libere pentru persoanele care se vaccinează. Aceasta s-ar putea acorda și pentru ziua în care se administrează prima doză, și pentru ziua rapelului, iar de aceeași facilitate ar putea beneficia și părinții care merg cu copiii la vaccinare. Prevederile ar urma să se aplice și în cazul elevilor și studenților, ziua liberă acordându-se în baza adeverinței care să confirme vaccinarea. Propunerea legislativă are rolul de a impulsiona procesul de vaccinare și a fost făcută ținând cont de faptul că multe persoane care vor să se vaccineze se adresează centrelor din alte localități, unde există cerere mai scăzută, fiind astfel nevoiți să se deplaseze zeci sau chiar sute de kilometri.

Sunt tot mai multe voci care susțin că în viitorul apropiat va fi nevoie de mai multe măsuri pentru încurajarea vaccinării, dat fiind faptul că interesul populației ar putea scădea după ce se vor imuniza cei care și-au dorit acest lucru, fiind conștienți de beneficiile acestui act. Pentru atingerea pragului de cel puțin 70%  de persoane imunizate autoritățile va trebui să găsească soluții de a-i convinge și pe cei care încă sunt sceptici, atât prin oferirea unor beneficii, cât și prim campanii mult mai susținute de promovare a vaccinării, desfășurate nu doar la nivel declarativ.

 


Adaugati un comentariu


 

*