Ministerul Sanatatii, amendat pentru discriminarea copiilor cu diabet si a pacientilor cu fibroza hepatica

14 iunie 2016 | 1 comentariu |

Cuantumul celor doua sanctiuni primite de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii se ridica la 4.000 de lei, iar reprezentantii ministerului sunt obligati sa modifice ordinele care contin prevederile considerate discriminatorii.

 

ministerul sanatatii amendat de cncdLa nici doua luni si jumatate de cand a incasat ultima amenda de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Ministerul Sanatatii a mai primit, zille trecute, alte doua sanctiuni similare din partea aceleiasi institutii. De aceasta data, sanctiunile au fost aplicate din cauza unor prevedri discriminatorii cuprinse in anumite ordine referitoare la copiii care sufera de diabet si la pacientii cu fibroza hepatica severa, care trebuie sa beneficieze de tratamentul fara interferon. Cele doua sanctiuni, in cuantum de cate 2.000 de lei fiecare, nu au legatura una cu cealalta, doar ca ambele spete au fost analizate in cadrul aceleiasi sedinte a CNCD, ocazie cu care s-a luat decizia de aplicare a celor doua amenzi.

In prima speta, o amenda similara a primit si Ministerul Muncii, din cauza unui ordin comun al celor doua institutii, care cuprinde prevederi pe care membrii consiliului le-au considerat discriminatoare pentru copiii peste 7 ani care sufera de diabet. Ordinul se refera la criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru copiii cu tulburari cronice de metabolism si nutritie, prevazand criterii diferite intre cei cu varste intre 0 si 7 ani si cei intre 7 si 18 ani.

 

copil cu diabetAstfel, sintagma „copii intre 0 si 7 ani” a fost contestata, fiind considerata discriminatorie pentru cei care au varste mai mari de 7 ani, membrii CNCD considerand ca aceasta genereaza o interpretare restrictiva cu privire la posibilitatea acestora de a beneficia de servicii de sanatate si servicii sociale dupa implinirea varstei de 7 ani, pana la implinirea varstei de 18 ani. „Dreptul la insotitor este asigurat doar in cazul copilului bolnav de diabet zaharat tip 1 cu gradul grav de handicap, ceea ce are loc doar pana la varsta de 7 ani. Copilul bolnav de diabet zaharat de tip 1 de peste 7 ani ramane dependent de insulina, iar pana la dobandirea unei varste proprii si al unui discernamant valabil nu este capabil de a-si adapta singur dozele de insulina si de dieta. In acest sens ingrijirea si supravegherea permanenta din partea unui insotitor sunt indispensabile. Delimitarea legislativa pe limita de varsta 0-7 ani si interpretarea restrictiva a acestor prevederi in activitatea comisiilor competente in acordarea gradului de handicap, pun in pericol chiar viata copilului, reprezentand totodata o incalcare a principiului interesului superior al copilului”, se arata intr-un comunicat al CNCD.

 

tratament hepatita CPe langa amenzile aplicate, Consiliul Discrimnarii solicita celor doua institutii sa modifice continutul ordinului, astfel incat sa asigure protectie sociala si servicii de sanatate copiilor bolnavi de diabet zaharat tip 1 cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani si care nu au dobandit capacitatea deplina de exercitiu, in functie de dezvoltarea psihosociala, de severitatea afectiunii, de gradul tulburarilor functionale determinate de acesta in raport cu stadiul de evolutie, de complicatii in activitatea si participarea sociala, respectiv de factorii personal.

Cea de-a doua amenda primita de Ministerul Sanatatii are drept cauza alte prevederi discriminatorii care ii afecteaza pe unii pacienti cu fibroza hepatica severa. Este vorba de un ordin emis anul trecut de minister prin care medicii prescriptori de boli infectioase au fost exclusi de la administrarea tratamentului antiviral pentru pacientii cu fibroza hepatica severa, exceptie facand medicii de boli infectioase din centrele Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi si Timisoara.

 

medic de familie consultAstfel, prin ordinul in cauza s-a dispus ca pentru pacientii cu fibroza hepatica severa, prescriptorii pentru terapie sa fie doar medicii din specialitatea gastroenterologie din centrele Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Sibiu, Oradea, Targu Mures si Timisoara, dar in centrele Bucuresti Brasov, Cluj, Iasi si Timisoara s-a permis ca pentru pacientii in cauza, prescriptorii sa fie si medicii cu specialitatea boli infectioase.

Masura incalca accesul in conditii de egalitate a pacientilor in cauza la tratamentul antiviral fara interferon. In consecinta, s-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 2.000 de lei pentru Ministerul Sanatatii si schimbarea ordinului astfel incat sa se asigure administrarea tratamentului antiviral pentru pacientii cu fibroza hepatica severa in toate centrele atat de catre medicii de specialitate gastroenterologie cat si de catre medicii de boli infectioase”, se mai arata in comunicatul CNCD.

 



Comentarii (1)

  1. Contac Geanin spune:

    4000 lei, este amenda? pt un minister? Mi se pare o gluma de prost gust… De fapt cine plateste aceasta amenda? Nu cumva tot noi? Pana nu vor fi amendati toti cei responsabili de aceasta discriminare, dar din propriul buzunar, si nu se vor da termene de corectare a acestei discriminari, nu se rezolva NIMIC !

Adaugati un comentariu


 

*