Sute de amenzi aplicate de inspectorii sanitari în sezonul estival

7 septembrie 2018 | 0 comentarii |

În urma controalelor efectuate la nivel național în unităţi de turism, unități de alimentație publică și tabere școlare au fost identificate nenumărate încălcări ale normelor de igienă și sănătate publică.  

 

S-a terminat vacanța elevilor, iar cea a studenților este pe sfârșite, dar vremea este încă generoasă, iar cei care își mai pot permite, mai au posibilitatea să petreacă un sejur pe litoral sau în stațiunile turistice montane. Ministerul Sănătății (MS) a prezentat un bilanț preliminar al controalelor efectuate în unitățile de turism, taberele școlare și unitățile de alimentație publică.

Echipele de control au verificat respectarea normelor de igienă şi sănătate publică în taberele şcolare şi studenţeşti, precum şi respectarea prevederilor normelor de igienă în unităţile de cazare (hoteluri, moteluri, pensiuni, camping), în special în cele care organizează activităţi similare taberelor şcolare, precum și respectarea legislaţiei în vigoare aplicabilă unităţilor de alimentaţie publică şi colectivă, se arată într-un comunicat al MS.

Astfel, în perioada 1 iunie – 15 august 2018, inspectorii sanitari au verificat 58 de tabere şcolare şi 2.829 de unităţi de turism (578 unităţi de cazare hotelieră, 688 pensiuni turistice, 1.442 unităţi de alimentaţie publică, 51 unităţi de alimentaţie colectivă, 33 unităţi de catering, 37 campinguri), iar „pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de  539 de sancţiuni contravenţionale  din care, 295 avertismente, 243 amenzi în valoare de  211 mii lei și au fost impuse măsuri cu termene precise de remediere. Într-un singur caz  s-a luat decizia de suspendare a activității”, transmite MS.

 

În urma verificărilor efectuate de inspectorii sanitari, Ministerul Sănătății anunță că s-au constatat numeroase deficiențe, pentru care au fost aplicate sancțiuni. Astfel,  „în cazul a 11 unităţi aprovizionarea cu apă prin rețelele publice și cele proprii era necorespunzătoare, 6,8% din blocurile alimentare controlate aveau spaţii insuficiente şi necorespunzătoare, iar în 3,03% din unitățile verificate activităţile de curăţenie, dezinfecţie şi deratizare nu erau efectuate corespunzător. Mai mult, în cazul a 2,22% dintre unități s-a constatat neasigurarea în cantități suficiente a produselor biocide și a celor de curățenie, precum și utilizarea incorectă sau conform instrucțiunilor producătorului a acestor produse. De asemenea, 3,69% din personalul angajat în unitățile verificate nu avea efectuat examenul medical obligatoriu şi nu avea completate fișele de aptitudini, iar 10,79% din personal nu avea efectuate cursurile de instruire privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, cu consecinţe asupra sănătăţii consumatorilor, în special în apariţia focarelor de toxiinfecţie alimentară sau ale altor boli digestive”, se arată în comunicatul MS.

De asemenea, în unele unități s-a constatat existența unor spaţii neigienizate de depozitare a lenjeriei, circuite funcţionale  necorespunzătore, lenjerie insuficientă sau parţial deteriorată, neasigurarea circuitului corespunzător în spălătorie, neefectuarea verificării stării de igienă şi sănătate a personalului la intrarea în activitate, neutilizarea echipamentului de protecție curat și complet pentru personal și întocmirea necorespunzătoare a meniurilor.

Acţiunile de control în unităţile de turism, precum şi cele de recontrol în unitățile în care s-au constatat nereguli  nu s-au încheiat, acestea continuă pe toată durata sezonului estival, până la data de 10 septembrie”, se mai arată în comunicatul MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*