Roboți sociali concepuți de buzoieni în cadrul unui proiect internațional, la Teatrul „George Ciprian”

14 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Instituția de cultură găzduiește timp de trei zile o serie de ateliere, în cadrul unui proiect ce își propune crearea unor modele de roboți care să vină în sprijinul persoanelor vârstnice.

 

Astăzi a debutat la Buzău un proiect internațional, care propune explorarea impactului internetului, al roboților și al inteligenței artificiale asupra relațiilor umane, precum și integrarea creativă și semnificativă a acestor tehnologii în artă. Proiectul denumit „Tele-Encounters: Beyond the Human” reunește copii și adulți din România, Spania și Italia care sunt invitați să participe la ateliere de creație conduse de o echipă de artiști de teatru și animație digitală, precum și experți în etică și robotică. În cadrul acestor ateliere, participanții sunt încurajați să imagineze modele de roboți sociali, codul lor de etică, trăsăturile lor de personalitate și aspectul fizic.

Pe baza acestor date, roboții vor fi „aduși la viață” de artiști și experți IT, sub forma unor modele 3D virtuale, interactive, cu inteligență artificială, disponibile pe o platformă on-line.

Teatrul „George Ciprian” din Buzău este lider de proiect și va găzdui, în zilele următoare, o serie de ateliere organizate în cadrul acestui proiect cu sprijinul Consiliului Județean. Buzoienii sunt invitați să participe la aceste ateliere al căror scop este de a contura, la nivel de concept, modele de roboți sociali, care ar putea fi însoțitori sau îngrijitori pentru persoanele vârstnice.

 

Atelierele sunt destinate atât adulților cât și copiilor, care vor putea participa la sesiuni de lucru separate. Proiectul a debutat astăzi, cu o primă întâlnire on-line pe platforma Zoom, destinată adulților, care va fi urmată de  o altă întâlnire, programată pentru vineri, între orele 16.00 și 19.00.

Totodată, copiii sunt așteptați să participe la atelierele care vor avea loc în sala de spectacole a Teatrului „George Ciprian”, atât mâine, între orele 10.00 și 13.15, cât și vineri, în intervalul orar 10.00 – 14.30.

Inițiatorii proiectului spun că scopul principal al atelierelor este crearea unui personaj-robot la nivel de concept, având conturate personalitatea, comportamentul, scurte povești asociate, aspectul fizic și funcțiile tehnice.

Aceste modele de roboți trebuie înțelese ca personaje dintr-o poveste care se petrece în viitorul foarte apropiat și vor fi o sursă de inspirație pentru o piesă de teatru și o platformă on-line interactivă”, explică organizatorii.

 

Totodată, prin participarea la acest proiect se urmărește stimularea gândirii critice în raport cu tehnologia, a creativității, precum și transferul de cunoștințe de la coordonatori și participanți, și invers.

În paralel se desfășoară și un atelier de jurnalism, structurat într-o parte teoretică și o alta practică, având ca finalitate realizarea unei știri, a unui reportaj sau a unui vlog.

În faza a doua a proiectului se va realiza un spectacol de teatru telematic ce se va desfășura simultan în România și Italia, în două săli de teatru conectate prin video-conferință pe internet. Povestea, situată într-un viitor apropiat, va urmări relația dintre o mamă vârstnică din România, robotul ei de companie și fiica sa din Italia și se va baza pe interviuri cu emigranți și părinți vârstnici rămași în România. Inspirați de modelele create de public, inițiatorii proiectului vor construi un robot care va funcționa ca o păpușă digitală, controlată de o actriță.

Spectacolul va avea loc în 2022, conectând on-line orașele Buzău și Vimodrone din Italia, cu actori și public prezenți fizic în sălile de spectacol, care vor interacționa între ei prin intermediul internetului.

 


Adaugati un comentariu


 

*