Elevii școlii din Calvini, mai aproape de natură, în cadrul unui proiect susținut de Teach for Romania
Proiectul este inițiat de un profesor de geografie, care îmbină orele de predare la clasă cu activități de ecologizare și marcare a unor trasee turistice din zonă.
Orele de geografie vor fi mai atractive pentru elevii Școlii Gimnaziale Dumitru I. Ionescu din comuna buzoiană Calvini, care vor putea studia folosind materiale didactice noi, iar teoria învățată la clasă o vor putea pune în practică „pe teren”, în cadrul unor acțiuni desfășurate în mijlocul naturii. În acest mod, copiii vor învăța cum să fie mai responsabili cu mediul înconjurător se vor familiariza cu traseele turistice din județ și, nu în ultimul rând, vor face mai multă mișcare în natură, ceea ce este benefic pentru sănătate, mai ales în această perioadă dificilă pe care o traversăm.
Toate acestea i se datorează profesoarei de geografie Miruna Andronescu, care a inițiat un proiect prin care să își ajute elevii să învețe mai bine materia pe care o predă și să le cultive interesul pentru natură și mediul înconjurător. Inițiativa sa a pornit de la faptul că materialele didactice pe care le avea la dispoziție erau vechi, uzate, neactualizate și depășite iar predarea materiei era dificilă și ineficientă în aceste condiții.
Fiind vorba de o școală care deservește o comunitate dezavantajată, proiectul a atras atenția ONG-ului Teach for Romania, care recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități.
Miruna Andronescu este unul dintre profesorii Teach for Romania care predă în județul Buzău, astfel că a beneficiat de tot sprijinul de care avea nevoie pentru a-și pune în aplicare proiectul.
„Predau Geografia, disciplină pe care o poți înțelege doar lucrând pe un suport cartografic. Ca viitor adult, ai nevoie să te deplasezi dintr-un loc în altul, să te orientezi, competență pe care o poți dezvolta la aceste ore. Lucrăm pe materiale cartografice deteriorate, neactualizate și depășite, iar lipsa unor materiale noi, actualizate, a fost premisa realizării proiectului. Prin tot ceea ce facem vrem să îi ajutăm pe elevi să învețe cum să învețe, să gândească singuri fiecare situație și acțiune pe care o întreprind, să nu ia totul ca atare, ci să analizeze, să înțeleagă și să știe să aleagă ce li se potrivește”, a declarat aceasta.
Inițiativei profesorului buzoian i s-a alăturat și UiPath Foundation, o altă organizație care are ca scop susținerea copiilor din medii vulnerabile, iar împreună cu Teach for Romania, a contribuit cu fondurile necesare pentru achiziționarea tuturor materialelor didactice de care elevii din Calvini aveau nevoie. Este vorba de atlase școlare, hărți noi, o tablă modernă și un glob pământesc, care vor fi folosite la predarea la clasă, însă orele de geografie vor avea și o componentă practică.
Astfel, cei peste 170 de copii care învață la școala din Calvini vor participa la concursuri de orientare turistică, la activități de ecologizare și vor ajuta la marcarea unor trasee montane, contribuind astfel la promovarea zonelor turistice din județ.
Prof. Miruna Andronescu a mai adăugat că, pe lângă facilitarea accesului la educație, proiectul său mai are ca obiective conexe și implicarea elevilor în viața comunității, prevenirea abandonului școlar, responsabilitatea și trezirea spiritului civic, în special în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător. Nu în ultimul rând, prin activitățile în aer liber, Miruna Andronescu spune că le va oferi elevilor ocazia să facă mai multă mișcare, în condițiile în care obezitatea infantilă deja a devenit o problemă serioasă în România.