Fii alături de persoanele cu boala Parkinson!

14 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Bucureștenii sunt invitați duminică, în parcul IOR, pentru ca impreună cu un pacient cu boala Parkinson să introducă un fir de ață prin gaura unui ac de mari dimensiuni, în cadrul unei acțiuni de conștientizare denumită simbolic „Tu împinge… și noi tragem!”.

 

Rollup Parkinson

Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson, împreună cu organizatorii „Caravana Parkie” și compania de comunicare medicală Houston NPA organizează duminică, 15 aprilie 2018, o acțiune de conștientizare și informare a publicului larg despre pacienții diagnosticați cu boala Parkinson derulată sub numele „Tu împinge… și noi tragem”. Acțiunea va avea loc începând cu ora 13.00, în parcul „Alexandru Ioan Cuza” (IOR), sector 3 București – intrarea din strada Baba Novac, punct de reper statuia lui Alexandru Ioan Cuza.

Pentru a atrage atenția asupra dificultăților pe care un pacient cu boala Parkinson le întâmpină  în viața de zi cu zi, acțiunea desfășurată sub numele „Tu împinge… și noi tragem!” aduce în atenție o activitate banală pentru o persoană sănătoasă, dar care devine imposibil de realizat pentru o persoană care suferă de această afecțiune – introducerea aței prin urechile unui ac.

În mod simbolic, în cadrul evenimentului, persoanele prezente în parc vor fi invitate să intre „în joc” și, împreună cu un pacient cu boala Parkinson să introducă un fir de ață prin urechile unui ac de mari dimensiuni ce va fi amplasat pe aleea centrală de la intrarea în parcul IOR. Cu această ocazie vor fi împărțite baloane și materiale informative privind această boală ce are impact  asupra celui suferind, dar și asupra familiei și societății.

 

Organizatorii spun că așteaptă la această acțiune pe „oricine, cu mic, cu mare, alături de noi duminică, 15 aprilie, începând cu ora 13.00 să petrecem împreună o zi în parc în care ne vom juca, vom vorbi și ne vom informa despre ce presupune boala Parkinson, reamintind că deşi nu există tratament pentru vindecarea acestei boli, ea poate fi ţinută sub control.

Pacienţi în stadii avansate de boală devin din ce în ce mai mult dependenţi de ajutorul şi susţinerea semenilor, de aceea, o mai bună informare va reduce stigma asociată bolii, va creşte înţelegerea şi sprijinul comunităţii şi va conduce la creşterea calităţii vieţii pentru cei afectaţi”, susțin specialiștii neurologi, împreună cu reprezentanții Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson.

Ziua Mondială a Luptei împotriva Bolii Parkinson este sărbătorită în fiecare an pe 11 aprilie, aceasta fiind şi ziua de naştere a celui care a descris pentru prima dată afecţiunea, medicul James Parkinson.

 

Pentru a marca această zi, miercuri, 11 aprilie, Asociația pacienților cu Boala Parkinson „Laleaua Buzăului”, împreună cu Consiliul Județean și IPJ Buzău au marcat evenimentul printr-o acțiune de conștientizare a publicului larg în general și a participanților la traficul rutier în mod special, intitulată sugestiv „ATENȚIE STOP PARKINSON”.

Cu același prilej  li s-a oferit consiliere aparținătorilor, iar pacienților cu Parkinson, Consiliul Județean le-a dăruit 50 de bastoane speciale, reflectorizante, care să-i ajute să se deplaseze mai ușor în trafic. Acțiunea este a doua de acest fel în județul Buzău, instituția buzoiană oferind și anul trecut astfel de dispozitive, care s-au dovedit eficiente atât pentru pacienți cât și pentru șoferi.

Anul trecut, evenimentul a fost marcat la Buzău printr-un  Simpozion de informare pentru pacienți și aparținători, organizat de asociațiile de pacienți din Deva și Buzău, împreună cu compania de comunicare medicală Houston NPA, în cadrul căruia au fost abordate teme precum „Despre boala Parkinson”, „Despre boala Parkinson avansată”, „Comunicarea cu medicul tău”, „Opțiuni de tratament“, „Cum să trăiești cu Boala Parkinson?”, „Rolul psihologului: cum ținem în frâu anxietatea, depresia și declinul cognitiv?”, „Nutriția în boala Parkinson”, „Recuperarea medicală în boala Parkinson“.

Activitatea asociației Laleaua Buzăului, constituită la inițiativa medicului neurolog Angela Mînăscurtă, se concentrează pe identificarea problemelor reale, sprijinirea și îngrijirea bolnavilor cu Parkinson,  în vederea creșterii calității vieții acestora, dar și sensibilizarea opiniei publice față de nevoile

Persoanele cu boala Parkinson trebuie să știe că în sprijinul lor există:

– Asociația Națională de Luptă împotriva bolii Parkinson, președinte – Dan Stoian Răican;

– Asociația de Reabilitare Neuropsihomotorie în Boala Parkinson București, președinte – Cătălina Buzdugan,

– Asociația Pacienților în lupta cu Boala Parkinson „Laleaua Buzăului”, în Buzău, președinte dr. Valeria Mânăscurtă.

 


Adaugati un comentariu


 

*