România a depășit pragul de 5 milioane de doze de vaccin anti-Covid administrate

Autoritățile sunt optimiste și consideră că șansa de a se ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate la începutul lunii iunie este realistă, în condițiile în care campania va continua cel puțin în același ritm ca până acum.

 

Un punct important în procesul de vaccinare anti-Covid a fost atins aseară, când a fost administrată doza cu numărul 5 milioane, prag care a fost și depășit. S-a ajuns astfel ca la momentul actual să se depășească numărul de 3.158.000 de persoane vaccinate, din care aproape 1,9 milioane au primit ambele doze, fiind astfel imunizate complet.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, s-a declarat mulțumit de ritmul în care s-au mișcat lucrurile până acum și spune că, până la 1 iunie, va putea fi depășit și pragul de 5 milioane de persoane vaccinate, dacă acest ritm va fi păstrat. Va fi momentul la care sunt anunțate și primele măsuri de relaxare, însă acestea sunt condiționate de atingerea pragului de 5 milioane de persoane vaccinate, adică jumătate din numărul de persoane necesar pentru a fi obținută imunitatea de turmă.

În cadrul obișnuitei conferințe de presă săptămânale pe tema campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat noi măsuri care vor fi implementate pentru eficientizarea activității și creșterea ritmului de vaccinare.

 

Astfel, începând de astăzi, crește capacitatea fluxurilor de vaccinare cu serul de la Pfizer, la 96 de persoane pe zi, iar mâine va deveni funcțional și primul centru de vaccinare drive-thru din Capitală, după cele deschise deja la Deva și la Cluj, centre care s-au dovedit a fi foarte eficiente. În cursul lunii vor fi deschise noi centre drive-thru în țară. „Ne dorim să înființăm câte un centru drive-thru cel puțin în reședințele de județ”, a spus Gheorghiță, care consideră că există mulți români care dacă pot găsi în drumul lor un centru de vaccinare, fără să facă vreun efort și fără să aștepte programarea, vor profita de această oportunitate. „Dorim să avem o capacitate de vaccinare care să reducă timpul la minimum posibil. Să mă duc exact când m-am hotărât să mă vaccinez și centrul de vaccinare să fie în drumul meu, fără să fac vreun efort”, a spus coordonatorul CNCAV.

Și la Buzău va fi organizat, luna viitoare, un centru drive-thru. Prefectul Siviu Iordache a anunțat, în cadrul videoconderiței cu premierul Florin Cîțu, că „avem speranţa că la sfârşitul săptămânii viitoare vom deschide un centru drive-thru în una din parcările unui hipermarket din municipiul Buzău”, dar a recunoscut că până va deveni și funcțional va mai dura un timp, pentru că „încă nu am găsit o echipă medicală cu care să lucrăm în acest centru”.

 

Campania de vaccinare va continua și în perioada Sărbătorilor Pascale, centrele fiind deschise în fiecare zi, deși se așteaptă un aflux mai scăzut de persoane în această perioadă.

Imediat după Paște, din data de 4 mai, începe și vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, unde va fi administrat serul produs de compania Johnoson & Johnson, vaccin care nu are nevoie de rapel.

În același timp, 30 de companii private au început sau urmează să înceapă vaccinarea angajaților la sediile proprii, dintre care 13 sunt din domeniul HoReCa. De asemenea, la nivelul platformei de programare va fi creată posibilitatea adăugării unui număr maxim de 1.000 de beneficiari, iar persoanele care au fost notificate și nu au finalizat programarea vor fi anunțate de acest lucru prin SMS și e-mail, la fel ca și cele care și-au deschis un cont pe platformă și nu au finalizat nicio programare.

 

Pentru că maratonul de vaccinare organizat la finele săptămânii trecute la Timișoara s-a dovedit un succes, modelul va fi preluat și în alte centre universitare în care există universități de Medicină și Farmacie, care se vor implica în organizarea de astfel de acțiuni.

Următorul maraton de vaccinare va avea loc în București, între 7 și 9 mai, la Sala Palatului și Biblioteca Națională, ocazie cu care vor fi amenajate 50 de fluxuri și se va administra serul de la Pfizer. În săptămâna următoare, între 14 și 16 mai, acțiuni similare vor avea loc simultan la Cluj, Târgu Mureș și Iași.

Totodată, în perioada 10-17, la Craiova are loc evenimentul Săptămâna altfel, în cadrul căruia în toate centrele de vaccinare din oraş se va asigura vaccinarea 24 din 24 ore fără programare.

O altă măsură anunțată este extinderea posibilității de vaccinare fără programare, prin prezentarea la centrele de vaccinare, cel puțin în municipiile în care există centre regionale de depozitare, astfel încât să fie asigurată distribuirea rapidă a dozelor. U astfel de proiect pilot va fi testat la Craiova la jumătatea lunii mai, unde timp de o săptămână, în toate centrele de vaccinare din oraş, oamenii se vor putea imuniza fără programare. Dacă va avea succes, proiectul se va extinde în toată țara.

 

Premierul Florin Cîțu a subliniat încă o dată necesitatea implicării crescute a autorităților în campania de vaccinare. „Am avut discuții cu primarii de municipii, cu președinții de consilii județene, am cerut implicare. E important să lucrați împreună cu primarii, cu DSP, vă spun că aș vrea să văd în fiecare weekend în municipii, orașe, cât mai multe evenimente legate de vaccinare. Trebuie să accelerăm această campanie. Timișoara a dat un exemplu foarte bun. Avem doze, trebuie să împingem campania de vaccinare în toate zonele. Este important să vă implicați la nivelul prefecților. După acest weekend, să punem în funcțiune toate resursele, ca să avem o campanie de vaccinare de succes. Nu e un moft al guvernului, e singura soluție pentru a reveni la normalitate. Depinde de noi să revenim la normalitate cât mai rapid”, a spus Florin Cîțu. Acesta a atras însă atenția că deși suntem pe o pantă descrescătoare a valului trei, trebuie să rămânem vigilenți și, pe lângă vaccinare, să respectăm în continuare regulile sanitare. „Avem avem aceleași reguli – mască, distanțare, dezinfectant. Toate activitățile trebuie să țină cont de regulile în vigoare”, a punctat premierul.

Nu în ultimul rând, România a început și demersurile pentrucertificatul verde de vaccinare, care urmează a fi folosit la nivel european. În acest demers sunt implicate Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS, care pun la punct toate detaliile pentru ca acest instrument să poată fi disponibil și cetățenilor români, când va începe să fie folosit la nivelul Uniunii Europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*